Ο λαός να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του - Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά στο "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ" της Κύπρου. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Αντιγόνη Σολομωνίδου - Δρουσιώτου

 

 

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τόσο από τις ΗΠΑ του Πενταγώνου και του ΔΝΤ όσο και από την Ευρώπη των τραπεζών, μεταβάλλοντας τον λαό σε μια εξαθλιωμένη μάζα χωρίς ιστορία, μνήμη και θέληση, καταγγέλλει ο μεγάλος συνθέτης και πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, η οποία έγινε εφικτή χάρη στην πιστή του συνεργάτιδα Ρένα Παρμενίδου. Τονίζει πως όσο θα ευρύνεται ο κύκλος των θυμάτων και θα γίνεται γνωστή η καταλήστευση του εθνικού πλούτου, τόσο περισσότερο θα ενώνεται στη βάση του ο λαός μπροστά στα κοινά δεινά και τους εθνικούς κινδύνους. Ιδανική λύση είναι γι' αυτόν, η συνεννόηση και η συμπόρευση των Ελλήνων.

Ανησυχείτε ότι στην Κύπρο μπορεί να συμβούν τα ίδια με την Ελλάδα;

Μα νομίζω ότι η κρίση έχει φτάσει ήδη στην Κύπρο. Μέσα στο βιβλίο με τίτλο «Σπίθα - Για μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δυνατή» αναλύω την προσωπική μου άποψη για τα αίτια αυτής της μεγάλης κρίσης. Πώς σχηματίστηκε, από ποιους και με ποιες μεθόδους, με ποια μέσα. Βασικά πρόκειται για τη βαθύτερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, με στόχους την εξάλειψη των εθνικών ιστορικών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών και σχέσεων όλων των λαών. Στηρίζεται στις απόψεις της Σχολής του Σικάγου (Φρίντμαν) και στις μεθόδους του «Σοκ και Δέος» (αποκαλύψεις της Ναόμι Κλάιν) ξεκινώντας την εφαρμογή τους σε συνεργασία με τη δικτατορία του Πινοσέτ.

Τα μοναδικά εμπόδια σ' αυτόν τον δρόμο... της καταστροφής εθνών και λαών είναι η Ρωσία και η Κίνα και γι' αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι προς το παρόν είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να μας βοηθήσουν για να μην καταποντιστούμε. Βέβαια προϋπόθεση γι' αυτό είναι να θέλουν και να μπορούν οι χώρες αυτές να το κάνουν. Αν ήμουν νεότερος, θα έσπευδα στη Μόσχα και στο Πεκίνο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσω. Γιατί ειλικρινά δεν βλέπω άλλον τρόπο να σωθούμε. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τον σωτήριο για την Κύπρο ρόλο της Ρωσίας από την εποχή της ανεξαρτησίας της έως σήμερα. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές από αυτές στην Ελλάδα, όμως ο κίνδυνος προέρχεται και στις δύο περιπτώσεις από τα συμφέροντα, τις βλέψεις και τις ενέργειες των δυτικών δυνάμεων.

Δυο χώρες με παρεμφερή προβλήματα, η πρότασή σας είναι η ίδια;

Δεν επιθυμώ να παρέμβω στα εσωτερικά της χώρας σας. Δεν αποκλείεται οι νέοι σας διεθνείς προσανατολισμοί να αποτελέσουν για σας ανάχωμα σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε μας. Αν και δεν το πιστεύω, το εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.

Η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, θεωρείτε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει ρόλο με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του φετινού δίσεκτου χρόνου;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία στην πιο δύσκολη περίοδο της Ευρώπης. Εύχομαι να τα καταφέρει.

Στο πλαίσιο της Προεδρίας θα παρουσιαστεί στο νησί το δικό σας έργο «Άξιον Εστί». Ποιο το μήνυμα του «Άξιον Εστί» για εμάς;

Μακάρι για τους Έλληνες πολίτες και αξιωματούχους να μπορούσαν να φτάσουν στην καρδιά των νοημάτων του ποιητή. Εγώ το έργο αυτό το έχω ονομάσει «Βίβλο του Ελληνικού Έθνους» και πιστεύω ότι μας βοηθάει να καταλάβουμε όχι μόνο γιατί και πώς αντέξαμε και παραμείναμε «χλωροί» τόσους αιώνες αλλά προπαντός πού θα στηριχτούμε, ώστε η ελληνικότητα να παραμείνει αλώβητη και νικήτρια στους αιώνες των αιώνων.

