Το 0,06% δεν είναι αμελητέο. Πόσο ασφαλές είναι ένα αεροπορικό ταξίδι για τον σκύλο σας; - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
(περιοδικό «Κ» της Καθημερινής της Κυριακής 10.6.2018)
Οι θάνατοι των ζώων εν ώρα πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πλέον πολύ από το να χαρακτηριστούν «μεμονωμένα περιστατικά».
Τη χρονιά που μας πέρασε, η United μέτρησε 18 θανάτους και 13 τραυματισμούς. Η πλειονότητα των θανάτων είχε να κάνει με τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων -κυρίως σκύλων. Λόγω περιορισμού μεγέθους, οι μεγαλόσωμες φυλές ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών και ο χώρος των αποσκευών ούτε κλιματίζεται αλλά (απ’ ό,τι αναφέρουν οι καταγγελίες) ούτε και αερίζεται επαρκώς. Ο συνδυασμός των δύο αποδεικνύεται μοιραίος, ειδικά για τις βραχυκεφαλικές ράτσες που δυσκολεύονται στην αναπνοή και υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναγκάσει στο παρελθόν επιβάτες της να τοποθετήσουν τα κουτιά μεταφοράς μικρών ζώων -αυτά που επιτρέπονται μέσα στην καμπίνα- στα ντουλάπια των χειραποσκευών. Όσο βλακώδες και de facto επικίνδυνο κι αν ακούγεται, πολλοί πελάτες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις, πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας ότι δεν προκύπτει κίνδυνος και προσγειώθηκαν στον προορισμό τους με ένα ζώο νεκρό από ασφυξία και θερμοπληξία μαζί.
Βέβαια, στις ΗΠΑ τέτοιες περιπτώσεις δεν περνούν στα ψιλά των ειδήσεων. Με το πολύ σοβαρό ζήτημα ασχολήθηκαν media του βεληνεκούς της Washington Post και του CNN και έτσι, έπειτα από 85 απώλειες από το 2015 έως το 2017, οι αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα. Και στις αρχικές τους δηλώσεις ότι «μεταξύ των 140.000 ζώων που έχουν μεταφερθεί στο ίδιο διάστημα, το 85 παραμένει ένας αστρονομικά μικρός αριθμός» (το ποσοστό είναι όντως μόλις 0,06%) έχουν τώρα προστεθεί νέες ρυθμίσεις.
Κάποιες εταιρίες φλερτάρουν με την ιδέα να μην «πετάνε» βραχυκεφαλικές φυλές και να παραπέμπουν τους πελάτες τους να πάνε αλλού. Κάποιες χρεώνουν ένα επιπλέον ποσό για να επιτρέψουν ακόμα και μεσαίου μεγέθους σκυλιά στην καμπίνα (αλλά με περιορισμό θέσεων ανά πτήση). Και οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι εξειδικευμένες εταιρίες, όπως η Pet Airways, που προγραμματίζει τσάρτερ πτήσεις σε ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη μόνο για κατοικίδια. Με το αζημίωτο φυσικά. Και αρκετά τσιμπημένο αζημίωτο, αν κρίνω από κάποιες ενδεικτικές τιμές που βλέπω στην ιστοσελίδα της.
Αν λοιπόν σκέφτεστε να μετοικήσετε στο εξωτερικό ή να φύγετε για ένα μεγάλο ταξίδι και να πάρετε μαζί το αγαπημένο σας Boxer, κρατήστε στο μυαλό σας αυτό το 0,06%. Στατιστικά μπορεί να είναι ασήμαντο. Για όλες τις στατιστικές όμως ισχύει ο αφορισμός της διάσημης στατιστικολόγου Γκέρτρουντ Φοξ: «Στατιστικά είναι διαπιστωμένο ότι ένα απειροελάχιστο στατιστικό μέγεθος περνάει απαρατήρητο από όλους -εκτός κι αν συμβεί να τους αφορά προσωπικά. Τότε το 0,01% και το 100% δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους».
