Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα - του Θεόδωρου Καρυώτη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας προσγείωσε στην τραγική πραγματικότητα:
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία».
Με αυτή την λιτή ανακοίνωση η Ελλάδα, που έπαψε να είναι τριτοκοσμική χώρα τον προηγούμενο αιώνα, επανήλθε, στον 21Ο αιώνα, στις τριτοκοσμικές χώρες! Ο λόγος είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ο διεθνής οργανισμός του ΟΗΕ που χρηματοδοτεί προγράμματα, σχεδιάζει πολιτικές και παραδίδει έργα με στόχο τον τερματισμό της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αρχικά σχεδιαστεί για να βοηθήσει κράτη που χρειάζονταν βοήθεια για ανοικοδόμηση μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, ο οργανισμός βοηθά τα φτωχότερα κράτη να ανακουφισθούν από φυσικές καταστροφές, αναδιάρθρωση του χρέους, και άλλες οικονομικές ανάγκες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη που συγκλήθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Bretton Woods του New Hampshire, τον Ιούλιο του 1944. Ο στόχος της διάσκεψης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη που θα οδηγούσε σε μια πιο σταθερή και ευημερούσα παγκόσμια οικονομία. Ενώ ο στόχος αυτός παραμένει κεντρική επιδίωξη και των δύο θεσμικών οργάνων, το έργο τους εξελίσσεται συνεχώς ως απάντηση στις νέες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις.
Το αρχηγείο της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από τον Μάρτιο του 1946, και απέχει μόνο ένα τετράγωνο από τον άλλον διάσημο διεθνή οργανισμό, το IMF ή ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα. To ΔΝΤ προωθεί τη νομισματική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και προσφέρει συμβουλές και βοήθεια για τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση της οικονομίας μιας χώρας. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, όπως η κατασκευή κέντρων υγείας και σχολείων, εγγειοβελτιωτικα έργα ή η επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού και υδροδότησης.
Σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως μέλη της 185 κράτη με παραρτήματα σε έξι περιοχές της γης, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ανατολική Ασία, στην Ευρώπη, την Νότια Ασία και την Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ο μεγαλύτερος και κυρίαρχος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι το μοναδικό κράτος που διαθέτει βέτο στις αποφάσεις της.
Η τελευταία ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει: «Το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι προσηλωμένο στους σκοπούς της: τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας- μείωση του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο 3% μέχρι το έτος 2030 – και την προώθηση της κοινής ευημερίας – την αύξηση του εισοδήματος του κατώτερου 40 % του πληθυσμού. Και οι δύο από αυτούς τους στόχους πρέπει να πληρούνται κατά τρόπο βιώσιμο.»
Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Τράπεζα
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1945 και ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που δανείστηκε για να μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των κρατών που περιλαμβάνει και την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αλβανία, τον Άγιο Μαρίνο, το Τίμορ-Λέστε και την Μάλτα. Εκτελεστικός Διευθυντής είναι ο Ιταλός Πατρίζιο Παγκάνο και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής ο Πορτογάλος Νούνο Μότα Πίντο. Η ομάδα αυτή έχει την ίδια σύνθεση στο ΔΝΤ. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής είναι και εκεί Ιταλός αλλά την θέση του Αναπληρωτή κατέχει ένας Έλληνας , ο καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Για την ιστορία μπορούμε να αναφέρουμε ότι όταν έγινε η αναδιοργάνωση και των δυο διεθνών οργανισμών την δεκαετία του 1970 αποφασίστηκε ότι ο Ιταλός εκπρόσωπος θα είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής και στους δυο οργανισμούς, αλλά ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής θα είναι Έλληνας στον έναν οργανισμό και Πορτογάλος στον άλλον. (Τότε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Κώστας Καρανίκας, λες και γνώριζε τι θα συνέβαινε δεκαετίες αργότερα, διάλεξε τη θέση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή στο ΔΝΤ). Η Ελλάδα κατέχει το 0,09% των μετοχών της Παγκόσμιας Τράπεζας και το 0,11% των ψήφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείται συνήθως από τους Υπουργούς Οικονομικών ή Ανάπτυξης των κρατών-μελών.
