Συνέντευξη στο περιοδικό «Στιγμές»
1.- Πιστέψατε με όλες τις δυνάμεις σας σε ένα μέλλον πιο ανθρώπινο για την πατρίδα και για τον κόσμο όλο και αγωνιστήκατε γι’ αυτό. Νοιώθετε ότι υπάρχει κάποια δικαίωση στους προσωπικούς σας αγώνες - που συμβολίζουν τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς – ή υπάρχει ένα «πισωγύρισμα» και οι αγώνες αυτοί τελικά δεν είχαν νόημα;
Μ.Θ. Εάν ήταν δυνατόν να βλέπατε την Ελλάδα του ΄40, του ΄50 και του ΄60, τότε είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνούσατε μαζί μου ότι τα άλματα που έκανε η χώρα μας προς τα εμπρός είναι κολοσσιαία. Από κάθε άποψη και κυρίως την οικονομική, κοινωνική, της δημοκρατίας, της μόρφωσης και της καθημερινότητας. Αυτή η αλλαγή δεν έγινε φυσικά από μόνη της αλλά χρειάστηκαν ο μόχθος, οι αγώνες και οι θυσίες πολλών γενεών Ελλήνων. Επειδή ανήκω κι εγώ σ’ αυτές τις γενιές, δηλώνω ότι νοιώθω υπερήφανος για όσα κάναμε και γι’ αυτά που παραδίδουμε στα παιδιά μας με την ευχή να πάνε ακόμα πιο μπροστά.
2.- Έχει κάποια σημασία η έννοια «Αριστερά» σήμερα και αν ναι πως θα την ορίζαμε;
Μ.Θ. Αριστερά είναι αυτός που βάζει πάνω από τον εαυτό του το κοινό συμφέρον και που είναι κάθε στιγμή έτοιμος να δώσει ακόμα και τη ζωή του για τα ιδανικά του και για το λαό.
3.- Με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και την πλήρη αφομοίωσή τους στον καπιταλιστικό κόσμο κατέρρευσε και το όνειρο, η ουτοπία αν θέλετε, περί σοσιαλισμού;
Μ.Θ. Όλα θα εξαρτηθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο, από τις ίδιες τις κοινωνίες και τους λαούς. Εάν αυτό το σύστημα που κυριαρχεί τους ταιριάζει, τους βολεύει και τους αρέσει, θα το κρατήσουν. Εάν αντίθετα πιστεύουν ότι δεν τους εκφράζει κι ακόμα πιο πολύ τους προσβάλλει και τους μειώνει, τότε θα προσπαθήσουν να το αλλάξουν. Τότε προς αυτή την κατεύθυνση της «αλλαγής» είναι απαραίτητο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις – οδηγοί που θα εκφράσουν αυτό το λαϊκό αίτημα, ώστε να λάβει σάρκα και οστά. Όμως προς το παρόν δεν βλέπω να υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις. Και το πιο απογοητευτικό είναι η ανυπαρξία ακόμα μιας κάποιας ιδεολογικής ζύμωσης αναλύσεων και θέσεων ακόμα και από μεμονωμένα άτομα προς αυτή την κατεύθυνση.
4.- Πως βλέπετε το Κινεζικό μοντέλο δηλαδή το φαινόμενο της κυριαρχίας του ΚΚΚ στον πολιτικό τομέα, το οποίο όμως προωθεί μια καπιταλιστικού τύπου οικονομική ανάπτυξη με ανοίγματα στις επιχειρήσεις και στις αγορές;
Μ.Θ. Η Κίνα δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα αλλά μια ολόκληρη ήπειρος εντελώς ιδιόμορφη, που ξεφεύγει από τα γνωστά μοντέλα εθνών – λαών – κοινωνιών και συστημάτων. Γι’ αυτό ό,τι κι αν πει κανείς, θα πέσει έξω… Προς το παρόν εκείνο που βλέπω εγώ είναι ότι έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο του λαού τους, που τόσα πολλά έχει υποφέρει ανά τους αιώνες. Γι’ αυτό σε αντίθεση με τους πολλούς που βλέπουν μόνο σενάρια υπερδύναμης και φιλοδοξίας για πολεμικές αναμετρήσεις, εγώ πιστεύω ότι η κύρια κατεύθυνση αυτής της εντυπωσιακής οικονομικής προσπάθειας είναι προς τα «μέσα» και όχι προς τα «έξω». Το «έξω» αυτή τη στιγμή τους απασχολεί μονάχα ως προς την ασφάλειά τους.
Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο ιστορικό επίτευγμα του Μάο και των συντρόφων του ήταν το γεγονός ότι προσφέρουν στα 800 (τότε) εκατομμύρια των Κινέζων μια κούπα ρύζι την ημέρα, που σημαίνει ένα βουνό σαν τις Άλπεις σε ρύζι κάθε μέρα. Αυτό υπήρξε το μέγιστο κατόρθωμα των κομμουνιστών, γιατί αγαπούσαν και πονούσαν τον λαό, δεδομένου ότι έως τότε οι περισσότεροι Κινέζοι ζούσαν με … βρασμένο χώμα… Τώρα και πάλι οι κομμουνιστές φιλοδοξούν να προσφέρουν σε ένα δισεκατομμύριο και τριακόσια εκατομμύρια ανθρώπους ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής, που σημαίνει μια οροσειρά Ιμαλάϊα την ημέρα σε τρόφιμα και άλλα αγαθά… Αυτά είναι τα μεγέθη με επίκεντρο την μέριμνα για τον απλό άνθρωπο, που κάνει την διαφορά ανάμεσα στα δύο συστήματα.
Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη πολιτική, που εάν και εφ’ όσον πετύχει, θα οδηγήσει σε μια ιστορική αλλαγή, μοναδική μέσα στην παγκόσμια ιστορία. Και γι’ αυτό οι Κινέζοι ηγέτες είναι φυσικό να ανησυχούν για τις προθέσεις των ΗΠΑ και να παίρνουν τα μέτρα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν ασφάλεια και ειρήνη.
5.- Έχετε εκφραστεί ενεργά υπέρ της Ελληνο - τουρκικής φιλίας, από κοινού με πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας. Νομίζετε όμως ότι θα εξυπηρετήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μήπως κάτι τέτοιο προωθείται από τις ΗΠΑ για να τρωθεί εκ των έσω η ευρωπαϊκή ενοποίηση;
Μ.Θ. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ δεν είναι και τόσο δημοφιλείς στον τουρκικό λαό. Δεν έχω παρά να σας θυμίσω τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στη γειτονική χώρα για να μην μπει η Τουρκία στον πόλεμο του Ιράκ. Επομένως δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση και ο ρόλος της Τουρκίας σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν νομίζω ότι είναι καλλίτερο να βλέπουμε πού βρίσκεται η δική μας χώρα σε σχέση με τις ΗΠΑ και πόσοι και ποιοι είναι πρόθυμοι να τις υπηρετήσουν πιστά…
Πάντως ας το πάρουμε απόφαση, η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι πλέον μια πραγματικότητα. Η τελική της ένταξη θα γίνει αργά, όμως στο μεταξύ η διαδικασία ένταξης έχει ήδη αρχίσει. Θα υπάρξουν τάχα οφέλη για μας; Θα το δούμε στην πράξη. Πάντως εγώ πιστεύω, πως ναι. Το γιατί το έχω εξηγήσει χίλιες φορές από την εποχή ακόμα που ήμουν μόνος, με όλους απέναντί μου να πιστεύουν στην ένταση, ακόμα και στον πόλεμο!
6.- Πόσο Κρητικός αισθάνεστε, πόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο σας η καταγωγή σας από το νησί;
Μ.Θ. Δεν θα πω ότι οι Κρητικές μου ρίζες πάνε βαθειά στον χρόνο, με προγόνους που να κατέχουν καλά τόσο το ντουφέκι όσο και την λύρα (όπως εγώ), που τους έχω στο αίμα μου και διδάχθηκα απ’ αυτούς. Θα πω μόνο ότι το τι είναι καθείς, το δείχνει με τη ζωή του και με το έργο του. Εγώ πάντως στο βιογραφικό μου έγραψα πως είμαι «Έλληνας και Κρητικός». Και κάποτε, όταν θύμωνα με την Αθήνα, έλεγα «Κρητικός και Έλληνας».