Εδώ στην Κύπρο ανησυχούμε γι' αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Αισθανόμαστε ότι παρόμοια τύχη μπορεί να έχει η Κύπρος, παρόλο που υπάρχουν κάποιες σοβαρές διαφορές στη δομή των οικονομιών των δυο χωρών. Εσείς τι ερμηνεία δίνετε στα πράγματα;

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τόσο από τις ΗΠΑ του Πενταγώνου και του ΔΝΤ όσο και από την Ευρώπη των Τραπεζών. Από την πείρα που έχουμε αποκτήσει έως τώρα, είναι φανερό ότι έχουν σχέδιο αφ' ενός να μας υποβιβάσουν σε επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας και αφ' ετέρου να ληστέψουν τον εθνικό μας πλούτο μεταβάλλοντας ταυτόχρονα τον λαό μας σε μια εξαθλιωμένη μάζα χωρίς ιστορία, μνήμη και θέληση.

Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος, η λύση σε μια τέτοια κατάσταση;

Για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχει για μας άλλη σωτήρια λύση από το να γυρίσουμε την πλάτη μας στους σημερινούς άρχοντες της Δύσης και να προσπαθήσουμε να συνάψουμε σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, εφ' όσον αυτές εξασφαλίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα και την οικονομική μας σωτηρία και ανόρθωση. Ο ελληνικός λαός ο οποίος βιώνει σήμερα μια πολύπλευρη τραγωδία, μισεί τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που μας επιβάλλουν οι άρχοντες της Δύσης, που τη θεωρεί ως τον κακό δαίμονα για ό,τι μας συμβαίνει. Δεν χρειάζεται παρά η κατάλληλη προετοιμασία για να οργανωθεί κατά εκατομμύρια, ώστε να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ίδια την ύπαρξή του. Είναι ένα καζάνι που βράζει.

Τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα πώς μπορούν να αντιδράσουν για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας;

Τα δύο κόμματα εξουσίας φυλλοροούν, ώστε να μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η σημερινή Κυβέρνηση, όντας μειοψηφία μέσα στον λαό, κυβερνά παράνομα, οπότε η μόνη δίκαιη και πατριωτική στάση για τη χώρα μας είναι ο πανεθνικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός του λαού, για να απαλλαγεί από τα όργανα των ξένων, την Τρόικα και το ΔΝΤ και να πάρει ο ίδιος τη μοίρα του στα χέρια του.

Υπάρχει κόμμα που μπορεί να προκαλέσει έναν πανεθνικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό;

Η διάθεση για ξεσηκωμό φάνηκε να υπάρχει με τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος αλλά φαντάζομαι ότι εννοείτε κάτι συγκροτημένο, πιο συμπαγές και οργανωμένο. Δεν πρέπει να σας παραπλανά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη κομματική δύναμη, για να εφαρμόσει τα όσα σας λέω. Ίσως γιατί η μορφή του κόμματος φοβίζει τον λαό μας, που προτιμά μια οργάνωση πολύ πιο ανοιχτή και περισσότερο κοντά στον πολίτη, όπως είναι η Ελεύθερη Συμπαράταξη για ένα Ενιαίο Μέτωπο Αντίστασης, που θα σώσει την Ελλάδα. Αυτό το Μέτωπο σχηματίζεται αυτή τη στιγμή στη βάση του λαού και είναι ζήτημα χρόνου η ολοκλήρωσή του, ώστε να αποτελέσει παράγοντα κύρους και δύναμης για τη ριζική αλλαγή της πορείας της χώρας.

Υπάρχει ο χρόνος, διότι καθημερινά χειροτερεύει η κατάσταση για τον Έλληνα πολίτη.

Στην περίπτωση που η συγκρότηση του Μετώπου καθυστερήσει, είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν κοινωνικές εκρήξεις ανεξέλεγκτες, που θα πολλαπλασιάζονται σε βαθμό επικίνδυνο. Όσο απλώνεται το φάσμα της φτώχειας και της πείνας τόσο πλησιάζει αναγκαστικά η στιγμή που η απελπισία και η οργή θα είναι τόση ώστε αν η Κυβέρνηση θελήσει να την αντιμετωπίσει δυναμικά, θα οδηγηθούμε με βεβαιότητα σε εμφύλια σύρραξη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας δεν ήταν πιο απελπισμένη και δεν είχε τέτοιο πάθος και ανάγκη να εκδηλωθεί. Και όπως είπα, αν καθυστερήσει η συγκρότηση του Μετώπου, θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα πρωτόγνωρα, που έτσι κι αλλιώς θα καταστρέψουν τη χώρα και θα ρίξουν τον λαό σε ανυπολόγιστη τραγωδία.

Συνεννόηση και συμπόρευση των Ελλήνων

Πρακτικά τι θα κάνετε;

Εν πάση περιπτώσει θα υπερασπίσουμε τον λαό και τη χώρα μας με όλα τα νόμιμα μέσα. Θα παλέψουμε με σύστημα και οργάνωση. Τα στηρίγματά μας θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός και οι πραγματικοί μας φίλοι σε όλο τον κόσμο. Οι εχθροί και οι αντίπαλοί μας που συστηματικά εδώ και δεκαετίες μας προσβάλλουν με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα, χαλυβδώνουν ακόμα περισσότερο τη βούληση του λαού για αντίσταση. Μετά τον Εμφύλιο πόλεμο που μας επέβαλαν, εξουδετέρωσαν την πλειοψηφία του λαού μας με τον φόβο, το ψέμα, τη συναλλαγή και τη διαφθορά.

Σήμερα και μετά το Πρώτο Μνημόνιο του Μάη του 2010... ο λαός μας άρχισε να βλέπει και να ξυπνά από τη χειμερία νάρκη στην οποία τον έχουν ρίξει. Ο ρόλος των ξένων και των Ελλήνων συνεργατών τους βγήκε στο φως, με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η σκέψη και η ψυχολογία του μέσου Έλληνα. Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν μέσα σε ένα χρόνο τα κόμματα εξουσίας, που μαζί με την παράταξη της Ακρας Δεξιάς φαίνεται από τα γκάλοπ ότι δεν συγκεντρώνουν ούτε το 40% των Ελλήνων ψηφοφόρων. 

Το άθροισμα των τριών κομμάτων της Αριστεράς φτάνει σχεδόν στα 25%.
Με τη διαφορά ότι ενώ οι αντίπαλοί τους ενώθηκαν και συγκρότησαν την Κυβέρνηση Παπαδήμου, οι ηγεσίες της Αριστεράς παραμένουν χωρισμένες. Είναι πάντως γεγονός ότι η βάση όλων των κομμάτων στέκεται κριτικά απέναντι στις ηγεσίες τους, δεδομένου ότι αυτοί που αποτελούν τη βάση είναι τα κύρια θύματα της επιθετικότητας της Τρόικας που μας επιβάλλει τις καταστρεπτικές και προσβλητικές αποφάσεις του Διεθνούς Τραπεζιτικού Συστήματος και των βασικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης. Και είναι γεγονός ότι για όσον καιρό θα εξακολουθούν να μας επιβάλλουν τα ίδια μέτρα, δηλαδή όσο θα ευρύνεται ο κύκλος των θυμάτων και θα γίνεται γνωστή η καταλήστευση του εθνικού μας πλούτου τόσο περισσότερο θα ενώνεται στη βάση του ο λαός μπροστά στα κοινά δεινά και τους εθνικούς κινδύνους.

Το θέμα για μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να πειστούν και οι πλέον σκεπτικιστές, ότι ο κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξή μας ως λαού και ως χώρας είναι υπαρκτός. Η ιδανική λύση για να τον αντιμετωπίσουμε, θα ήταν η συνεννόηση και η συμπόρευση των Ελλήνων, όπως έγινε πάντοτε στους δύσκολους καιρούς, με τις σημαίες μας να μας καλούν με το σύνθημα: Ελευθερία ή Θάνατος. Είδαμε τους αγανακτισμένους στην Ευρώπη να χορεύουν με τη μουσική του Ζορμπά διαμαρτυρόμενοι. Εφόσον ο ελληνικός πολιτισμός αντιστέκεται, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντέξουμε;

Πιστεύω ότι οι έννοιες «Ελληνικότητα» και «Πολιτισμός» είναι ταυτόσημες. Κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας ένα κομμάτι μάρμαρο, ένα στίχο είτε ακόμα και μια νότα που να έχουν γεννηθεί κάτω από τον ουρανό της Ελλάδας.
Θα γκρεμιστούν τα φτιαχτά σύνορα που χωρίζουν τον λαό

Μιλάτε για την πολυτέλεια της επιλογής διαφορετικών δρόμων. Την πολυτέλεια της δημοκρατίας. Μέτωπο με επιλογές;

Η σημερινή αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας μας ενώνει γύρω από ένα Μέτωπο. Απ' τη μια μεριά βρίσκεται η ελληνική ολιγαρχία που υπηρετεί τα ξένα συμφέροντα, οι πολιτικοί της σύμμαχοι που τους υποστηρίζουν, ενώ απ' την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας που αποτελεί το μεγάλο θύμα της σημερινής κατάστασης. Και γι' αυτό το λόγο το εγχείρημά μας για τη λαϊκή ενότητα θα κινηθεί γύρω από στόχους που ενώνουν όλους τους Έλληνες. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας ένα Ενιαίο Μέτωπο που μας ενώνει, έναν κοινό στόχο που μας χαλυβδώνει, ένα βασικό στόχο που απαιτεί ενότητα και πάλη για να κατακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την απαλλαγή μας από κάθε είδους δεσμά που μας καταδικάζουν και εμποδίζουν την ελεύθερή μας ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής. Ο λαός θα πρέπει να πάρει στα δικά του χέρια το μέλλον της Ελλάδας! 

Αν σήμερα βρισκόσασταν στη θέση του πρωθυπουργού, τι θα κάνατε, ποια θα ήταν η φιλοσοφία της διακυβέρνησής σας;

Θα διέθετα όλες τις δυνάμεις μου στην επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης γκρεμίζοντας οριστικά και τελεσίδικα τα φτιαχτά σύνορα που χωρίζουν τον λαό. Γιατί άλλο είναι η ύπαρξη κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογίες και άλλο η μη αναγνώριση του δικαιώματος να έχει ο καθένας τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις σεβόμενος το ίδιο δικαίωμα στους πολιτικούς του αντιπάλους. Όλοι και όλες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πάνω από το κόμμα είναι η πατρίδα. Ότι είμαστε όλοι Έλληνες με τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Δίχως καμιά απολύτως εξαίρεση είτε διάκριση. Και ακόμα ότι το δικαίωμα της αγάπης στον λαό και την πατρίδα το έχουμε όλοι εξίσου.

Πατριωτική αναγέννηση

Μου είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή μας, όταν σας ρώτησα αν οι δικοί σας αγώνες σήμερα βρίσκουν μιμητές, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι να τους συνεχίσουν και αν υπάρχουν, δεν τους γνωρίζετε. Λέτε και σήμερα το ίδιο;

Από τότε δημιουργήθηκε το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών (Κ.Α.Π.) με πάνω από εκατό οργανώσεις. Είχα δηλώσει ότι επιχειρούμε ένα ιστορικό πείραμα ξεκινώντας τη συγκρότηση μιας πολιτικής οργάνωσης από τη βάση του λαού. Σήμερα και μετά το πρώτο Συνέδριό μας που έγινε στην Καβάλα στις αρχές του Δεκέμβρη, έχουμε για πρώτη φορά μια πολιτική ηγεσία, το πολιτικό μας συμβούλιο, που εκλέχτηκε από τους συνέδρους και που ανέλαβε την ευθύνη του Κινήματος. Ανάμεσα στα μέλη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται προς μεγάλη μας χαρά και ο Κύπριος Περικλής Νεάρχου.

Ποιος ο στόχος του;

Το Κίνημά μας που απλώνεται και δυναμώνει συνεχώς, έχει αναλάβει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από κάθε ιδιαιτερότητα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι συμφωνούν με τους τρεις βασικούς μας στόχους, που είναι εθνική ανεξαρτησία, παλλαϊκή εξουσία και πατριωτική αναγέννηση. Η πρόθεσή μας δεν είναι να τους συνενώσουμε μέσα σε ένα νέο κόμμα αλλά να σχηματίσουμε μαζί τους Επιτροπές Δράσης γύρω από τα κοινά μας προβλήματα. Με το σκεπτικό αυτό αποφασίσαμε να σχηματίσουμε ομάδες Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.) σε κάθε συνοικία, στους τόπους δουλειάς και μάθησης στις πόλεις και στις περιφέρειες. Παράλληλα προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια Εθνική Επιτροπή Πρωτοβουλίας με ανεξάρτητες προσωπικότητες που να τις διακρίνει η ικανότητα και το ήθος. Εγώ προσωπικά συμμετέχω από την πλευρά της Σπίθας στην προσπάθεια για τη δημιουργία αυτής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. 

Οργανώσατε κάποιες συγκεντρώσεις;

Δοκιμάσαμε την απήχηση των ιδεών μας οργανώνοντας τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου με 60.000 διαδηλωτές, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη με 80.000, στη Νάουσα με 2.000 και στα Χανιά με 3.000 (και μάλιστα υπό καταρρακτώδη βροχή). Ο μεγάλος αριθμός και το μεγάλο πάθος των συγκεντρώσεων αυτών δείχνει ότι βρισκόμαστε στην πρωτοπορία όσον αφορά το ξεγύμνωμα της Τρόικας και των ντόπιων συμμάχων της και όσον αφορά τις λύσεις που προτείνουμε. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει με ευθύνη και μας εξοπλίζει με πάθος για τη συνέχιση του αγώνα μας.

Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση

Ποιο είναι το σκεπτικό σας για το μέτωπο, τι λέτε στους Έλληνες;


Ότι έφτασε επί τέλους η στιγμή της μεγάλης ιστορικής πρωτοβουλίας που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και θα τους καλεί σε μια γενική εξέγερση με στόχο να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτή τη συνεχιζόμενη εθνική κρίση που έχει καταστήσει την Ελλάδα προτεκτοράτο, που μας ντροπιάζει και που οδηγεί τον λαό μας σε μια καθημερινή πτώση δίχως τέλος. Όλοι είμαστε μάρτυρες όσων συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό προσκήνιο: Η πολιτική μας ηγεσία έγινε περίγελως. Το πρώτο όργανο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, εξευτελίστηκε. Κάποιες αδύναμες φωνές στη Βουλή δεν ακούγονται, χάνονται ή θάβονται. Η εξουσία των τραπεζών ασκείται πλέον ανοικτά από το πρωθυπουργικό γραφείο της προσωρινής κυβέρνησης. Η Ελλάδα λοιδορείται και υβρίζεται διεθνώς, η περιουσία του λαού εκποιείται στους ξένους και ο ελληνικός λαός βυθίζεται κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια.

Όμως, τι πρέπει να γίνει, ποια η ευθύνη των πολιτών;

Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε όλοι φορτωμένοι με την ίδια ευθύνη, ανεξάρτητα από επαγγελματικές, οικονομικές, μορφωτικές και άλλες ιδιότητες. Έχουμε το ίδιο χρέος και τα ίδια δικαιώματα για την οργάνωση ενός αγώνα που θα είναι ουσιαστικά μια καθολική αντίσταση απέναντι στο σημερινό σύστημα εξουσίας με σκοπό να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την παρουσία του και στη θέση του να προσφέρουμε στον λαό μας αξιοπρέπεια, ευημερία, κοινωνική πρόοδο. Να του προσφέρουμε τη δυνατότητα να πάρει τη μοίρα του στα δικά του χέρια μέσα στα πλαίσια μιας όσο γίνεται περισσότερο πραγματικής και δίκαιης δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει παράλληλα να παλεύουμε για την κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αυτής της εθνικής ανεξαρτησίας που ποδοπατούν οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους μέσα και έξω από τη χώρα μας. Η αντίστασή μας θα πρέπει να έχει απολύτως σαφές περιεχόμενο: ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο, δημοκρατία.

Οι στόχοι όσων αποφασίσουν να αγωνιστούν;

Επόμενος στόχος μας θα πρέπει να είναι να φύγουν οι ξένοι της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπροστά τους σκύβουν το κεφάλι τα δύο κόμματα εξουσίας, επαιτούν όλο και πιο πολλά δάνεια και τους καλούν να μας κυβερνήσουν αδιαφορώντας για τις επόμενες γενιές που από τώρα τις γονατίζουνε για πολλές δεκαετίες με τα υπέρμετρα βάρη των τόκων. Όσον αφορά τα χρέη που μας φόρτωσαν και μας φορτώνουν με απάνθρωπους όρους, εμείς τα αρνούμεθα ρητά και κατηγορηματικά. Αυτοί είναι με λίγα λόγια οι στόχοι ενός μετώπου για την Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση, που καλώ να οργανώσουμε όλοι μαζί. Αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι η επιδίωξη των επί μέρους ατομικών, κομματικών ή άλλων εγωιστικών επιδιώξεων, αλλά η συστράτευση όλων - μέσα σε κλίμα συλλογικότητας και ισότητας - στο δικό μας χρέος προς την πατρίδα, με την τακτική που λέει «Κάθε φορά κι ένα μεγάλο βήμα. Μπροστά».

Τώρα άμεσα τι πρέπει να γίνει; Ποιο είναι το πρώτο μεγάλο βήμα;

Για τώρα επιδιώκουμε την εθνική μας ανεξαρτησία με την απαλλαγή μας από την παρουσία της Τρόικας και του ΔΝΤ, που παράνομα έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και μας εξευτελίζουν. Την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, ώστε να έχουν ασφάλεια αλλά και προοπτική οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι. Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των υπευθύνων για την εξαθλίωση της χώρας. Την αντικατάσταση του σημερινού σάπιου συστήματος εξουσίας με την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας. Η κατάκτηση αυτών των στόχων είναι το πρώτο.

Και μετά;

Απ' εκεί και πέρα η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να προχωρήσει στους καινούργιους στόχους που εκείνη τη στιγμή θα πιστεύει ότι εξυπηρετούν το μέλλον του λαού μας.

Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση που θα διαφοροποιήσει το μέλλον της χώρας;

Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών (Κ.Α.Π.) πιστεύει ότι η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης ανεξαρτησίας, πραγματικής δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, η αλλαγή του συντάγματος και όλα τα υπόλοιπα μεγάλα και ζωτικά μας θέματα, όπως η εθνική μας άμυνα, η ανόρθωση της χώρας με την οικονομική της ανάπτυξη και η αναδιοργάνωση του κράτους σε σύγχρονες βάσεις, οι διεθνείς μας σχέσεις, η μόρφωση των πολιτών και η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου, θα είναι αντικείμενα του επόμενου μεγάλου βήματος που θα αποφασίσει μέσα στις νέες συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας ο κυρίαρχος λαός ύστερα από ελεύθερες εκλογές. Τότε θα έχουμε την «πολυτέλεια» να διαλέξουμε τους διαφορετικούς δρόμους που επιβάλλει η θέση του καθενός στην κοινωνία και τα πολιτικά του ιδεώδη. 

ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ

beylikduzu escort casino siteleri deneme bonusu veren siteler beylikdüzü escort bayan https://www.mirror-1xbet.com/ promosyon 1xbet http://www.escortbayanlariz.net avcılar escort