Μίκης Θεοδωράκης: Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δύο σπουδαία έργα του
Δύο σημαντικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος (1958) και ο Διόνυσος (1985), δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής φόρμας που σπανίως παρουσιάζονται ζωντανά, φιλοξενεί η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, δίνοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία στους ακροατές να απολαύσουν αυτά τα δύο σπουδαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπό συνθήκες πανδημίας. Στη μετάδοση ο Κώστας Θωμαΐδης, στην τεχνική κάλυψη ο Μάκης Γίγας.
Της μετάδοσης της συναυλίας θα προηγηθεί αφιερωματική εκπομπή στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στις 19.00, ο Φώτης Απέργης θα ξεδιπλώσει την ιστορία του Επιταφίου ως ενός έργου που οριοθέτησε τη νεοελληνική τραγουδοποιία και σηματοδότησε τη δημιουργική σύμπραξη της λαϊκής παράδοσης και της λόγιας δημιουργίας, του αστικού κόσμου και της αριστερής διανόησης. Θα αφηγηθεί άγνωστα περιστατικά και θα μεταδώσει μαρτυρίες για τις δυο πρώτες, ιστορικές ηχογραφήσεις του έργου με την ερμηνεία της Νάνας Μούσχουρη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση αντίστοιχα.
Στην ίδια εκπομπή του Δευτέρου Προγράμματος, θα φιλοξενηθούν οι βασικοί συντελεστές της συναυλίας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, οι οποίοι θα μιλήσουν για το φιλόδοξο εγχείρημα της σύγχρονης παρουσίασης του Επιταφίου και του Διόνυσου. Στην εκπομπή αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και αποσπάσματα από τις πρόβες, ώστε, μιλώντας και με τους συντελεστές να «εισχωρήσουμε» στη δημιουργική διαδικασία, μόλις μια μέρα πριν από την παρουσίαση των δύο έργων του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Επιτάφιος θα παρουσιαστεί σε νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη, μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεπερτόριο του συνθέτη. Ο Διόνυσος παρουσιάζεται ξανά μετά από δεκαετίες, ερμηνευμένος από τον Ζαχαρία Καρούνη, έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νέας γενιάς. To ενδεκαμελές μουσικό σύνολο διευθύνει η Λίζα Ξανθοπούλου. Συμμετέχουν το φωνητικό σύνολο chórεs (Επιτάφιος) και η Χορωδία της ΕΡΤ (Διόνυσος).
Δύο τραυματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας ενέπνευσαν τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία ισάριθμων πολιτικών έργων θρησκευτικής φόρμας.
Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του Επιταφίου, ενός από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα έργα του συνθέτη, που συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό και ελληνικό Stabat mater.
Τα Δεκεμβριανά (1944) ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του λιγότερο γνωστού αλλά εξίσου αριστουργηματικού Διόνυσου, ενός μακρού θρήνου για τη θυσία των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη μάχη του Μακρυγιάννη.
Λίγα λόγια για τα έργα
Επιτάφιος (1958)
Ο θάνατος του αυτοκινητιστή Τάσου Τούση στις απεργιακές κινητοποιήσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και κυρίως η φωτογραφία της μάνας να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της που δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα στον Ριζοσπάστη ενέπνευσαν τον Γιάννη Ρίτσο ώστε να γράψει μια σειρά σπαρακτικών ποιημάτων υπό τον τίτλο Επιτάφιος. Ο Θεοδωράκης μελοποίησε οκτώ από τα ποιήματα της συλλογής το 1958 στο Παρίσι. Το παράδοξο είναι ότι δύο χρόνια αργότερα, το 1960, έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα δύο ηχογραφήσεις. Η μία σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη και η άλλη σε ενορχήστρωση Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, η οποία ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία και έφερε αληθινή επανάσταση στο ελληνικό τραγούδι. Η μελοποίηση του Θεοδωράκη, που επιτυγχάνει να απεικονίσει μουσικά κάθε λέξη των συγκλονιστικών στίχων του Ρίτσου, το πάντρεμα της υψηλής ποίησης με τον λαϊκό ήχο και το μπουζούκι, αλλά και η συγκινητική ερμηνεία του Μπιθικώτση, συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός έργου που θεωρείται σταθμός για την ελληνική δισκογραφία.
Στη σημερινή εκδοχή τους, τα οκτώ τραγούδια παίζονται χωρίς διακοπή, σχηματίζοντας έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών. Ο θρήνος της μάνας (σολίστ) παντρεύεται με το μοιρολόι της γυναικείας χορωδίας, ενώ το εισαγωγικό μέρος του τραγουδιού «Μέρα Μαγιού» επανέρχεται ως «έμμονη ιδέα» (idée fixe) καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, υποδηλώνοντας την πομπή του τελευταίου αποχαιρετισμού.