Πρόσφατα, το περιοδικό Global Finance δημοσίευσε τον κατάλογο των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Στις αρχές του 21ου αιώνα η Ελλάδα κατατάσσονταν ανάμεσα στα 30 πλουσιότερα κράτη του κόσμου αλλά σήμερα βρίσκεται στην 58η θέση. Σε καλύτερη θέση από εμάς βρίσκονται Ισραήλ, Κύπρος, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ουγγαρία.
Η Ελλάδα για το 2017 καταλαμβάνει επίσης τη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση παγκοσμίως στο «Δείκτη Μιζέριας» που συντάσσει το δίκτυο Bloomberg με βάση τις προοπτικές απασχόλησης και πληθωρισμού. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη θέση – η Βενεζουέλα. Η πολύχρονη οικονομική κρίση στη χώρα αυτή έχει οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών αγαθών και σε καλπάζοντα πληθωρισμό. Ακολουθεί η Νότιος Αφρική, η Αργεντινή και η Ελλάδα, με επιδείνωση του δείκτη σε σχέση με το 2016. Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Τουρκία, η οποία ανέβηκε από την έβδομη θέση ,όπου βρισκόταν πέρυσι. Ακολουθούν η Ισπανία, η Ουκρανία, η Σερβία, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.
Όλοι γνωρίζουν πως φτάσαμε εδώ αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως τελικά θα ξεφύγουμε. Ο χρόνος δεν περιμένει. Ο Γιώργος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν προσκάλεσε το ΔΝΤ στην Αθήνα και τώρα ο Αλέξης, ζηλεύοντας τον Γιώργο και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, προσκάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα που έχει σαν αποστολή να βάλει τέλος στην πιο ακραία μορφή φτώχειας στον πλανήτη Γη. Ο Αλέξης, βέβαια, δεν έμαθε ούτε άκουσε ποτέ στο Πολυτεχνείο για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Politico υποστηρίζει ότι η προσέγγιση που φαίνεται να επιχειρεί η Αθήνα στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Έτσι ο οικονομολόγος Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics δήλωσε:
«Εάν η Ελλάδα όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό θα ήταν κυρίως σημάδι απελπισίας. Yπάρχει ένα μάλλον δυσάρεστο στίγμα γύρω από την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια θεωρητικά “ανεπτυγμένη” οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πιο γρήγορα πρόσβαση στις αγορές ομολόγων».
Επίλογος
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1992 η Παγκόσμια Τράπεζα με το Ψήφισμα # 40 (Αναταξινόμηση Ελλάδας) του Διοικητικού Συμβουλίου της ανακοίνωσε ότι ο Πολυμερής Οργανισμός Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA) αναταξινόμησε την Ελλάδα ως μέλος της Κατηγορίας Ένα, δηλαδή η Ελλάδα έπαψε να είναι αναπτυσσόμενη χώρα και προβιβάστηκε στις αναπτυγμένες χώρες. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα υποβιβάστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Ξεκάθαρα ο κύριος ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η βοήθεια προς τους απανταχού φτωχούς του πλανήτη Γη και τώρα μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η χώρα με την απαράμιλλη ιστορία ,που έφτασε να ζητιανεύει μαζί με την Βενεζουέλα. Τώρα, κατόπιν εορτής, θα ήταν ίσως καλύτερα να απευθυνόμασταν από την αρχή της κρίσης στην Παγκόσμια Τράπεζα αντί του ΔΝΤ. Αλλά ο οικονομολόγος που θα μπορούσε να μας δώσει την σωστή απάντηση απεβίωσε στις 23 Ιουνίου 1996.
Όπως έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς πρόσφατα στην Καθημερινή: «Η Ελλάδα θα αλλάξει όταν στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα οργανωθεί μία «ημέρα καριέρας» από μικρές και μεγάλες εταιρείες χωρίς να ανοίξει μύτη! Απέχουμε πολύ από μια τέτοια ημέρα; Αναζητούνται οι γενναίοι που θα επωμισθούν αυτό το στοίχημα.»
