Δημοσίευμα της Ελβετικής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung
Η νέα, αιματηρή επίθεση στη Μόσχα κυριαρχεί σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο. Ορισμένες όμως γερμανόφωνες εφημερίδες σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, π.χ. το κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθα" του Μ. Θεοδωράκη.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης και το τραγούδι της παράνοιας», είναι ο τίτλος σχολίου στην ελβετική Neue Zurcher Zeitung με θέμα το νέο κίνημα «Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» που ως γνωστόν ίδρυσε ο Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο: «Ο Μίκης Θεοδωράκης εκπροσωπούσε πάντα το καλό. Στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο βασανίστηκε από τους φασίστες, στη χούντα το ίδιο. Με τις αντιστασιακές του συναυλίες κίνησε τότε το ενδιαφέρον του κόσμου για την κατάσταση στην πατρίδα του. Αγωνίστηκε για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ασφαλώς πάνω από όλα είναι ο δημιουργός της περίφημης μουσικής του Ζορμπά. Πως κατέληξε όμως τώρα;»
Η εφημερίδα ενημερώνει για την ίδρυση του κινήματος «των Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» και υπογραμμίζει: «Ο Θεοδωράκης βλέπει τη χώρα του περικυκλωμένη από εχθρούς. Εάν ήταν ένας από αυτούς τους θερμοκέφαλους συνωμοσιολόγους που κατακλύζουν τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια και εκτονώνονται, δεν θα πείραζε.
Όμως η μεταστροφή του Θεοδωράκη από αντιφασίστα-αντιστασιακό σε παρανοϊκό, εθνικιστή και φιλοπόλεμο φανφαρόνο μας αφήνει άναυδους.
Ας ελπίσουμε ότι οι περίπου 10.000 οπαδοί που έχει το κίνημά του στο Facebook έχουν πιο κριτικό πνεύμα.»
Απάντηση από το Γραφείο Τύπου της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών» στο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλει πόλεμο αλλά ειρήνη κι αυτό το έχει αποδείξει με τις προσπάθειές του για την ελληνοτουρκική φιλία και τη συναυλία του στα Σκόπια.
Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γείτονες της Ελλάδας. Έτσι, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας με στόχο την «Μεγάλη Αλβανία» διεκδικούν την Ήπειρο που είναι επαρχία του ελληνικού κράτους και τα Σκόπια με το δόγμα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» διεκδικούν επίσης ελληνικά εδάφη φτάνοντας στις παρυφές του Ολύμπου!
Η δε Τουρκία, με βάση το Προξενείο της στην Κομοτηνή, εργάζεται δραστήρια για την αναζωπύρωση του Τουρκικού Εθνικισμού μεταξύ των μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα ο Τουρκικός στρατός έχει εγκαταστήσει στην ανατολική ακτή του ποταμού Έβρου πλωτές πλατφόρμες-γέφυρες, έτοιμες να ενώσουν τις ακτές του ποταμού, προκειμένου να περάσουν βαρειά τανκς. Στη δε περιοχή του Αιγαίου πολεμικά αεροπλάνα και πλοία παραβιάζουν τον εθνικό χώρο της Ελλάδας σε καθημερινή βάση.
Πώς θα αμυνθούμε σ' αυτή την εχθρική περικύκλωση, αφού οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται πίσω από αυτούς που μας απειλούν;
Γι' αυτό το λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας εκ μέρους της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών» προτείνει για τη χώρα μας ένα νέο αμυντικό δόγμα, που θα μας εξασφαλίσει από κάθε ενδεχόμενη απειλή.
Εμείς ως Έλληνες δεν διεκδικούμε ξένα εδάφη ούτε απειλούμε κανένα. Αντιθέτως επιδιώκουμε φιλικές και ειρηνικές σχέσεις.
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Κόκκινο τριαντάφυλλο
Κάθε πρωί ξεκινούσαμε
να πάμε στη δουλειά
στο λεωφορείο γελούσαμε
ήμαστε δυο παιδιά..... -
78 ΑΡΘΡΑ
13.07.2015
Η ανατομία του «ΟΧΙ», η υποταγή και η αντίσταση
Διερωτώμαι, πώς είναι δυνατόν αυτά τα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που βροντοφώναξαν «ΟΧΙ» στην συμφωνία των «θεσμών» να μη βγουν στους δρόμους και στις πλατείες όταν διαπίστωσαν ότι την επομένη του δημοψηφίσματος ο Αρχάγγελος του «ΟΧΙ» Αλέξης Τσίπρας εξεστόμισε ένα εξ ίσου βροντώδες «ΝΑΙ» από το Προεδρικό Μέγαρο, σε αρμονική σύμπνοια με τους εκπροσώπους των «Μνημονιακών Κυβερνήσεων» του άμεσου παρελθόντος. -
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
28.01.2012
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής
«Να κόψουμε με σπαθί τον γόρδιο δεσμό με το μνημόνιο» «Αφού έντυσαν την Ελλάδα στα μαύρα, τώρα ένας-ένας αρχίζει να στρέφεται χωρίς ντροπή κατά του μνημονίου. Σε λίγο θα δούμε τον Παπακωνσταντίνου να το καταδικάζει και τον Παπανδρέου να ετοιμάζει σταυροφορία κατά του μνημονίου»
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
30.05.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια
Σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Ακόμα κι αυτοί που ψήφισαν τα δύο κόμματα Εξουσίας, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είμαι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν τις αντιλαϊκές και αντεθνικές δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωναν τη χώρα πίσω από την πλάτη μας οι δύο κυβερνήσεις της Δεξιάς και του Κέντρου για εξήντα ολόκληρα χρόνια, από το 1950, το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έως σήμερα.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
