Απάντηση Μίκη Θεοδωράκη
Φίλοι από την Κύπρο με πληροφορούν, ότι «κάποιοι» αναφερόμενοι στα γεγονότα του 1974, αναμιγνύουν την «λύση Καραμανλή» με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή και μέσα σ’ όλα αυτά εμπλέκουν και το δικό μου όνομα…
Για μια ακόμα φορά λοιπόν, ελπίζω τελευταία, αναφέρω τα γεγονότα της εποχής εκείνης όπως ακριβώς συνέβησαν και τα έζησα:
Όταν στα 1968 βρισκόμουν εξόριστος στην Ζάτουνα της Αρκαδίας, έλαβα ένα μήνυμα από το Π.Γ. του ΚΚΕ, να τους πω πώς βλέπω την απαλλαγή της χώρας από την Χούντα.
Τους απάντησα ότι βλέπω δύο λύσεις, την «σκληρή» και την «μαλακή». Η σκληρή προϋπέθετε την ενότητα του Λαού μέσω της ενότητας όλων των αντιστασιακών δυνάμεων (ΠΑΜ, ΠΑΚ, Δημοκρατική Άμυνα), έτσι ώστε να είναι σε θέση να φτάσει την αντίθεσή μας ενάντια στη Χούντα ακόμα και σε ένοπλο αγώνα αν χρειαζόταν. Σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η εθνική-λαϊκή ενότητα με βάση την οργανωμένη Αντίσταση, θα έπρεπε τους είπα, να σκεφθούμε σοβαρά την «μαλακή» λύση, τη λύση μέσα από το Σύστημα της πολιτικής εξουσίας (που κι αυτή είχε χτυπηθεί από την Χούντα), δηλαδή την ΕΡΕ και την Ένωση Κέντρου με επί κεφαλής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Και τόνισα ότι με την πρώτη λύση, την «σκληρή», τα κέρδη για τον ελληνικό Λαό θα ήταν μεγαλύτερα (λαϊκές κατακτήσεις), ενώ με την δεύτερη, την «μαλακή», θα είχαμε κατακτήσει τα επίπεδα των ελευθεριών που έχουν οι χώρες της Ευρώπης, δηλαδή της αστικής Δημοκρατίας. Και κατέληγα με την δήλωση ότι εγώ παλεύω και θα παλέψω -ως κομμουνιστής- για την πρώτη λύση. Όμως εάν δω ότι δεν επιτυγχάνεται η ενότητα των αντιστασιακών δυνάμεων, δεν θα διστάσω να βοηθήσω την επίτευξη της δεύτερης λύσης, δεδομένου ότι θεωρώ ως πρώτο και μέγιστο καθήκον την απελευθέρωσή μας από την στρατιωτική Χούντα.
Πράγματι, όλα τα κείμενα που έστειλα παράνομα από την Ζάτουνα προς τις Οργανώσεις του ΠΑΜ, είχαν ως στόχο την προετοιμασία της πρώτης λύσης. Και όταν βρέθηκα στο Παρίσι στα 1970, συνέχισα στον ίδιο δρόμο με αποκορύφωμα την πρότασή μου με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΜ να δημιουργηθεί με τη συμμετοχή όλων των αντιστασιακών δυνάμεων το ΕΑΣ (Εθνικό Αντιστασιακό Συμβούλιο), που κατά τη γνώμη μου θα βοηθούσε τον ελληνικό Λαό να συνενωθεί σε ένα ενιαίο, μεγάλο και ισχυρό μέτωπο πάλης, με στόχο το σφυροκόπημα της Χούντας ως την τελική της πτώση. Η πρότασή μου για τη δημιουργία του ΕΑΣ έγινε κατά την πρώτη μου δημόσια συνέντευξη με την Μελίνα Μερκούρη στο πλευρό μου και τον Αντώνη Μπριλλάκη, υπεύθυνου του ΚΚΕεσ., παρουσία 700 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Τότε, σε σχετική ερώτηση «ποιον θεωρώ ηγέτη του ΕΑΣ», απάντησα «τον Ανδρέα Παπανδρέου». Πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις για την ενότητα των αντιστασιακών δυνάμεων με στόχο την πρώτη λύση.
