Μακεδονική εθνότητα στους Σκοπιανούς και με σφραγίδα Ζάεφ
Αντίθετα με τα όσα λέει η κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και την παραχώρηση της εθνότητα της Μακεδονίας στους γείτονες, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε τι ακριβώς προβλέπεται. Ενώ η Αθήνα δηλαδή επιμένει ότι άλλο πράγμα είναι η εθνότητα κι άλλο η ιθαγένεια, έρχεται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
«Είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».
Ο κ. Ζάεφ, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε ακόμη ότι «αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν παραδίδεται καμιά εθνότητα στους γείτονες. Ωστόσο, στο κείμενο αναφέρεται ότι αναγνωρίζεται «μακεδονική εθνότητα» που αν συνδυαστεί με τη «μακεδονική γλώσσα» δημιουργείται ένα «μακεδονικό έθνος» το οποίο ενισχύει και τον αλυτρωτισμό.
Πρόσφατα καθηγητής της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στο αγγλικό κείμενο υπάρχει αναφορά σε εθνικότητα κι όχι σε ιθαγένεια όπως υπάρχει στην ελληνική μετάφραση. Στο ελληνικό κείμενο υπάρχει η λέξη ιθαγένεια όμως στο αγγλικό αντικαθίσταται από από τη λέξη nationality που σημαίνει εθνικότητα.
Κάτι που έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει και ο Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξή του στην DW ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ιέμα λέγοντας «… Το αγγλικό κείμενο μιλά ξεκάθαρα για εθνότητα και όχι για ιθαγένεια. Αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Και δεν είναι καλή συμφωνία διότι η ελληνική κυβέρνηση εκχώρησε στη γείτονα χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει – μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Έχω βάσιμες υποψίες ότι ενδεχομένως με μια άλλη κυβέρνηση στα Σκόπια, όχι με τη σημερινή η οποία δείχνει ένα πιο ήπιο προφίλ, θα μπορούσε να επανέλθει μια συζήτηση την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά στη δική μας περιοχή του κόσμου περί Μεγάλης Μακεδονίας η οποία επεκτείνεται πέρα από τα γεωγραφικά όρια της σημερινής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Για εμάς η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας συνιστά μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Κατά συνέπεια έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι εμείς δεν θα στηρίξουμε και δεν θα κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά είναι μια συμφωνία η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα. Και εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει».
Ο Ντ. Τουσκ
«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης.
«Εξαιρετικά νέα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ συνεχίζεται».Από τη πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως είναι εξαιρετικά νέα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ συνεχίζεται και πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάλαβε πως η χώρα του έχει αλλάξει σελίδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφερόμενος στη θητεία του προηγούμενου εθνικιστή Πρωθυπουργού Γκρουέφσκι.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε πως η χώρα του έχει κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άξιζε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Ολοκληρώνοντας δήλωσε πως η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που συνήθως διαρκεί επτά χρόνια και δεσμεύτηκε για τη πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Απρίλης
Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε
καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη
και στις τόσες ομορφιές........
-
78 ΑΡΘΡΑ
22.02.2015
Η Ελλάδα µετά τις εκλογές. ΔΕΝ συνιστά κίνδυνο αλλά ελπίδα για την Ευρώπη.
Δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο των Γερμανικών Συνδικάτων υπενθυμίζοντας ότι τα Γερμανικά Συνδικάτα είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα στην Ευρώπη.
O πολιτικός σεισµός που συνέβη στην Ελλάδα, δεν είναι µόνο µια ευκαιρία για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται ακόµα σε κρίση, αλλά και µια ευκαιρία για να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ. -
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
05.05.2011
Συνέντευξη Θεοδωράκη στον Δημ. Κωνσταντάρα για το περιοδικό Crash (τεύχος 5, Μάιος 2011)
Από το 1950 έως σήμερα όλοι λένε σε όλους ψέματα στον ελληνικό λαό, ο καθένας φυσικά για τους δικούς του λόγους. Παράλληλα ζούσαμε μέσα σε ένα καθεστώς ουσιαστικής υποτέλειας και οικονομικής εξάρτησης. Επομένως αυτό που φοβούνται οι κρατούντες είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και ακριβώς γι' αυτό όπως λέτε κι εσείς αψήφησα τους Γερμανούς και τη Χούντα, γιατί διέθετα δύο στοιχεία που λείπουν σήμερα: Θάρρος και αντικειμενικότητα.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
26.02.2014
Ηλέκτρα σκηνοθετικές σημειώσεις
Οδηγίες του Μίκη Θεοδωράκη που αφορούν τη σκηνοθεσία της όπερας
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
06.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης
Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
10/1/1962
Η "Αντιγόνη" του Μίκη Θεοδωράκη
Κριτική του έργου "Εικόνες από την Αντιγόνη" από τον Γιώργο Λεωτσάκο στην εφημερίδα "Μεσημβρινή" στις 10/1/1962.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
07.02.2017
Για τον Λουκιανό - Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ξεχώριζε για την ευγένεια και την γλυκύτητα του χαρακτήρα του, για την πρωτοτυπία της μουσικής του έμπνευσης και την μοναδικότητα της ερμηνείας των τραγουδιών του.