7.- Πόσο επηρέασε το μουσικό σας έργο η κρητική μουσική, που γνωρίσατε ουσιαστικά για πρώτη φορά το 1949;
Μ.Θ. Την Κρητική μουσική την είχα στο αίμα μου. Και μην ξεχνάτε πως είμαι απόγονος του πρωτολυράρη της Κρήτης του Θεοδωρομανώλη από το σόι του παππού μου και του Στέφανου Χάλη απ’ τη γενιά της γιαγιάς μου. Κι ο Χάλης μας χάρισε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», έναν ύμνο της Κρήτης. Μπορεί στα 1949 να βρέθηκα για πρώτη φορά σε πανηγύρι στην Κρήτη, όμως από την κούνια μου άκουγα ριζίτικα και μαντινάδες. Έτσι αξιώθηκα να κάνω τον «Ζορμπά», που για όλη την οικουμένη σημαίνει μόνο μια λέξη: Κρήτη!
8.- Είστε ο άνθρωπος που συνδύασε αριστοτεχνικά την κλασσική και συμφωνική μουσική με την λαϊκή και παραδοσιακή ελληνική μουσική και τους στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών. Ήταν κάτι που επιλέξατε συνειδητά, ή ήταν κάτι που προέκυψε αυθόρμητα μέσα και από τις συγκυρίες της εποχής;
Μ.Θ. Δεν έκανα τίποτα στη ζωή μου που να μην το σκεφτώ και να μη το θέλω, αδιαφορώντας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσα. Την απόφαση να γίνω συνθέτης και επαναστάτης την έλαβα όταν ήμουν 15 ετών κι από κει και πέρα δεν άλλαξα ούτε μια γραμμή. Ήταν τότε που άφησα το σπίτι μου για να πάω εθελοντής στην Αλβανία και που δεν ξαναγύρισα ποτέ παρά μόνο μετά την Μακρόνησο όπου έζησα για λίγο με τους δικούς μου στον Γαλατά Χανίων. Παράλληλα με την αφοσίωσή μου στους τοτινούς αγώνες είχα στο πλευρό μου τη δική μου Λύρα: τη μουσική σύνθεση που την ανακάλυψα και την κατέκτησα μέσα σε δύσκολους καιρούς οικοδομώντας με πρόγραμμα και επιμονή το έργο μου. Μ’ αυτό τον τρόπο κατόρθωσα να ζήσω όπως ακριβώς ήθελα ανάμεσα στο Χρέος και στην Τέχνη, αδιαφορώντας εάν κάποιοι κάποτε δεν κατανοούσαν το ένα ή το άλλο ή και τα δυο. Εγώ πάντως «κράτησα τη ζωή μου» στη ρότα που χάραξα και γι’ αυτό είμαι ευτυχής.
9.- Το 1960 ηχογραφήσατε τον «Επιτάφιο» με ερμηνευτή το Γρηγόρη Μπιθικώτση και την ίδια χρονιά ο Μάνος Χατζιδάκις το ίδιο έργο με τη Νανά Μούσχουρη Είχε εκδηλωθεί τότε μια έντονη αντιπαράθεση για τις αισθητικές και κοινωνικές απόψεις που αντιπροσωπεύουν οι δύο αυτές εκδοχές, όχι ανάμεσα σε κάποιους «κουλτουριάρηδες» αλλά στο ευρύ κοινό που άκουγε και τραγουδούσε τα τραγούδια και των δύο. Σήμερα επικρατούν διάφορα μουσικά υποπροϊόντα και υπάρχουν διαμάχες γύρω από τον τάδε ή τον δείνα τραγουδιστή από ριάλιτι – σόου. Έχει χάσει το κοινό το αισθητήριό του ή κάποιοι θέλουν να το κρατούν συνειδητά σε «ύπνωση»;
Μ.Θ. Το τραγούδι μοιάζει με την πέτρα. Όπως στην πέτρα υπάρχουν τα διάφορα πετρώματα από τον γρανίτη, το μάρμαρο έως την …ελαφρόπετρα. Το ίδιο και στο τραγούδι έχουμε πολλές διαβαθμίσεις, πολλά «πετρώματα». Γι’ αυτό η λέξη τραγούδι μπορεί να είναι η ίδια, όμως η ουσία είναι διαφορετική, σε σημείο που δύο τραγούδια να μην έχουν καμμιά σχέση μεταξύ τους. Σαν να είναι δύο εντελώς ξεχωριστά είδη. Στις περιπτώσεις που θίγετε, πρόκειται για δύο ξεχωριστούς κόσμους, επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνονται συγκρίσεις.