Τον Δεκέμβριο του 1972, έγινε η τελική συνάντηση όλων των υπευθύνων (πλην του ΚΚΕ που ήταν ευθύς εξ αρχής εναντίον του ΕΑΣ), στην οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε το τελικό χτύπημα για την διάλυση του ΕΑΣ, που σήμαινε το τέλος της ενότητας του Λαού για την απαλλαγή της χώρας από την Χούντα ως αποτέλεσμα της πάλης του Λαού. Δηλαδή η διάλυση του ΕΑΣ σήμαινε την διαιώνιση της δικτατορίας με άγνωστη την ημερομηνία του τέλους της.
Ως πατριώτης που πάνω από κάθε τι άλλο αγαπούσα την χώρα μου και πονούσα για τον Λαό μας, αποφάσισα να σηκώσω μόνος το τεράστιο ιστορικό βάρος μιας συμβιβαστικής λύσης, που όμως πίστευα ότι θα ανακούφιζε τον Λαό και την χώρα, γιατί μπορεί με αυτήν να μην φτάναμε τους στόχους μιας παλλαϊκής δημοκρατίας όπως θα την ήθελε η Αριστερά, όμως θα αποκτούσαμε το οξυγόνο της Ελευθερίας. Γι’ αυτό ήμουν απολύτως βέβαιος και όπως αποδείχθηκε τελικά, είχα δίκιο.
Έτσι, ένα μήνα αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1973, μίλησα για πρώτη φορά σε δημόσια συνέντευξη για την «Λύση Καραμανλή». Σε ερώτηση αμερικανού δημοσιογράφου γιατί προτείνω τον Καραμανλή, απάντησα ότι είναι εκείνος που έχει την εμπιστοσύνη των τριών σημαντικών παραγόντων της εποχής εκείνης: του ελληνικού Λαού, του ελληνικού στρατού και των Αμερικανών.
Όπως καταλαβαίνετε, η πρότασή μου αυτή χτυπήθηκε σκληρά από τις ηγεσίες όλων των κομμάτων και έγινα εύκολος στόχος του ασυγκράτητου μένους των οπαδών τους. Μπορώ να πω ότι θυσίασα όχι μόνο την πολιτική μου πορεία αλλά και το καλλιτεχνικό μου έργο, κυρίως τα τραγούδια μου, που ήταν «απαγορευμένα» για τα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ για πολλές δεκαετίες μετά την πτώση της Χούντας!
Τριάντα κύκλοι τραγουδιών μου, δηλαδή πάνω από 300 τραγούδια έμειναν άγνωστα για τον ελληνικό Λαό, δεδομένου ότι οι «απαγορεύσεις» αυτές εμπόδιζαν τους τραγουδιστές να τα τραγουδούν στις συναυλίες τους, ακόμα και αυτούς που εγώ ο ίδιος είχα αναδείξει. Δηλαδή δεν έφταναν τα επτά χρόνια ολοκληρωτικής απαγόρευσης του έργου μου από την Χούντα. Η Αριστερά στο σύνολό της (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός) κρυφά και όχι φανερά όπως η Χούντα, είχαν βάλει ως στόχο τους σχεδόν ως το 2000 να με καταργήσουν ως τραγουδοποιό κυρίως μέσα στην ελληνική νεολαία, που μέχρι σήμερα ακόμα μου έχει γυρίσει την πλάτη.
Αυτή ήταν η τεράστια θυσία με την πατριωτική μου στάση να προτείνω εγώ, ένας αριστερός τον δεξιό Καραμανλή ως τον βασικό απελευθερωτή μας από τα δεσμά. Το γεγονός ότι δικαιώθηκα από την ίδια τη ζωή δεν τους ενδιέφερε. Γιατί γνώριζαν και γνωρίζουν ότι είμαι λαοφιλής και κυρίως ανεξάρτητος πατριώτης και πάντα με φοβόταν όπως αποδείχθηκε και με την ΣΠΙΘΑ, που ίδρυσα τον Δεκέμβρη του 2010 σε ηλικία 85 ετών, για να χτυπήσω πρώτος και μόνος την καταιγίδα των Μνημονίων που βύθισαν την πατρίδα μας στη δυστυχία και στην απόγνωση.
