Ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
[Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής την Κυριακής 24.8.2014]
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ» και πώς μπορεί να προφυλαχτεί κανείς από τα παρατράγουδα
Δεν ξέρω αν είναι εύκολο να περάσεις την κάμηλο μέσα από το μάτι της βελόνας. Έχω σχεδόν πειστεί όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα, ότι είναι εξίσου δύσκολο να πείσεις έναν «επαγγελματία» που έχει μάθει να κρατάει το μαχαίρι και το καρπούζι να σεβαστεί την κοινή λογική και τους νόμους…
Από το 2010, όταν δημοσιοποιήθηκαν ευρέως οι πρώτες καταγγελίες, οι φιλόζωοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν (οι μεν ακαριαία, οι δε με τη βραδύτητα που ορίζει η ελληνική πραγματικότητα) για να απαλείψουν από την καθημερινότητά μας τη μάστιγα που λέγεται «μεταφορά ζώων (και εκτέλεση δια θερμοπληξίας) στις μπαγκαζιέρες των ΚΤΕΛ».
Τα γράψαμε, ζητήσαμε την αρωγή του νόμου και καταλήξαμε σε μια εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών που απαιτεί την εφαρμογή του νόμου για την παρουσία των μικρόσωμων ζώων (μέχρι δέκα κιλά) μέσα στην καμπίνα των επιβατών, στο ειδικό κλουβί μεταφοράς.
Από τότε δεκάδες κρούσματα και ισάριθμες περιφρονήσεις της υπουργικής εγκυκλίου περιγράφουν γλαφυρά την απαράδεκτη εικόνα του πριγκηπάτου των ΚΤΕΛ, όπου οδηγοί απειλούν επιβάτες, βάζουν μπροστά και φεύγουν με τις αποσκευές τους μέσα στο αυτοκίνητο και αναγκάζονται να συμμορφωθούν μόνο με την παρουσία της αστυνομίας -αν ο επιβάτης είναι τυχερός και προλάβει να την καλέσει εγκαίρως. Κάποιοι προτείνουν μποϊκοτάζ. Διαφωνώ ριζικά. Το μποϊκοτάζ ευνοεί την κατά τεκμήριο αποδοχή ενοχής όλων των οδηγών, όλων των εταιρειών των ΚΤΕΛ -ενώ είναι συγκεκριμένοι οι παραβάτες και τους γνωρίζουν όλοι, πελάτες και συνάδελφοι. Αντί για λύσεις που θα κάψουν τα χλωρά μαζί με τα ξερά, λοιπόν, κάντε το αυτονόητο:
Διαβάστε και τυπώστε την πιο πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου (με ημερομηνία 30/01/2014): http://bit.ly/1t3fUHH.
Ενημερωθείτε για τα συγκεκριμένα δρομολόγια των κατά τόπους ΚΤΕΛ που μεταφέρουν κατοικίδια (υπάρχει ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου δρομολογίων και μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων ζώων, δύο σε κάθε λεωφορείο). Πάρτε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου.
Και αν, παρ’ όλα αυτά, αρνηθούν να σας εξυπηρετήσουν, καλέστε αμέσως την αστυνομία. Η μαζική μεταφορά είναι δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να τη μεταχειρίζεται σαν ειδικό προνόμιο.
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Δεληβοριά - Δεληβοριά
Δεληβοριά, Δεληβοριά
σε πήραν πάλι τα πουλιά
σε Δύση και σ’ Ανατολή
δεν θα βρεθεί, δεν θα βρεθεί
αγάπης πόνος πιο πικρός..... -
78 ΑΡΘΡΑ
12.09.2013
ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. και πολιτική των συμμαχιών
Στην απάντησή μου στην ανάρτηση της Σπίθας Θερμαϊκού αναφέρθηκα στο πρόβλημα των συμμαχιών και είπα ότι στις ηγεσίες των υπαρχόντων κομμάτων, κινημάτων κλπ. πρέπει να τεθούν από την πλευρά μας ορισμένες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με την Ιδεολογία και την Στρατηγική μας.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Ο Μίκης Θεοδωράκης στην εκπομπή "Έχει Γούστο"
Τον Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενεί η Μπήλιω Τσουκαλά στην εκπομπή «Έχει Γούστο ....την Κυριακή» Μαχητής της ζωής, αγωνιστής, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του, αφήνεται στις μνήμες του και εξομολογείται για πρώτη φορά , στη Μπήλιω Τσουκαλά, όλα όσα σημάδεψαν την προσωπική, πολιτική και μουσική του ζωή.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14.09.2012
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα «η Ελλάδα αύριο»
H Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι Αθηναίοι, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» στον λόφο Φιλοπάππου, στέλνουν μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στη δοκιμασία που βιώνουν σήμερα οι συνάνθρωποί μας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ωστόσο το «εισιτήριο» θα είναι σακούλες με συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας για τα καθημερινά συσσίτια των άπορων και άστεγων συνανθρώπων μας.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
06.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης
Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
28.04.2014
Αυτός ο Νέος Ύμνος
Κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στα ελληνικά και αγγλικά, για το "Άξιον Εστί"
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
01/12/1962
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Ε.Ι.Ρ. Αλ. Ξένος, Δημ. Δραγατάκης, Μ. Θεοδωράκης και Μ. Παλλάντιος βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό συνθέσεων σοβαράς μουσικής
Άρθρο στην Αυγή την 1/12/1962 όπου αναφέρει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Πρώτο βραβείο δεν απενεμήθη. Ο Μίκη Θεοδωράκης απέσπασε δεύτερο βραβείο για το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
25.09.2018
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ; -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
28.08.1970
Ένας ποιητής έφτιαξε την επανάσταση
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην ελληνική ιστορία, φτάνουμε τώρα στην καρδιά της ουσίας του “φαινομένου Θεοδωράκη”, σε αυτό το ανεπανάληπτο του πώς κανείς μπορεί να εκφράσει έναν ολόκληρο λαό μέσα από τη μουσική του.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
02.09.2013
Ανακοίνωση
Όπως έχω δηλώσει, η στρατηγική μας των 9 θέσεων είναι ο μοναδικός δρόμος για την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Το Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να χτιστεί από τους απλούς ανεξάρτητους πολίτες που θα μας πιστέψουνε και θα μας εμπιστευθούν.
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
05.11.2014
Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη στο Έθνος της Κυριακής - Δελτίο τύπου
Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
08.06.2015
Eικαστική έκθεση στον ΙΑΝΟ αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη
Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η ΙANOS Αίθουσα Τέχνης διοργανώνει μια ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον κορυφαίο έλληνα συνθέτη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 9 Ιουνίου στην Αθήνα, ενώ στη διάρκεια του 2015 θα ταξιδέψει στην Γκαλερί του ΙΑΝΟΥ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
30.11.2012
Η ομιλία του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου (ενεργειακού συμβούλου της κυβέρνησης του Καναδά) (προφορικά – μέσω Skype)
Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο κοινό που μας ακούει αυτή τη στιγμή. Και θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα που έγινε προ δεκαπέντε ετών με τη Ρωσία. Η Ρωσία του Γιέλτσιν είχε οδηγήσει τη χώρα σε μία καταστροφή. Είχανε δανειστεί χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρωστούσαν στη Γερμανία και μόλις ο Γιέλτσιν έφυγε και ανέβηκε ο Πούτιν, αξιοποίησε τον ορυκτό πλούτο και ξεπλήρωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν πέντε χρόνια και τη Γερμανία.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
14.02.2014
Για τη Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και τη Συμφωνία Έγκρισης του ΔΝΤ
Η Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και η Συμφωνία έγκρισης του ΔΝΤ αποτελούν μια ενιαία διεθνή σύμβαση που υπογράφουν η Ελληνική Δημοκρατία, οι 16 χώρες της Ευρωζώνης... -
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
05.04.2020
Παθητικοί ξενιστές και ενεργητικοί ανοησιολόγοι - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Αλήθειες και θεωρίες συνωμοσίας για τα κατοικίδια και τον κορονοϊό
Τα κατοικίδια δεν νοσούν από τον COVID-19. Δεν προσπαθούμε να σας ξεγελάσουμε. Ούτε σας κρύβουμε κάποια ανομολόγητη αλήθεια. Μοιραζόμαστε μαζί σας τις μεθοδικές τεκμηριώσεις, παραθέτουμε τις πηγές και προχωράμε στο σκοτάδι με μοναδικό φανό την επιστήμη.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
11.08.2017
National Animal Rights Day (NARD) - NYC, 2017
Στις 4 Ιουνίου, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε 22 πόλεις του κόσμου έφτασαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στη 7η ετήσια Εθνική Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ζώων (NARD). Σύμφωνα με τον διοργανωτή, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μας Planet. Το NARD "δίνει φωνή σε όλα τα ζώα" και θα συνεχίσει να το κάνει "μέχρις ότου όλα τα ζώα είναι απαλλαγμένα από υποδούλωση και τα δικαιώματά τους εγκαθιδρύονται και προστατεύονται από το νόμο".
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
15.02.2014
Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο και την Ιστορία - της Ιωάννας Κολοβού
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το σχέδιο Ανάν αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνοκυπριακού λαού, μπαίνει από το παράθυρο!