10.- Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα αν έχει κάτι να βγάλει από μέσα του να εκφραστεί, να συνθέσει, ακόμη και αν δεν παίζει κάποιο όργανο ή δεν γνωρίζει νότες και μουσική θεωρία. Είναι θετική ή αρνητική αυτή η εξέλιξη;
Μ.Θ. Τίποτα δεν μπορεί να κάνει η Τεχνολογία, ειδικά στον Τομέα της Τέχνης χωρίς την συμμετοχή της γενεσιουργού έμπνευσης, που μόνο ο Καλλιτέχνης – Δημιουργός μπορεί να προσφέρει. Όλα αυτά τα ηχητικά κατασκευάσματα που μπορεί να βγάλει μέσα από τα κομπιούτερ ο κάθε ατάλαντος, είναι απλά γυαλιστερά τενεκεδάκια μιας χρήσεως.
11.- Αν σας άφηναν σ’ ένα ερημονήσι κι έπρεπε να πάρετε μία μόνο μουσική σύνθεση, μια μόνο μουσική μαζί σας, ποια θα ήταν αυτή;
Μ.Θ. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει, εκτός και αν με αποκεφαλίσουν. Γιατί μέσα στο μυαλό μου υπάρχουν όλα τα έργα μου και όχι μόνο αυτά.
12.- Αν ήσασταν υπουργός Πολιτισμού τι θα αλλάζατε στη μουσική παιδεία που σήμερα προσφέρει η πολιτεία;
Μ.Θ. Ό,τι ήταν να κάνω για τη μουσική γενικά και για την Ελληνική Μουσική ειδικότερα το έκανα με του μουσικό μου έργο, με τις θεωρητικές μου παρεμβάσεις και με την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα.
13.- Στην πρόσφατη ομιλία σας στο Διεθνές Συνέδριο «Μίκης Θεοδωράκης. Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός ο Κρητικός και ο Οικουμενικός» τονίζετε τις έννοιες Χρέος και Ηθική πάνω στις οποίες έχετε βασίσει την όλη σας πορεία. Νομίζετε ότι αυτές οι έννοιες συνεχίζουν να έχουν κάποια αξία για τους σημερινούς νέους, οι οποίοι υποχρεώνονται να στραφούν στην παραγωγή απαλλαγμένοι από τέτοια ιδεολογικά «βαρίδια»;
Μ.Θ. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα να αφήσει τον δρόμο που εκείνος έχει χαράξει για τον εαυτό του. Αυτά τα παιδιά, οι σημερινοί νέοι, έχουν αποφασίσει για τις Αρχές και τους Ηθικούς Νόμους μέσα στους οποίους επιθυμούν να ζήσουν; Αυτό είναι το πρόβλημα. Πιστεύουν στο Χρέος και στην Ηθική; Στο κάτω-κάτω μπορεί σήμερα να υπάρχουν άλλες, καινούριες αξίες, που να τις αγνοώ. Θέλω να πω ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως πρότυπο.
14.- Νικά το θάνατο ο δημιουργός αφήνοντας πίσω του έργο;
Μ.Θ. Εσείς τι λέτε;
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Απρίλης
Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε
καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη
και στις τόσες ομορφιές........