Αυτή η ίδια φοβία ενέπνευσε και τους νέους κατηγόρους μου στην Κύπρο. Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι. Και για να βοηθήσω τους φίλους μου, σας απαντώ σχετικά με τις νέες «κατηγορίες»:
Στα 1974 βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη, για να πάρω μέρος στα γυρίσματα της ταινίας του Ζυλ Ντασέν «Η Δοκιμή». Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία. Πάντως ήταν άνοιξη. Εκεί ζήτησε να με συναντήσει κάποιος κύριος Νικολόπουλος εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας, για να μου πει ότι αρμόδιοι Αμερικανοί υπεύθυνοι του Υπουργείου Εξωτερικών με καλούν να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Δέχθηκα και σε λίγες μέρες βρέθηκα στην Ουάσιγκτον, όπου με υποδέχθηκαν δυο Αμερικανοί και μου είπαν τα εξής: «Μιλήσατε πριν από ένα χρόνο για Λύση Καραμανλή. Συμφωνούμε. Όμως ο Καραμανλής δεν δέχεται να συζητήσει μαζί μας. Στείλαμε δυο φορές στο Παρίσι τον κύριο Τάσκα, πρώην πρεσβευτή μας στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να τον δει. Γνωρίζουμε ότι εσείς έχετε καλές σχέσεις μαζί του. Σας παρακαλούμε να του πείτε να μας δεχθεί».
Αυτό ήταν όλο κι όλο…
Πράγματι, μετά από λίγες μέρες, μετέφερα αυτό το μήνυμα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος με παρακάλεσε να μην αναφερθώ δημοσίως στην υπόθεση αυτή, πράγμα που έκανα μέχρι το 2011, οπότε θεώρησα ότι μπορώ πλέον να μιλήσω για τα γεγονότα αυτά, αφού ανήκουν πλέον στη ιστορία.
Τι σχέση μπορεί να έχουν τώρα όλα αυτά με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή και πολύ περισσότερο τι σχέση μπορεί να έχω εγώ με τα εγκλήματα αυτά; Νοσηρή φαντασία ή σκοτεινές σκοπιμότητες;
Αθήνα, 28.7.2016
Μίκης Θεοδωράκης
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
30.03.2021
«Μίκης Θεοδωράκης – ''Ποιος τη ζωή μου…''» – Η παράσταση στη Μακρόνησο
Μουσική παράσταση – «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, από τη Μικρά Ασία του 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από περιστατικά της πατρικής οικογένειας, της πορείας ζωής και της δημιουργίας του μεγάλου μας συνθέτη. Σταθμοί η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση. -
25.03.2021
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»: Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821.
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821. -
09.07.2013
Τo Ελληνικό έθνος και το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές του ’21
Όταν οι λιγοστοί γενναίοι έπαιρναν τα όπλα και κήρυτταν την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821, ασφαλώς δεν υποψιάζονταν τα ιστορικά βάρη που έμελλαν να σηκώσουν στους αδύναμους ώμους τους πέραν των κινδύνων της ένοπλης σύγκρουσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα βάρη αυτά οφείλονταν στην ένδοξη καταγωγή τους με τη βαρειά κληρονομιά
-
11.06.2015
Ποια είναι η αληθινή πραγματικότητα - του Μίκη Θεοδωράκη
Αν και μου είναι πολύ δύσκολο, αναγκάζομαι να παρέμβω, γιατί διαπιστώνω ότι δεν ακούστηκε από καμιά πλευρά κάτι πολύ σοβαρό (σε σχέση με την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα και της ανταπάντησης των Ευρωπαίων με ένα κείμενο με νέα μέτρα, προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο): Εννοώ το ιδεολογικό στοιχείο που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, που διαλαλεί με υπερηφάνεια ότι είναι Αριστερή.