Διόνυσος (1985)
Ένα σύγχρονο θρησκευτικό μουσικό δράμα, στο οποίο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, «η μεν ποίησή του περιγράφει το μαρτυρολόγιο του λαού μας, η δε μουσική του στηρίζεται στο παραδοσιακό στοιχείο των Δρόμων, καθώς και σε μια νέα εντελώς προσωπική ρυθμική αγωγή. Έναν ρυθμό που αποτελεί την πεμπτουσία των παραδοσιακών μας χορών και που τον ονομάζω “Ασίκικο”. Ειδικά η Εισαγωγή του έργου βασίζεται σε διάφορους Δρόμους, γιατί ήθελα εξ αρχής να τονίσω το ουσιαστικό μουσικό ηχητικό στίγμα του έργου».
Ο Διόνυσος κυκλοφόρησε το 1985 από τον Σείριο, που μόλις είχε ιδρύσει ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο Χατζιδάκις σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης:
«Πρέπει να προσέξετε πολύ τον Διόνυσο, αφού χαρείτε τη συγκίνηση της πρώτης επαφής μαζί του. Για να διαπιστώσετε τι πάει να πει “έντεχνη λαϊκή μουσική” στα ικανά χέρια ενός γνήσιου μουσικού. Και πώς, μέσ’ από ευρηματικούς μελωδισμούς και συναρπαστικούς συνδυασμούς ήχων, ξεδιπλώνεται ένα έργο που, μαζί με την εντατική ατμόσφαιρά του, περιέχει μέσα του πικρά μηνύματα των χαλεπών καιρών που ζούμε. Το επικό στοιχείο του Θεοδωράκη στην απόλυτη ωριμότητά του και μακριά από τις μεγαλόπρεπες εκτονώσεις των δρόμων. Το επικό, τέλεια συγκερασμένο με την ελεγεία των πολιτικών απογοητεύσεων και του ενεδρεύοντος Θανάτου».
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Η κοινωνία της καταναλώσεως
Η ακοή σου Δύση βούλωσε
η όρασή σου Δύση σκεπάστηκε
η κοινωνία της καταναλώσεως
πέπλο βαρύ σκεπάζει την ακοή σου
πέπλο βαρύ σκεπάζει την όρασή σου
σκεπάζει την ψυχή σου...... -
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1994
Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν-Σε σιωπές φυτών
Μαρία Φαραντούρη,Ντόρα Μπακοπούλου
-
78 ΑΡΘΡΑ
26.06.2013
Επιστολή του συναγωνιστή Ε.Κ. προς τον Μίκη Θεοδωράκη και Σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη
Προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Άλλοι φίλοι-συναγωνιστές-σύντροφοι επαναδραστηριοποίησαν τις Σπίθες τους, άλλοι ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται (γενικότερα με τις συμπεριφορές του κόσμου).
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
21.01.2012
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στο Βήμα της Κυριακής
Το τραγούδι μου είναι νέο. Βασίζεται σε ελεύθερο-πεζό στίχο και έχει τίτλο «Μνημόσυνο για την Ελλάδα». Περιγράφει πώς ένας υπουργός με την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο παρέδωσε στους ξένους την Εθνική μας Κυριαρχία και ξεπούλησε όσο-όσο την Δημόσια περιουσία, των Ιστορικών μας Μνημείων συμπεριλαμβανομένων.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Φώτα Πορείας - Μίκης Θεοδωράκης
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
12.02.2014
Ελληνική πραγματικότητα και πολιτιστικό κίνημα
Περιγραφή της ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας της χώρας και προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης. Δακτυλόγραφο κείμενο της δεκαετίας του 1980
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
21.10.2017
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα εγκαίνια του θεάτρου «Μ.Θ.» στα Χανιά (21.10.2017)
Διαβάστε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εγκαινίων του θεάτρου "Μίκης Θεοδωράκης" στα Χανιά -
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
08/1/1962
Αντιγόνη - Επιτάφιος και "Επιτάφιος"
Γράμμα του συνθέτη όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μεσημβρινή" στις 8/1/1962.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
12.04.2020
75 χρόνια, ίδια μυαλά !
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Στα 1945-46 η τότε κυβέρνηση, για να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, οργάνωσε γι’ αυτούς συσσίτια. Να θυμίσω ότι την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πεινούσαν. Εμείς οι σπουδαστές των Ωδείων είχαμε εξαιρεθεί από αυτό το σωτήριο μέτρο. Και είχαμε αφεθεί στην πείνα μας. -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
05.06.2013
Ανήσυχος απέναντι στις παλινδρομήσεις της “Αλλαγής”
Οι εκλογές του 1977 επιβεβαίωσαν, όπως επισημάνθηκε, ότι το ΚΚΕ κρατούσε ακόμη σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του. Από την άλλη, η διαρροή αριστερών ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ, που ανεδείχθη αξιωματική αντιπολίτευση, ενεργοποίησε και πάλι τον Θεοδωράκη προς την κατεύθυνση της επανασυσπείρωσης της Αριστεράς με κέντρο αιχμής το παραδοσιακό Κ.Κ
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
21.05.2012
Ανακοίνωση Μίκη Θεοδωράκη για το πολιτικό συμβούλιο του Κ.Α.Π.