‘Όταν πραγματοποιηθεί το όνειρο αυτό, τότε και μόνο τότε δεν θα έχουμε πλέον την ανάγκη ούτε του ΔΝΤ ούτε της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα http://mignatiou.com/2017/03/xafnika-i-ellada-egine-tritokosmiki-chora-simadi-apelpisias-i-prosfigi-stin-pagkosmia-trapeza/
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Ζήτησα μήπως ουράνια δώρα;
Ζήτησα μήπως ουράνια δώρα;
Μήπως ικέτεψα τη νύχτα ανάμεσα στ' άστρα
το λεπτό ίχνος της ευωδίας κάποιου θεού;.....
-
78 ΑΡΘΡΑ
18.10.2017
Απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη σε μια άγνωστη φωνή στο φεστιβάλ της ΚΝΕ
Ξεκινώντας το κείμενό μου αυτό, θα σταθώ σε μια λέξη που μπήκε σαν στάμπα στη σχέση μου με την ΚΝΕ: Την λέξη «Γενίτσαροι». Θα μιλήσω για πράγματα που θα ακουστούν για πρώτη φορά. Κι εσείς θα κρίνετε για ποιο λόγο δεν μίλησε κανείς και κυρίως η ηγεσία του ΚΚΕ για τόσο σημαντικά γεγονότα.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Μίκης Θεοδωράκης - Συνέντευξη στον August Everding
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, το καλοκαίρι του 1995,το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
17.08.2015
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη τον Ιούλιο του 2015 σε περιοδικό του Ισραήλ
Όλα τα αξιόλογα μουσικά έργα εκφράζουν τις δυνατότητες και τη δύναμη του συνθέτη στη διαχείριση του έργου του. Δηλαδή στην πηγαία και δυνατή έμπνευση, στη δύναμη της φαντασίας και στην αρτιότητα της τεχνικής. Όπως σε όλα τα έργα Τέχνης, υπάρχει ένα ιδεατό «Ωραίο» και ένας επίσης ιδεατός βαθμός συγκίνησης που καθορίζουν την αξία του μουσικού έργου. Όλα αυτά τα στοιχεία καθορίζουν την ποιότητα του μουσικού έργου και τελικά την αξιολόγησή του.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
22.07.2014
Το σπίτι με τους Σκορπιούς
Τέσσερα σκίτσα του Μίκη Θεοδωράκη από το σπίτι που διέμενε κατά την διάρκεια της εξορίας του στην Ικαρία. Στο πίσω μέρος αναγράφεται ιδιόχειρη επεξηγηματική σημείωση του συνθέτη.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
09.01.2012
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον εμπορικό σύλλογο Πειραιώς
Μου ζητήθηκε να σας πω τις σκέψεις μου για την παρούσα κατάσταση. Δίστασα. Και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι ότι θα σας στεναχωρήσω. Όμως τελικά σκέφτηκα ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες κάποιες ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
18/6/1961
Ιδρύθη Αρχείον Λαϊκής Μουσικής εις Γαλατάν με πρωτοβουλία του συνθέτου Μίκη Θεοδωράκη
Δημοσίευμα στην εφημερίδα "Κύρηξ" στις 18/6/1961
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
15.02.2018
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Σε απάντηση των σημερινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα είπε ότι «ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της ΠΓΔΜ είναι δεδομένος», ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε τα εξής, τα οποία είχε τονίσει και στην ομιλία του στο Συλλαλητήριο του Συντάγματος, -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
28.08.1970
Ένας ποιητής έφτιαξε την επανάσταση
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην ελληνική ιστορία, φτάνουμε τώρα στην καρδιά της ουσίας του “φαινομένου Θεοδωράκη”, σε αυτό το ανεπανάληπτο του πώς κανείς μπορεί να εκφράσει έναν ολόκληρο λαό μέσα από τη μουσική του.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
11.06.2013
Η κυνική ομολογία “Λάθους” από το ΔΝΤ
Για τρίτη φορά ακούμε από επίσημα χείλη των δανειστών μας, για το επαχθές χρέος της Ελλάδας με τους απάνθρωπους όρους, ότι “κάναμε λάθος”. Η πρώτη ήταν εκείνη που ομολογούσε με διάφορους τρόπους ότι η επιβολή της οικονομικής πολιτικής, που είχε ως συνέπεια μια τόσο βαθιά ύφεση και επαχθή λιτότητα, ήταν «λάθος».