-
78 ΑΡΘΡΑ
11.08.2018
Μυρτώ Θεοδωράκη
Στα διάφορα αφιερώματα στη μνήμη της Γιούλιας Γαζετοπούλου που διαβάσαμε πρόσφατα, κάποιοι δημοσιογράφοι, προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο και επικαλούμενοι ως “πηγή” τους «επιστήθιο φίλο της οικογένειας» προχώρησαν σε τόσο μεγάλες υπερβολές και αναλήθειες, που πλέον καταντά να αποτελούν ύβρι για την Μυρτώ Θεοδωράκη, που όλες ανεξαιρέτως τις δύσκολες στιγμές του Μίκη Θεοδωράκη και της οικογένειας (εξορία, φυλακές, διώξεις, θέματα υγείας, γενικώς τα πάντα) τις πέρασε όλες κυριολεκτικά μόνη της.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Μίκης Θεοδωράκης - Συνέντευξη στον August Everding
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, το καλοκαίρι του 1995,το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14.04.2011
Η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη 'Καλημέρα Ελλάδα'
Δεν έχω σκοπό στο σχηματισμό ενός κόμματος, ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό, κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθιά κρίση, στην οποία μας οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα, εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
13.02.2014
Για τη Φαίδρα και το Διόνυσο
Σχόλια του Μίκη Θεοδωράκη για τα δύο έργα σε συνδυασμό με τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή (1985)
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
06.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης
Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
02.12.2018
Καταγγελία
Καταγγέλλω στον Ελληνικό Λαό και στους φίλους της μουσικής μου στο εξωτερικό ότι το έργο μου έχει γίνει και πάλι αντικείμενο διωγμού.
Αυτή τη φορά από μέρους του διορισμένου από την παρούσα κυβέρνηση κυρίου Κουμεντάκη, Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής.
Η δίωξη και ο αποκλεισμός μου από έναν Δημόσιο Οργανισμό θεωρώ ότι γίνεται με τρόπο αυθαίρετο, καταχρηστικό και προ παντός ανεξάρτητο από την αποτίμηση της αξίας της καλλιτεχνικής προσφοράς μου.
Πρόκειται για αποκυήματα προσωπικού πάθους και μισαλλοδοξίας που όμως -μεταξύ άλλων- εκθέτουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, γιατί μπορεί να εκληφθούν ως πράξης εκδίκησης λόγω των γνωστών πολιτικών μου πεποιθήσεων και θέσεων. -
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
17/2/1963
Μια οφειλόμενη απάντηση της "Αυγής" στις απόψεις του συνθέτη Μ. Θεοδωράκη
Σχόλια της εφημερίδας για τις δηλώσεις του συνθέτη σύμφωνα με τις οποίες καταφέρεται εναντίον των "αριστερών" εφημερίδων επειδή δεν στήριξαν το έργο του.
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
13.02.2009
Και πάλι μόνος στο μεταπολιτευτικό σκηνικό, επάνοδος στην ενεργό πολιτική Β' μέρος
Οι προτάσεις δια στόματος Θεοδωράκη, για την ενοποίηση των δυνάμεων της Αριστεράς, (δηλ. το Ε.Κ.Ε.Α τέσσερα χρόνια πριν προτείνει την Κ.Ε.Α), αποδείχτηκαν συγκεκριμένες και με προοπτική: -Δεν έχουμε παρά να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα: Ποιος σήκωσε πρώτος τη σημαία τη σημαία της Εθνικής Ανεξαρτησίας; Ποιος επεσήμανε πρώτος το καρκίνωμα της Αμερικανοκρατίας ;
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
12.01.2015
Προς τις ΣΠΙΘΕΣ του «Δικτύου Σπιθών ΕΛΛΑΔΑ»
Η απόφασή σας για τη δημιουργία του «Δικτύου Σπιθών ΕΛΛΑΔΑ» έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, είναι ευρηματική και με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Θέλω να πιστεύω ότι εγκαινιάζεται μια καινούρια εποχή για την Σπίθα και την ΚΑΠ, περισσότερο ώριμη και σοφή από την πρώτη, η οποία αν και πέτυχε μεγάλο έργο, έδειξε ότι δεν ήταν ώριμη να αντιμετωπίσει τις τεράστιες αντικειμενικές και υποκειμενικές αδυναμίες, δεδομένου ότι θελήσαμε να δημιουργήσουμε το ακατόρθωτο, δηλαδή ένα Κίνημα από τη βάση με εντελώς νέους τρόπους αυτοτέλειας, εντεταγμένο σε μια κοινή κοίτη, όπου να συνυπάρχουν η ανεξαρτησία με την ενιαία μορφή ανάλυσης και δράσης.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
16.02.2014
Μίκης Θεοδωράκης - ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ - Μπαλέτο
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, το καλοκαίρι του 1995, το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
-
18 ΠΟΛΙΤΙΚΑ VIDEOS
18.03.2014
Τιμώντας τον Αντρέα Λεντάκη…
Πέρασαν 17 χρόνια από τη χρονιά που έφυγε μακριά μας – τόσο νωρίς – ο φίλος και σύντροφος Αντρέας Λεντάκης. Η έλλειψή του είναι ακόμα αισθητή. Η σκέψη του, η αισιοδοξία του, ο δυναμισμός του και αυτό το χαμόγελο, αυτή η σπιρτάδα στο μάτι είναι ακόμα μπροστά μου.