Στην πρόσφατη συνάντησή μου με την Γραμματεία του Κ.Α.Π. παρουσία και του κ. Κασιμάτη εξήγησα λεπτομερώς τα αποτελέσματα των συναντήσεών μου μετά το δημόσιο κάλεσμά μου για ενότητα δράσεων εν όψει των εκλογών.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
01.08.2020
95 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Βίντεο από την εκπομπή του ΡΙΚ «Εμείς κι ο κόσμος μας»
Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 80χρονα της χορωδίας ΑΡΗΣ Λεμεσού, μή χάσετε δύο συναυλίες αφιερωμένες στο σημαντικότερο σύγχρονο Έλληνα μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη. 2 Αυγούστου Κηποθέατρο Λεμεσού και 3 Αυγούστου Σχολή Τυφλών Λευκωσία. Δείτε εδώ ένα ειδικό αφιέρωμα για το σπουδαίο δημιουργό μας. -
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
07.09.2019
Τέσσερα βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Την Κυριακή 29.9.2019 με «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής το τέταρτο βιβλίο με τίτλο
«Εθνική ανεξαρτησία Εθνικός πλούτος Παγκόσμια ειρήνη Ουδετερότητα»
Μίκης Θεοδωράκης, ο πολιτικός
Για πρώτη φορά τα μεγάλα ιστορικά, πολιτικά και θεωρητικά κείμενα του κορυφαίου Ελληνα.
Όπως τα επέλεξε ο ίδιος από το προσωπικό του αρχείο.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κυριακή 22 Ιουνίου 2014
Παρουσίαση βιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη γραμμένης από την Gail Holst
Το περιοδικό και οι εκδόσεις Μετρονόμος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Gail Holst
την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στο Μusic Restaurant Bar Malvazia -
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
16.02.2014
Eξόντωσαν τον επιστήμονα που ανακάλυψε το πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου
Πριν από 40 χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία ενός ... Έλληνα επιστήμονα, του χημικού Σωτήρη Σοφιανόπουλου και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα...
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18.06.2019
Ένα σκυλί που το έλεγαν Γουάντα - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια δυσάρεστη κοσμική σύμπτωση ή αν κάτι θέλει να μας πει ο ποιητής («ουρανού και γης» εννοώ), αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, τρεις πολύ καλοί μου φίλοι έχασαν τα σκυλιά τους. «Έχασαν» όπως: το ένα πέθανε από καρκίνο, το άλλο έσβησε ειρηνικά στον ύπνο του και το τρίτο, αυτός ο φουκαράκος ο Γουάντα, που, ναι, ήταν αρσενικός, αλλά έφτασε στα χέρια της φίλης μου ήδη βαφτισμένος με το λάθος όνομα, «έφυγε» από στροφή στομάχου – ένα ιατρικό σύνδρομο που σκοτώνει κάθε χρόνο πολύ περισσότερα μεγαλόσωμα σκυλιά απ’ όσα νομίζετε...
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
16.03.2010
Η επέμβαση της τρόικας στην Κυπριακή Δημοκρατία
Κάθε Έλληνας πρέπει να δει ποιες σκοτεινές δυνάμεις και ποιοι δόλιοι στόχοι βρίσκονται πίσω από το πρωτοφανές χτύπημα που επέφερε η πολιτική και η οικονομική ηγεσία της Ευρωζώνης στην Κυπριακή Δημοκρατία για την κατάλυση και υποδούλωσή της.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
18.08.2014
Estrella
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
03.09.2018
Απόσπασμα από συνέντευξη του Παναγιώτου Λαφαζάνη στον Δημήτρη Ν. Μανιάτη
(Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», 4.9.2018)
Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν ήταν, ταυτόχρονα και σε τέτοιο βαθμό, πιόνι των ΗΠΑ, εξάρτημα της Γερμανίας και δορυφόρος των σιωνιστών του Ισραήλ. Ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι ένας πρεσβευτής απλώς των ΗΠΑ στην Αθήνα. Είναι ο σταθμάρχης της Ουάσιγκτον στην περιοχή με ευρύτατες αρμοδιότητες και εξουσιοδοτήσεις, ο οποίος μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο εκτελεί και στην Ελλάδα ειδική αποστολή: την «ουκρανοποίηση» της χώρας και τη μετατροπή της σε νεοψυχροπολεμικό προτεκτοράτο αντιρωσικού προσανατολισμού....