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Ερωτικό τραγούδι
Όλη η Σκέψη μου είναι έν’ ανθισμένο
κλωνάρι αμυγδαλιάς
κρεμασμένο στο παράθυρό σου........ -
78 ΑΡΘΡΑ
27.09.2018
Η Αποκάλυψη (Ωδή στον Μπετόβεν) - του Μίκη Θεοδωράκη
Γιατί «Αποκάλυψη» και γιατί «Μπετόβεν»; Γιατί την ίδια εποχή αποκαλύφθηκαν μέσα μου ως προς την Τέχνη η Συμφωνική Μουσική και ως προς τον Φιλοσοφικό διαλογισμό, τον πατριωτισμό και την κοινωνία, η Αντίσταση και ο Μαρξισμός.
Παράλληλα σφραγίστηκε υπαρξιακά και για πάντα η μπετοβενική διάσταση της Τέχνης της Μουσικής.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
12.02.2014
"Μαχόμενη κουλτούρα"
Σημειώσεις και κείμενο από διάλεξη που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Λονδίνο το 1965
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
25.03.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηράκλειο Κρήτης
«Καμία διάταξη της συμφωνίας δεν αίρει το εγγενές δικαίωμα της κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα που απαιτούνται για τη διασφάλιση ζωτικών συμφερόντων της εθνικής ασφάλειάς της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
24.08.2015
Ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και απάντηση του Π. Λαφαζάνη
Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη -
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
31.03.2014
Really Great Ballet
Δημοσίευμα στους "The Times" για την πρεμιέρα του μπαλέτου "Αντιγόνη"
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
24.08.2010
Σκέψεις προς τους νέους για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας
Στα πλαίσια της ιδεολογικής ζύμωσης, θα συνεχίσουμε να παραθέτουμε ιστορικά και επίκαιρα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη με σκοπό τον ιδεολογικό, ιστορικό και πολιτικό οπλισμό των μελών μας, των απλών αναγνωστών αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
16.05.2013
Ανακοίνωση-οδηγία προς όλες τις σπίθες
Όπως γνωρίζετε, για τις Σπίθες υπάρχουν τρεις στήλες. Η πρώτη είναι η Ταυτότητά τους, η παρουσίασή τους και μερικά λόγια για την απόφαση των μελών τους να συνεχίσουν σ’ αυτή την καινούρια περίοδο. Η δεύτερη είναι οι Ανακοινώσεις/Προτάσεις και η τρίτη οι Δράσεις.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
07.01.2015
Anna RF - Weeping Eyes
ANNA RF feat AMIR BAR-DAVID & REVITAL KHALFON playing the piece 'weeping eyes' , composed by seluvenin. MIKIS THEODORAKIS
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
01.07.2013
Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη ζωή μου…» - Πρόγραμμα παραστάσεων
Το πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδίας του έργου «Ποιος τη ζωή μου…»
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια - Σε πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη
Η Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της,
στη 10η προβολή για τη σεζόν 2013-2014 με την ταινία:
Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια / Recycling Medea -
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
28.11.2012
ΑΕΠ και ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της
Το ΑΕΠ είναι το πιο σημαντικό μακροοικονομικό μέγεθος του Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών. Είναι ο δείκτης που μας δίνει την συνολική αξία σε χρηματικές μονάδες των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μία χώρα σε ένα έτος (υπάρχουν και τριμηνιαίοι υπολογισμοί). Συνεπώς είναι ο δείκτης οικονομικής ευημερίας ή της απόδοσης της οικονομίας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11.09.2018
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Όλες εκείνες οι καλοκαιρινές συμβουλές που, κατά καιρούς, μας διαφεύγουν
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
10.01.2015
Σχόλιο του Καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη για τα πρόσφατα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη
Ως άνθρωπος και ως συνεργάτης αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη, που έζησα από πολύ κοντά τη μάχη που ξεκίνησε κατά της υποδούλωσης της Ελλάδας από το 2010 μέχρι σήμερα, μπορώ να επιβεβαιώσω την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την ορθότητα όλων όσων αναφέρει στην επιστολή-δήλωσή του της 8.1.2015.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
15.02.2014
Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο και την Ιστορία - της Ιωάννας Κολοβού
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το σχέδιο Ανάν αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνοκυπριακού λαού, μπαίνει από το παράθυρο!