Συνοπτική αποτίμηση των εκλογών
Τα βασικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας μηνύματα για τη νέα κυβέρνηση, την Ευρώπη και τα απερχόμενα ή «απερχόμενης» πολιτικής κόμματα είναι τα εξής:
1. Πρώτο δεδομένο: Η «αντιμνημονιακή» στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το γενικό αποτέλεσμα των εκλογών, όπως προκύπτει από την κατανομή του αριθμού των εγγεγραμμένων ενεργών πολιτών (9.911.495) με τα ποσοστά και αριθμούς: της αποχής (36,13 % = 3.581.023) και των ψηφισάντων (63,87% = 6.330.671), καθώς και από την κατανομή των ψήφων μεταξύ: (α) των πολιτικών παρατάξεων που εισήλθαν στη Βουλή (52,33% - 5.618.904), (β) των πολιτικών παρατάξεων που έμειναν εκτός Βουλής (8,62% = 545.704) και (γ) των λευκών και ακύρων ψηφοδελτίων (2,62% = 165.864), φανερώνει και στο μη ειδικό ότι ενέχει ένα μεγάλο ποσοστό έντονης αντίδρασης κατά του καθεστώτος δανεισμού που επιβλήθηκε το Μάη του 2010 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Εύκολα συνάγεται ότι το «αντιμνημονιακό αυτό ποσοστό αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
2. Δεύτερο δεδομένο: Η πραγματική φυγή των ψηφοφόρων από τα παλαιά κόμματά τους, που διακυβέρνησαν την τα τελευταία πέντε έτη την Ελλάδα. Ότι η αντίδραση αυτή είναι έντονα «αντιμνημονιακή» προκύπτει σαφώς από τα εξής δείγματα: (α) από το σπανιότατα τόσο μεγάλο ποσοστό καταψήφισης των παρατάξεων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία πέντε έτη και αποδέχτηκαν χωρίς αντίσταση την επιβολή του απάνθρωπου καθεστώτος, (β) από την καταφυγή στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σαφώς αριστερή εμφάνισή του, σημαντικού ποσοστού ψηφοφόρων από τις μη αριστερές παρατάξεις αυτής της περιόδου και (γ) από τον μέχρι εξαλλοσύνης άτακτο διασκορπισμό των μέχρι εξαλλοσύνης απελπισμένων και αγανακτισμένων σε όλων των κατηγοριών και ιδεολογιών κομματίδια.
3. Δεύτερο δεδομένο: Εθνικής σύνθεσης «αντιμνημονιακό» μέτωπο. Από τη σύνθεση των μετακινηθέντων ψηφοφόρων είναι σαφές ότι η «αντιμνημονιακή» στάση του ελληνικού λαού είναι από όλα τα κοινωνικοπολιτικά στρώματα και, επομένως, συνιστά «εθνικό» ή «παλλαϊκό μέτωπο» αντίθεσης προς το απάνθρωπο και άνομο καθεστώς δανεισμού που μας επιβλήθηκε.
4. Τρίτο δεδομένο: Πολιτική σύνθεση και διασκορπισμός της αντιμνημονιακής πολιτικής. Από το γεγονός ότι η «αντιμνημονιακή» στάση εκφράστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με όλους τους τρόπους έκφρασης που σκιαγραφήσαμε πιο πάνω, προκύπτουν: (α) μια αναντιστοιχία της «αντιμνημονιακής» πλειοψηφίας με την πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, (β) ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποχής, παρά το φυσιολογικό κλίμα «θρίλλερ» που δημιουργούσε η σύγκρουση «μνημονιακής» και «αντιμνημονιακής» πολιτικής, (γ) μια πραγματική καταβαράθρωση των κομμάτων εξουσίας επίσης αναντίστοιχη με την πλειοψηφία του πρώτου κόμματος, (δ) μια ισχυρή παρουσία της «Χρυσής Αυγής», (ε) μια μείωση του ΚΚΕ και (στ) ένας υψηλός άτακτος διασκορπισμός ψήφων. Αυτά όλα δείχνουν ένα ευρύτατο πνεύμα απόρριψης των παλαιών κομμάτων της Βουλής συνοδευόμενο από μια συγκρατημένη εμπιστοσύνη-«δοκιμή» προς την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, προκύπτουν τα ακόλουθα πολιτικά μηνύματα:
1. Πρώτο μήνυμα: Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική πλειοψηφία του, δεν έμεινε πολιτικά απαθής απέναντι στην επιβολή του καθεστώτος δανεισμού που τον οδήγησε στην εξαθλίωση και στην υποδούλωση, παραβιάζοντας όλες τις αρχές δημοκρατικής νομιμότητας. Απλώς δεν αντιστάθηκε ενεργά, γιατί ολόκληρο το σύστημα κοινωνικής και πολιτικής ηγεσίας και ενημέρωσής του συνεργάστηκε τις δυνάμεις κατοχής ενεργά, παθητικά ή με συστημική αντιπολίτευση. Η ψήφος του, πάντως, σ’ αυτές τις εκλογές είναι σαφώς «αντιμνημονιακή», είναι ψήφος ενός ανυπόταχτου λαού σε κάθε είδους δουλεία. Στο βάθος, η ψήφος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι κραυγαλέο μήνυμα για κυβερνητική πολιτική αντίστασης απέναντι στους δανειστές και όχι συμβιβασμού υποταγής. Αυτό είναι το μήνυμα για κυβέρνηση και Ευρώπη.
2. Δεύτερο μήνυμα: Το ότι το «αντιμνημονιακό» μένος του ελληνικού λαού είναι παλλαϊκό, κατανέμεται, δηλαδή, σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές διαστρωματώσεις, δίνει την κατεύθυνση της ακολουθητέας από τη νέα κυβέρνηση πολιτικής. Η πολιτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην ανθρώπινη πλευρά της αποκατάστασης των εξαθλιωμένων και ποδοπατημένων από το καθεστώς φτωχών ανθρώπων (ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και μικροϊδιοκτητών ενός μικρού σπιτιού ή χωραφιού και κάθε κατηγορίας εξαθλιωμένων και διωγμένων ανθρώπων) μέριμνα που είναι αναμφίβολα αναγκαία και πρώτης προτεραιότητας. Το μήνυμα, όμως, κατευθύνει και προς τις θεμελιώδους προτεραιότητας πολιτικές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει καμιά μέριμνα για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και του Έλληνες: (α) προς την πολιτική απαλλαγής από τους παράνομους όρους υποδούλωσης της Ελλάδας, (β) προς την ουσιαστική αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να γίνει παραγωγικός και ουσιαστικός συμπαραστάτης του πολίτη και (γ) προς την επίσης ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική.
3. Τρίτο μήνυμα: Η παλλαϊκή «αντιμνημονιακή» στάση του ελληνικού λαού κατευθύνει προς μια ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική πανεθνικού χαρακτήρα με στόχο την ισότιμη θέση της Ελλάδας ως κυρίαρχου κράτους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ). Με άλλες λέξεις, δίνει την κατεύθυνση προς μια χωρίς μονόδρομους τρισδιάστατη ευρωπαϊκή και εξωτερική πολιτική: (α) προς μια πολιτική πλήρους αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ελλάδας, που κατέλυσαν οι δανειακές συμφωνίες, (β) προς μια πολιτική όχι υποταγής, αλλά ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και (γ) προς μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική απέναντι στη διεθνή κοινότητα, που θα έχει στόχο την καλύτερη δυνατή επίλυση των εθνικών θεμάτων και την πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.
4. Τέταρτο μήνυμα: Η «αντιμνημονιακή» στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού έδειξε ότι οι σύγχρονοι μέθοδοι υποδούλωσης των λαών: το δόγμα του τρόμου, η δημιουργία του τραύματος ενοχής και η «πλύση εγκεφάλου» με έντεχνα ψεύδη πολιτικής ενημέρωσης δεν είναι αποτελεσματικά όπλα, όσο θα ήθελα οι χρήστες τους. Αυτό επιβεβαιώνει την ιστορική αλήθεια ότι κανένα όπλο επιβολής δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Στο τέλος στρέφεται εναντίον του χρήστη. Αυτό δείχνει και το μήνυμα των εκλογών: Καταδικάζει αμετάκλητα τους χρήστες αυτών των όπλων: (α) τα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού που επέβαλαν το καθεστώς δουλείας στην Ελλάδα, (β) του πολιτικούς και κοινωνικούς εκπρόσώπους στη χώρα μας και (γ) τα χειραγωγημένα ΜΜΕ με το θλιβερό μέρος που υπέκυψε του μεγάλου και τόσο σημαντικού για τον άνθρωπο και την κοινωνία δημοσιογραφικού σώματος.