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
15.11.2019
Δελτίο Τύπου
Το Μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το λιμπρέτο όπως είναι γνωστό βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συνεχίζει την διεθνή του καριέρα.
Μετά τις παραστάσεις στην Ρήγα της Λετονίας που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 με μεγάλη επιτυχία, το μπαλέτο «Ζορμπάς» παρουσιάζεται στην Λιθουανία από το τέλος Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 με την «κλασική» χορογραφία του Lorca Massine και διεύθυνση του Martynas Staškus ενώ στην Λειψία οι παραστάσεις του «Ζορμπά» που ξεκίνησαν αρχές Οκτωβρίου του 2019, συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2020 με νέα χορογραφία του Mirko Mahr και διεύθυνση του Stefan Klingele. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
01.12.2017
Μίκης Θεοδωράκης - Η Αυτοβιογραφία
προβολή:Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 - ΕΡΤ3 - ώρα: 20:00 (και τα επόμενα τέσσερα Σάββατα την ίδια ώρα)
Μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, είναι η 5ωρη ταινία που αφιερώνεται στη ζωή, την πορεία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. -
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
07.06.2017
‘Εχει “πιάσει φωτιά” η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα: Ήρθε η ώρα της Κρήτης και της Ελλάδας - του Θεόδωρου Καρυώτη
Φαίνεται ότι, ξαφνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πιάσει φωτιά και τρέχει, με δυο χρόνια καθυστέρηση, να παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς νότια της Κρήτης.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η αμερικανική ExxonMobil ( επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον) και η γαλλική TOTAL ενδιαφέρονται για θαλάσσια οικόπεδα, που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. -
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11.09.2018
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Όλες εκείνες οι καλοκαιρινές συμβουλές που, κατά καιρούς, μας διαφεύγουν
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
05.07.2017
Γνώμη για την άγνωστης σύνθεσης και αγνώστων σκοπών πολυμερή διάσκεψη Γενεύης - του Γεωργίου Κασιμάτη
Αδιαμφισβήτητο και μη διαπραγματεύσιμο δεδομένο είναι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί πλήρους κυριαρχίας μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι εγγυημένα από το Σύνταγμά της, από το διεθνές δίκαιο, από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και από τις Συνθήκες της ΕΈ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
03.09.2019
Ο Φόβος η Τάξη και ο Ζορμπάς - της Αναστασίας Βούλγαρη
Με αφορμή το άρθρο του κ. Ηλία Κανέλλη στα ΝΕΑ (22.8.2019) με το οποίο προτείνει «Όχι άλλους Ζορμπάδες» και ταυτίζει τους παραβάτες συμπατριώτες μας με τον ήρωα του Καζαντζάκη και ειδικά με τον ρόλο του Άντονι Κουίν στην ομώνυμη ταινία, ωσάν ο καζαντζακικός ήρωας να είναι ένας χαμερπής τύπος που καμαρώνει για την ανομία του, ενώ την ίδια στιγμή σε όλες τις «κανονικές χώρες» οι πολίτες υπακούουν στους νόμους, μια και στα «κανονικά κράτη» η «νομιμότητα είναι υποχρέωση», ήρθαν στο μυαλό μου όλοι οι αιώνες της αποικιοκρατίας που επέβαλαν τα «κανονικά κράτη» της Ευρώπης στην Αφρική, στις Ινδίες, στην αμερικανική ήπειρο, στην Αυστραλία και τις ασιατικές χώρες.