Ήταν ένα φαινόμενο ζωής, χαράς και αγάπης, που πλούτισε την μουσική μας και την ζωή μας με φως. -
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
12.03.2012
Περί «τραμπούκων», «προβοκατόρων» και 25ης Μαρτίου - Μίκης Θεοδωράκης
Είδα και άκουσα στο βραδινό δελτίο της ΝΕΤ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Καψή να προσπαθεί να εξομοιώσει τους τραμπούκους του παρακράτους της Δεξιάς που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη με τα σημερινά θύματα της αντεθνικής, αντικοινωνικής και αντιλαϊκής πολιτικής της ξένης Τρόικα και της ντόπιας Κυβέρνησης που προσπαθούν να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
27.11.2016
Sandino - Μίκης Θεοδωράκης Πέτρος Πανδής, Κόυβα F.Castro 1981
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο μπροστά απ' τον καθεδρικό ναό της Αβάνας -
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
07.03.2019
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Αθήνα 8 Μαρτίου 2019
Ο κος Μίκης Θεοδωράκης υπεβλήθη, σήμερα, την 8η Μαρτίου 2019, σε τοποθέτηση διεστιακού βηματοδότου και σε ηλεκτρική ανάταξη της ταχυαρρυθμίας. Συνεχίζει νοσηλευόμενος στο δωμάτιό του, υπό αγωγή.
Εκ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014
Γιώργος Νταλάρας: Η ποίηση στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
Μια σύγχρονη προσέγγιση των τραγουδιών του κορυφαίου έλληνα συνθέτη σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Ανδρέα Κάλβου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Μιχάλη Κατσαρού, Γιάννη Θεοδωράκη, Μάνου Ελευθερίου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Πάμπλο Νερούδα, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, αλλά και του ίδιου.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
28.11.2012
ΑΕΠ και ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της
Το ΑΕΠ είναι το πιο σημαντικό μακροοικονομικό μέγεθος του Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών. Είναι ο δείκτης που μας δίνει την συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μία χώρα σε ένα έτος (υπάρχουν και τριμηνιαίοι υπολογισμοί). Συνεπώς είναι ο δείκτης οικονομικής ευημερίας ή της απόδοσης της οικονομίας.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
29.01.2015
Συνοπτική αποτίμηση των εκλογών
Τα βασικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας μηνύματα για τη νέα κυβέρνηση, την Ευρώπη και τα απερχόμενα ή «απερχόμενης» πολιτικής κόμματα είναι τα εξής...
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
08.03.2016
CSI PET Αθήνα! - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Μια εφαρμογή διαδικτυακής ιχνηλασίας, βασισμένο στη δύναμη του πλήθους…
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
03.09.2019
Ο Φόβος η Τάξη και ο Ζορμπάς - της Αναστασίας Βούλγαρη
Με αφορμή το άρθρο του κ. Ηλία Κανέλλη στα ΝΕΑ (22.8.2019) με το οποίο προτείνει «Όχι άλλους Ζορμπάδες» και ταυτίζει τους παραβάτες συμπατριώτες μας με τον ήρωα του Καζαντζάκη και ειδικά με τον ρόλο του Άντονι Κουίν στην ομώνυμη ταινία, ωσάν ο καζαντζακικός ήρωας να είναι ένας χαμερπής τύπος που καμαρώνει για την ανομία του, ενώ την ίδια στιγμή σε όλες τις «κανονικές χώρες» οι πολίτες υπακούουν στους νόμους, μια και στα «κανονικά κράτη» η «νομιμότητα είναι υποχρέωση», ήρθαν στο μυαλό μου όλοι οι αιώνες της αποικιοκρατίας που επέβαλαν τα «κανονικά κράτη» της Ευρώπης στην Αφρική, στις Ινδίες, στην αμερικανική ήπειρο, στην Αυστραλία και τις ασιατικές χώρες.