5. Πέμπτο μήνυμα: Η «αντιμνημονιακή» στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων φέρει μαζί της και μια καθολική απόρριψη των κομμάτων του Κοινοβουλίου ως «άρρωστου και άθλιου πολιτικού συστήματος», όπως ονομάζεται από το κοινό. Πρόκειται, στην ουσία, για μια νέα απόρριψη «παλαιοκομματισμού», ανάλογου με εκείνον της Μεταπολίτευσης. «Παλαιοκομματισμός» τότε είχε χαρακτηριστεί ολόκληρη εκείνη η γενιά των πολιτικών κομμάτων που στήριζαν, συνεργάζονταν ή δε θέλησαν να συγκρουστούν ανοιχτά (όπως η Ένωση Κέντρο του Γεωργίου Παπανδρέου) με τα Ανάκτορα και με τους θεσμούς που εκπροσωπούσαν και πρακτόρευαν τα κέντρα εξάρτησης και μονοδιάστατης υποταγής της Ελλάδας. Σήμερα, ο ελληνικός λαός έδειξε ότι, στην πλειοψηφία του, απορρίπτει την πολιτική εκπροσώπησης, στήριξης ή ανοχής αντίστοιχης υποδούλωσης που ζει και υφίσταται κάτω από το καθεστώς δανεισμού του από το 2010.
6. Έκτο Μήνυμα: Οι δύο αντιστοιχίες της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ που τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που επισημάναμε πιο πάνω (αντιστοιχία τις πλειοψηφίες του πανεθνικού μετώπου και της απόρριψης του σημερινού «παλαιοκομματισμού» είναι εύγλωττες για το πρώτο κόμμα των εκλογών. Μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να τις αμβλύνει, ακόμη και να τις καταργήσει, αν ανταποκριθεί «με αρετήν και τόλμην», κατά τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, σε όλα τα προηγούμενα μηνύματα.
Τα παραπάνω μηνύματα είναι προϊόντα της απλής λογικής, που τόσο λείπει στην πολιτική πράξη. Οι ειδικοί εκλογολόγοι ελπίζω να προχωρήσουν σε πολύ βαθύτερη ανάλυση.
Πειραιάς, 29 Ιανουαρίου 2015
Γιώργος Κασιμάτης
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Το συλλαλητήριο στις τρεις του Δεκέμβρη
Κύμα είμαι και ξεσπώ
δίχως λευτεριά δε ζω
σύμμαχα τα βόλια που με σκίζουν
μα εγώ ορμώ, πάντα θα ορμώ
γύρω πόνος βαρύς.... -
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1994
Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν-Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν [Το παλικάρι τ' ουρανού]
Μαρία Φαραντούρη,Ντόρα Μπακοπούλου
-
78 ΑΡΘΡΑ
08.06.2018
Ήρωας ή Ραγιάς - του Μίκη Θεοδωράκη
Μέσα σε μια μέρα είδα να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μου σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας μας.
Κάπου διάβασα ότι ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με έναν από τους προτέκτορές μας αλλά με τον … Πούτιν! Κάθε λογικός και προ παντός ανεξάρτητος Έλληνας βλέπει ότι δεν υπάρχει μέλλον για μας, για την Ελλάδα αλλά μόνο εάν αποφασίσουμε να κατακτήσουμε τουλάχιστον την Ουδετερότητά μας. -
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14.04.2011
Η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη 'Καλημέρα Ελλάδα'
Δεν έχω σκοπό στο σχηματισμό ενός κόμματος, ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό, κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθιά κρίση, στην οποία μας οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα, εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
02.12.2013
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη κατά την τελετή υποδοχής του ως επιτίμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών - Η μόνη λύση
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Γενικό Γραμματέα για όσα είπαν προηγουμένως αλλά και όλα τα μέλη της Ακαδημίας, για την μεγάλη τιμή που μου έκαναν να μου προσφέρουν τη δυνατότητα να ομιλώ αυτή τη στιγμή από το βήμα του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας μας, της Ακαδημίας Αθηνών.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
28.04.2014
Προσέγγιση στο συγγραφικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη
Κείμενο του Ερατοσθένη Καψωμένου
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
25.07.2014
Μάνος Λοΐζος ένας νέος συνθέτης
Αναφορά στον πρωτοεμφανιζόμενο συνθέτη Μάνο Λοΐζο, που ξεχώρισε από τη συμμετοχή του στην παράσταση "Μαγική Πόλη"
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
01.09.2016
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Όλα δείχνουν ότι με το φάσμα του Τσαουσέσκου να υπερίπταται της χώρας μας και τα φαντάσματα των «επιφανών» μνηστήρων της ηγεμονίας της Ευρώπης (δηλ. Ναπολέων, Μέτερνιχ, Χίτλερ) μπαίνουμε σε μια νέα αποφασιστική φάση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής ιστορίας που έχει τη μορφή φαρσοκωμωδίας.
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
03.06.2013
Οι μύθοι της εποχής μας
Εἴδαμε στά προηγούμενα πώς ἡ ἀνάπτυξη τοῦ κεφαλαιοκρατικοῦ συστήματος ὁδήγησε τελικά στή δημιουργία ἑνός ὑπερκέντρου –οἰκονομικοῦ, πολιτικοῦ καί στρατιωτικοῦ– γύρω ἀπό τήν ἡγεσία τῶν ΗΠΑ. Ἀπό τήν ἄλλη μεριά, ὁ περιορισμός τῆς προλεταριακῆς ἐπανάστασης μονάχα σέ μιά χώρα ὁδήγησε –ἰδιαίτερα μέ τήν ἄνοδο τοῦ Στάλιν στήν κορυφή τῆς ἐξουσίας– στή συγκέντρωση τοῦ διεθνοῦς κομμουνιστικοῦ κινήματος γύρω ἀπό τό ΚΚΣΕ.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
26.05.2011
Πράξη άκυρη η εκποίηση της εθνικής περιουσίας - Μίκης Θεοδωράκης
Σήμερα διάβασα στην Τουρκική εφημερίδα RADICAL ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού του Πειραιά και με τίτλο «Κελεπούρι η γειτονική χώρα». Στο άρθρο αναφέρεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα δύο λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που π΄ροκειται να εκποιήσει η Κυβέρνηση μαζί με αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και πολλά έργα υποδομής.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
16.02.2014
Μίκης Θεοδωράκης - ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ - Μπαλέτο
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, το καλοκαίρι του 1995, το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
11.02.2021
Για τον Αντώνη Καλογιάννη
Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.
Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…
Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!
Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
09.05.2013
Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη ζωή μου»
Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, στο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
29.12.2012
Ομιλία Ν.Λυγερού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών (ΣΠΙΘΑ) θεωρεί ιστορικό ΧΡΕΟΣ να ενημερώσει τους Έλληνες, σε ότι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική ζώνη καθώς και τον Εθνικό ορυκτό μας πλούτο, τον οποίο προσπαθούν να υφαρπάξουν οι ξένες δυνάμεις που καταδυναστεύουν τον τόπο, οδηγώντας τη χώρα και τους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
03.04.2014
Υιοθέτησε ένα αδέσποτο
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
20.05.2015
Το όραμα του Μίκη Θεοδωράκη
Ομιλία Γιώργου Κασιμάτη στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στις 18 Μαΐου 2015
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
03.09.2014
dog...
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
21.02.2018
Ο Μίκης μας ενώνει, η εξουσία μας χωρίζει - του Ηλία Φιλιππίδη
Ποιος χρεώνεται τελικά την Χρυσή Αυγή;
"Ενώ ο Μίκης μας προτρέπει για ενότητα, η Αριστερά της κωλοτούμπας μας προτρέπει να αποφεύγουμε κάθε συγκέντρωση, στην οποία συμμετέχουν Χρυσαυγίτες. Στις εκλογές όμως η Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη, διότι αφαιρεί ψήφους από την Νέα Δημοκρατία"