22.07.2014
Οι συναυλίες
Χειρόγραφο κείμενο του συνθέτη που περιγράφει τη δομή μιας συναυλίας
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
25.09.2018
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ; -
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
21/1/1963
Χατζηδάκις - Θεοδωράκης ομιλούν για την εγκάρδια συνεργασία τους
Συνέντευξη και δηλώσεις των δύο συνθετών από το Παρίσι με αφορμή την επικείμενη συνεργασία τους στη Μ.Ο.Α.. Παρούσα στη συνάντηση και η Μελίνα Μερκούρη. Δημοσιεύτηκε στα "Νέα" στις 21/1/1963
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
25.06.1989
Που πάμε;
Οι «Είκοσι Θέσεις» μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν πρόπλασμα για κάποια ιδεατή πολιτική κίνηση, που αν δεν έγινε οφείλεται κυρίως στο ότι η σημερινή κομματική πόλωση δεν επιτρέπει την ύπαρξη νέων βιώσιμων πολιτικών σχημάτων. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να χρεοκοπήσουν στην πράξη και στο λαό οι ιδέες, οι πρακτικές και οι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
01.04.2012
Μια αστραπή στην Πλατεία Συντάγματος - Μίκης Θεοδωράκης
Από την πολιτική διαθήκη του Έλληνα πατριώτη που επέλεξε την γεμάτη εθνικούς συμβολισμούς πλατεία Συντάγματος για να θυσιαστεί με την ελπίδα ότι θα ξυπνήσει τους Έλληνες...
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
28.12.2016
Παρουσίαση του βιβλίου της Αν. Βούλγαρη για τους «Διαλόγους» του Μίκη Θεοδωράκη στην Θεσσαλονίκη
Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Αναστασίας Βούλγαρη «Μίκης Θεοδωράκης, Διάλογοι στο λυκόφως: Συνοπτική παρουσίαση» στο καφέ Ζώγια, Αλεξάνδρου Σβώλου 54. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
19.04.2017
H “Theodorakis Academy” διοργανώνει στην Κολωνία μουσική βραδιά με έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη
Η “Theodorakis Academy” που έχει ιδρυθεί στο Βερολίνο εδώ και δύο χρόνια με σκοπό την μελέτη και διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει στις 22 Μαϊου στην Κολωνία βραδιά μουσικής δωματίου με έργα του.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
06.11.2012
Ομιλία Γραμματέα Κ.Α.Π. – Σπίθα Πατσίκα Μιχαήλ στο ίδρυμα Κακογιάννη
Τον Μάϊο του 2010, εισήλθε η χώρα μας στο καθεστώς του Πρώτου Μνημονίου. Τον Ιούνιο, του ίδιου έτους, ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι η χώρα τελεί υπό κατοχή.
Σήμερα το ίδιο ακούμε και από τον προεξάρχοντα της Εκκλησίας τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
05.07.2017
Γνώμη για την άγνωστης σύνθεσης και αγνώστων σκοπών πολυμερή διάσκεψη Γενεύης - του Γεωργίου Κασιμάτη
Αδιαμφισβήτητο και μη διαπραγματεύσιμο δεδομένο είναι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί πλήρους κυριαρχίας μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι εγγυημένα από το Σύνταγμά της, από το διεθνές δίκαιο, από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και από τις Συνθήκες της ΕΈ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
03.10.2014
Σήμερα «γιορτάζουν» τα αδέσποτα. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Οι φρικαλεότητες αυτές, που δυστυχώς συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα δίνοντας στη χώρα μας μια ακόμα θλιβερή και επαίσχυντη πρωτιά, είναι ανάγκη να σταματήσουν μια για πάντα.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
03.12.2018
Να είστε καλοί - βάλτε μας έξω!
Τα περισσότερα πλάσματα είναι αβλαβή και απλά θέλουν να ζήσουν τις μικρές ζωές τους με ειρήνη.
Οι αράχνες είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές επειδή είναι πραγματικά υπέροχα πλάσματα.
Χωρίς αράχνες, οι πληθυσμοί των εντόμων θα εκραγούν, αποδεκατίζοντας τις καλλιέργειες τροφίμων μας, και η οικολογική ισορροπία θα διακυβευόταν σοβαρά. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
23.06.2017
Πραξικόπημα: Καταλύουν την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γενεύη - του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Η επικείμενη σύγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης συνιστά βαρύτατο έγκλημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υφαρπάσσει την ύψιστη συντακτική εξουσία που έχει μόνο ο κυπριακός λαός και κανείς άλλος, αποδίδοντάς την σε διάσκεψη όπου συμμετέχουν τρία ξένα κράτη.
Δεν είναι μόνο παράνομη, είναι και παράλογη. Καλούνται Βρετανία και Τουρκία, δύο κράτη με αιώνες βλέψεων στο νησί, που υποκίνησαν τη διαμάχη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, διεξήγαγαν αιματηρούς πολέμους εναντίον της Κύπρου, να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος που δημιούργησαν. Μόνο να αποτελειώσουν την Κύπρο μπορούν αυτοί.