-
07.02.1987
Αντιμανιφέστο - Για τις ανθρωπομονάδες
Στα πλαίσια της πολιτικής ζύμωσης των μελών μας αλλά και των απλών αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που εκφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών», στη Δυτική Γερμανία, το 1987, όπου ο Θεοδωράκης ήταν εισηγητής, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Ποιήματα μ’ επιλεγόμενα του Φ. Γενάρη
ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΗΣ (*)
Σ Ι Α Ο
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Μ’ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ
Φ. Γ Ε Ν Α Ρ Η -
79 ΑΡΘΡΑ
16.04.1987
Αντιμανιφέστο
Το επίκαιρο αυτό κείμενο πρέπει να γίνει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιστέκονται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη εργασιακή λαίλαπα της τροικανικής κυβέρνησης και διεκδικούν δικαίως ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, το οποίο αυτονόητα τους ανήκει.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
07.10.2006
Ομιλία στη Ζάτουνα Αρκαδίας, Οκτώβρης 2006
Τύχη αγαθή μου δίνεται η ευκαιρία να εκφωνήσω εγκώμιο για δυο αγίους της νεοελληνικής μας ιστορίας, εδώ στον ίδιο χώρο, στον Ναό της Παναγίας, όπου πριν 38 χρόνια μαθήτευα την Βυζαντινή μουσική με Δάσκαλο τον Ιερομόναχο Πατέρα Θεοδόση περιστοιχιζόμενος από χορό ψαλτών χωροφυλάκων σε κείνους τους χλωμούς καιρούς της εθνικής μας ντροπής.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
03.02.2014
Τρίτη Συμφωνία
Η Τρίτη Συμφωνία είναι ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη..
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
26.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Τη χαρά μας για την ίδρυση Επιτροπών Πρωτοβουλίας («Σπίθα») της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Κύπρο σκίασε το γεγονός ότι κάποιοι Σπιθιστές δεν υπολόγισαν σωστά τη θετική σημασία που είχε για την Κύπρο...
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
29/7/1995
Γεια σου Μίκη
Κείμενο του Γιάννη Ρίτσου δημοσιευμένο στην Ελευθεροτυπία με αφορμή τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
24.08.2010
Για τον Μαρξ, το μαρξισμό και την αριστερά*
Εδώ θα αναφερθώ ειδικά στον Μαρξ και το Μαρξισμό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον καπιταλισμό αλλά τελικά δεν κατάφερε να δαμάσει και να εξαφανίσει την παρουσία του Χάους με τη μορφή μιας νέας Εξουσίας που ακύρωνε στην πράξη τον τελικό στόχο δηλαδή το θρίαμβο της Αρμονίας μέσα στις νέες κοινωνίες που προήλθαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
19.01.2011
Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου - Real fm 97.8
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης μέσω της παρέμβασής του από τον realfm 97.8 κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών που συγκρότησε πριν από περίπου δυο μήνες, χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «πραξικόπημα» και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή σύλληψης των εκπροσώπων της τροϊκας.
-
22 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
23.05.2013
Badminton, Τετάρτη 22.5.2013
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
20.06.2013
Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea»
Badminton,20 Ιουνίου 2013. Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea» («Ανακυκλώνοντας την Μήδεια») του Αστέρη Κούτουλα βασισμένης στην Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «ΜΗΔΕΙΑ». Πριν την έναρξη της προβολής ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε το παρακάτω κείμενο προλογίζοντας την ταινία
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
03.07.2012
Το Canto General του Πάμπλο Νερούδα στο Ηρώδειο
Το θρυλικό Κάντο Χενεράλ, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 21.00΄, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
30.05.2017
Ανοκτή επιστολή στον κ. Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ΑΟΖ: Είδατε τη δήλωση των G7; - του Θεόδωρου Καρυώτη
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζω στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στην εφημερίδα The Manilla Times, ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Ιταλίας περιλαμβάνεται και η εξής δήλωση....
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
15.02.2014
Η πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακαδημία Αθηνών και η ιστορική της σημασία
Χαιρετίζω τη νέα Ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδώρακη, με την οποία ο μεγάλος Έλληνας αγωνιστής θα συνεχίσει τον ακαταπόνητο και ακαταμάχητο αγώνα ζωής του Πολιτισμού κατά της Βαρβαρότητας και θα δώσει με το τεράστιο έργο του ανεξάντλητη πνευματική τροφή στον άνθρωπο. Με το κείμενο αυτό αρχίζω και τη δική μου μικρή συμβολή στην αποστολή και στο έργο της Ιστοσελίδας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για βασανισμό ζώων
Αυτό που συνέβη στα Τρίκαλα με τον βασανισμό των ζώων, το θεωρώ τερατώδες. Και με προσβάλλει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Έλληνα.
-
23 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
11.06.2014
Man του Steve Cutts
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
15.02.2014
Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο και την Ιστορία - της Ιωάννας Κολοβού
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το σχέδιο Ανάν αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνοκυπριακού λαού, μπαίνει από το παράθυρο!