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
06.03.2019
ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Αθήνα 7 Μαρτίου 2019
Ο Μίκης Θεοδωράκης εισήχθη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών την 26η Φεβρουαρίου 2019, λόγω επεισοδίου δύσπνοιας και ταχυαρρυθμίας, επί εδάφους υποτροπιάζουσας κολπικής μαρμαρυγής. Ετέθη σε ενδοφλέβιο φαρμακευτική αγωγή και συνεχίζει νοσηλευόμενος.
Εκ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
19.04.2017
H “Theodorakis Academy” διοργανώνει στην Κολωνία μουσική βραδιά με έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη
Η “Theodorakis Academy” που έχει ιδρυθεί στο Βερολίνο εδώ και δύο χρόνια με σκοπό την μελέτη και διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει στις 22 Μαϊου στην Κολωνία βραδιά μουσικής δωματίου με έργα του.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
09.03.2017
Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα - του Θεόδωρου Καρυώτη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας προσγείωσε στην τραγική πραγματικότητα:
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία».
Με αυτή την λιτή ανακοίνωση η Ελλάδα, που έπαψε να είναι τριτοκοσμική χώρα τον προηγούμενο αιώνα, επανήλθε, στον 21Ο αιώνα, στις τριτοκοσμικές χώρες!
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
10.01.2015
Σχόλιο του Καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη για τα πρόσφατα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη
Ως άνθρωπος και ως συνεργάτης αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη, που έζησα από πολύ κοντά τη μάχη που ξεκίνησε κατά της υποδούλωσης της Ελλάδας από το 2010 μέχρι σήμερα, μπορώ να επιβεβαιώσω την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την ορθότητα όλων όσων αναφέρει στην επιστολή-δήλωσή του της 8.1.2015.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16.08.2014
Περί καταφυγίων και αδέσποτων - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Καταφύγια αδέσποτων ζώων. Υπάρχουν ελάχιστα και, με εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, άθλια Στο τελευταίο που επισκέφτηκα incognito, ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς και την παθητική κακοποίηση υπέφερε σχεδόν το ίδιο όσο και τα «φιλοξενούμενα» ζώα.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
20.04.2018
Earth Day 2018 Google Doodle
Το σημερινό ετήσιο Doodle της Ημέρας της Γης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του πλανήτη: ο Αιθολόγος (ειδικός της συμπεριφοράς των ζώων), ο ερασιτέχνης, ο ακτιβιστής και ο εραστής των ζώων Dr. Jane Goodall, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντός μας. Σε αυτήν, η Jane μοιράζεται το προσωπικό της μήνυμα στον κόσμο την Ημέρα της Γης 2018, συμπεριλαμβανομένης της έμπνευσής της και ό, τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας.
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
18.06.2018
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς - του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Τρόμαξα βλέποντας την ανυπόκριτη χαρά στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, καθώς συναντούσε τον Παυλόπουλο να του ανακοινώσει τη συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ.
Ο άνθρωπος δεν ξέρει ούτε τι κάνει, ούτε τι θα συμβεί στη χώρα, στην αριστερά και στον ίδιο, εξαιτίας όσων κάνει! Βάζει τώρα το κόμμα του, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τους Αμερικανούς, σε μετωπική σύγκρουση με τη δύναμη του ελληνικού εθνισμού, την ίδια ακριβώς που τον ανέβασε την εξουσία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ρίχνει τα σπέρματα για να πάμε σε εμφύλιο, έστω και χαμηλής έντασης, ιδίως με τον τρόπο που επιχειρεί να παρακάμψει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα.