Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον εμπορικό σύλλογο Πειραιώς
Χθες Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο κτίριο του Συλλόγου.Ο Μ. Θεοδωράκης μετά την απονομή της διάκρισης, είπε τα εξής:
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Δεν θα σας κουράσω πολύ. Μου ζητήθηκε να σας πω τις σκέψεις μου για την παρούσα κατάσταση. Δίστασα. Και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι ότι θα σας στεναχωρήσω. Όμως τελικά σκέφτηκα ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες κάποιες ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας. Από κάθε άποψη. Εθνική, ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική. Και τη μετατροπή του λαού μας σε λαό ραγιάδων, που θα επαιτεί για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτοί οι ξένοι έχουν κατορθώσει να ελέγχουν πλήρως το Σύστημα Εξουσίας της χώρας και να το καταστήσουν όργανο για την εφαρμογή του σχεδίου τους σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο όπλο της οικονομίας, για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς: της εργασίας, της μόρφωσης, της ανάπτυξης, του εμπορίου, της παραγωγής, του Πολιτισμού.
Επίσης, εκτός από την οικονομία, έχουν τον απόλυτο έλεγχο στους κρίσιμους τομείς των διεθνών σχέσεων και της εθνικής μας άμυνας.
Με τα Μνημόνια και τις Δανειακές Συμβάσεις πέτυχαν να αποκλείσουν κάθε σχέση μας με άλλη χώρα εκτός από τους ίδιους, για να έχουν αυτοί την αποκλειστικότητα στον πλήρη έλεγχο της χώρας μας, ενώ παράλληλα έχουν παραδώσει τον δημόσιο πλούτο μας στους δανειστές μας, που σε πέντε το πολύ χρόνια θα έχουν σχεδόν δικά τους τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, την ηλιακή ενέργεια, το νερό, τα δημόσια ακίνητα, τα ιστορικά μας μνημεία, καθώς και τον έλεγχο της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Για την πραγματοποίηση του ολέθριου έργου τους έχουν καταφέρει να διεισδύσουν βρίσκοντας «συνεργάτες», ακόμα και στην Κυβέρνηση, στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση, στα Συνδικάτα και στα ΜΜΕ. Έτσι έχουν πετύχει το μονοπώλιο πάνω στη διαμόρφωση και τον έλεγχο της κοινής γνώμης.
Οι «συνεργάτες» αυτοί είναι δύο ειδών: οι συνειδητοί και οι οπορτουνιστές-τυχοδιώκτες από τη μια μεριά, οι αφελείς και ανόητοι από την άλλη. Και φυσικά οι μεγάλοι κεφαλαιοκράτες που κατατάσσονται κι αυτοί στην πρώτη κατηγορία των συνειδητών «συνεργατών».
Μπροστά σ' αυτή τη λαίλαπα που μας αιφνιδίασε όλους, ο Λαός μας βρέθηκε γυμνός. Παρ' όλα αυτά έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες. Όμως όλα αυτά δεν φτάνουν. Γνωρίζουν ότι η δύναμη του Λαού είναι η ενότητά του γύρω από ένα κοινό λάβαρο που να γράφει «Ελευθερία-Ανεξαρτησία» και μια πολιτική ηγεσία με δύο συνθήματα, «Αλληλεγγύη και Αντίσταση».
Αυτή η νέα πολιτική ηγεσία πρέπει να αποτελείται από πολίτες με αξία και ήθος, από όλους τους χώρους της εθνικής μας ζωής. Που να εκφράζουν την πατριωτική συσπείρωση μιας και το μεγάλο θύμα είναι η Πατρίδα μας. Όλοι οι πατριώτες Έλληνες θα πρέπει να ενωθούν, για να αντιμετωπίσουν σαν μια γροθιά το καρκίνωμα που μας απειλεί ακόμα και με θάνατο. Οι μέρες, οι ώρες είναι κρίσιμες. Πρέπει ο κάθε ένας από μας να αποφασίσει με ποιον είναι. Η αδιαφορία και η απουσία από τον νέο αγώνα βοηθά τους εχθρούς μας.
Γι' αυτό το λόγο, από το βήμα αυτό, σας καλώ να πάρετε ενεργό μέρος στην ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., δηλαδή την ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση που θα κάνει την επίσημη εμφάνισή της σε λίγες μέρες.
Το Εμπόριο που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας, πρέπει να πάρει θέση στις πρώτες γραμμές και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπός σας στην ηγεσία» του Νέου Μετώπου.
Όλοι μαζί, οι Έλληνες Πατριώτες, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε.
Η Ελλάδα θα ξαναπάρει τη θέση της στην πρωτοπορία των Λαών που παλεύουν για Ειρήνη, Ευημερία, Πρόοδο και Πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ.
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Απρίλης
Απρίλη μου ξανθέ
και Μάη μυρωδάτε
καρδιά μου πώς αντέχεις
μέσα στην τόση αγάπη
και στις τόσες ομορφιές........
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
28.01.2012
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής
«Να κόψουμε με σπαθί τον γόρδιο δεσμό με το μνημόνιο» «Αφού έντυσαν την Ελλάδα στα μαύρα, τώρα ένας-ένας αρχίζει να στρέφεται χωρίς ντροπή κατά του μνημονίου. Σε λίγο θα δούμε τον Παπακωνσταντίνου να το καταδικάζει και τον Παπανδρέου να ετοιμάζει σταυροφορία κατά του μνημονίου»
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Ο Μίκης Θεοδωράκης στους "Πρωταγωνιστές"
20/06/2010 Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, ανάμεσα στις παρτιτούρες του. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τη θεωρία του περί μουσικής, για το ανικανοποίητο του ανθρώπου και την αληθινή επανάσταση, όπως του την είχε περιγράψει ο Τσε Γκεβάρα, στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
09.01.2012
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον εμπορικό σύλλογο Πειραιώς
Μου ζητήθηκε να σας πω τις σκέψεις μου για την παρούσα κατάσταση. Δίστασα. Και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι ότι θα σας στεναχωρήσω. Όμως τελικά σκέφτηκα ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες κάποιες ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
28.04.2014
Πρόλογος στον "Καρυωτάκη"
Κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη στο οποίο περιγράφει το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο από το οποίο εμπνεύστηκε.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
17/8/1962
Κουβανοί συνθέτες έκλεψαν μουσική του Μ. Θεοδωράκη
Περιγραφή ενός περιστατικού όπου ένας ναυτικός διαπίστωσε ότι σε μπαρ στη Κούβα παιζόταν μουσική από την ταινία "Νύχτα γάμου". Ο δίσκος ανέφερε ψευδώς ότι η σύνθεση των έργων ανήκε σε ξένους συνθέτες. Η αναφορά γίνεται στα Νέα στις 17/8/1962
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
02.12.2018
Καταγγελία
Καταγγέλλω στον Ελληνικό Λαό και στους φίλους της μουσικής μου στο εξωτερικό ότι το έργο μου έχει γίνει και πάλι αντικείμενο διωγμού.
Αυτή τη φορά από μέρους του διορισμένου από την παρούσα κυβέρνηση κυρίου Κουμεντάκη, Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής.
Η δίωξη και ο αποκλεισμός μου από έναν Δημόσιο Οργανισμό θεωρώ ότι γίνεται με τρόπο αυθαίρετο, καταχρηστικό και προ παντός ανεξάρτητο από την αποτίμηση της αξίας της καλλιτεχνικής προσφοράς μου.
Πρόκειται για αποκυήματα προσωπικού πάθους και μισαλλοδοξίας που όμως -μεταξύ άλλων- εκθέτουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, γιατί μπορεί να εκληφθούν ως πράξης εκδίκησης λόγω των γνωστών πολιτικών μου πεποιθήσεων και θέσεων. -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
24.08.2010
Το «χάος για το χάος»*
Δεν είχε προφτάσει να στεγνώσει το μελάνι από την παραπάνω ομιλία που έκανα ως άλλη Πυθία στους Δελφούς και σε δύο εβδομάδες από τότε ξαναχτύπησε το Κράτος-Τίγρης του Ισραήλ έχοντας πίσω του το 92% των υπηκόων του και το 82% των κατοίκων του Κράτους-Μαύρος Πάνθηρ που ακούει στο όνομα ΗΠΑ.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
26.05.2011
Πράξη άκυρη η εκποίηση της εθνικής περιουσίας - Μίκης Θεοδωράκης
Σήμερα διάβασα στην Τουρκική εφημερίδα RADICAL ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού του Πειραιά και με τίτλο «Κελεπούρι η γειτονική χώρα». Στο άρθρο αναφέρεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα δύο λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που π΄ροκειται να εκποιήσει η Κυβέρνηση μαζί με αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και πολλά έργα υποδομής.
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
28.12.2016
Παρουσίαση του βιβλίου της Αν. Βούλγαρη για τους «Διαλόγους» του Μίκη Θεοδωράκη στην Θεσσαλονίκη
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση» στο καφέ Ζώγια, Αλεξάνδρου Σβώλου 54. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
19.10.2020
Μίκης Θεοδωράκης: Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει δύο σπουδαία έργα του
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ
Δύο σημαντικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος (1958) και ο Διόνυσος (1985), δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής φόρμας που σπανίως παρουσιάζονται ζωντανά, φιλοξενεί η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020. -
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
20.07.2017
Το Καστελόριζο είναι ο κύριος στόχος του Ερντογάν: Πολύτιμη για την Ελλάδα η αξία του - του Θεόδωρου Καρυώτη
Προσπαθώ, μάταια, από την δεκαετία του 1980 να ενημερώσω τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό για την αξία του Καστελόριζου. Ακόμα και, σήμερα, τα δελτία καιρού στις ελληνικές τηλεοράσεις δεν περιλαμβάνουν το ακριτικό νησί, διότι κείται πολύ ανατολικότερα από τους χάρτες που χρησιμοποιούν. Επίσης, κάποιοι αγνοούν και βασικά στοιχεία της γεωγραφίας αναφέροντας ότι το Καστελόριζο είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
02.04.2017
Αφού δεν αντέχετε να βλέπετε αυτές τις σκηνές, πώς μπορείτε να βοηθάτε στη διαιώνιση αυτής της φρίκης ;;;
Η σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση ήρθε και στην Ελλάδα
Σφαγεία στην Ευρώπη: Πώς μετριάζεται η σκληρότητα κατά των ζώων
Το γαλλικό Κοινοβούλιο ψηφίζει την τοποθέτηση καμερών στα σφαγεία
Το Ισραήλ προχωρά στην τοποθέτηση καμερών στα σφαγεία προς αποτροπή της βαρβαρότητας -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
13.12.1999
Τι σημαίνει η δυσφημισμένη «καταγγελία» των «μνημονίων» και οι βάσεις διαπραγμάτευσης της
Από τότε που υποστηρίχθηκε η δυνατότητα στάσης πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευσης σε νέες βάσεις των δανειακών συμβάσεων, ξεκίνησε μια εκστρατεία αρχικά σιωπής (αγνόησης) και στη συνέχεια, κατασυκοφάντησης του θεσμού.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
28.09.2017
Αρνάκι του γάλακτος
Έχουμε συνειδητοποιήσει τι είναι το «αρνάκι του γάλακτος»
που με τόση ευκολία παραγγέλνουμε στον χασάπη ή στο εστιατόριο;;;
Δείτε το βίντεο -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
12.02.2018
Ανοιχτή επιστολή του Στάθη Παναγούλη στον Μίκη Θεοδωράκη
Ζωντανό είναι ακόμη στα μάτια μου το πλήθος των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που από τα πέρατα της γης, από την πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας ήρθαν να σε ακούσουν και να διατρανώσουν μαζί σου την πίστη τους για τη Μακεδονία.