Το δικαίωμα των ζώων στη ζωή - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
(από το περιοδικό «Κ» της Καθημερινής 10.03.2019)
Είναι μια παλιά ιστορία. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του μιλένιουμ, όταν οι παραγωγοί της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής φιλοζωικής εκπομπής «30 millions d’amis» («Τριάντα εκατομμύρια φίλοι»), μιας εκπομπής που έκανε ρεκόρ 39 κύκλων στη Γαλλία, από τον Ιανουάριο του 1976 έως τον Ιούνιο του 2016, κατέθεσαν ένα αίτημα στην Προεδρία της Δημοκρατίας: να αναγνωριστούν τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα με συνείδηση και ευαισθησίες, ένα σκαλί κάτω από τον άνθρωπο. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η τεκμηρίωσή της, η νομική της αναδιατύπωση, το lobbying που απαιτήθηκε χρειάστηκαν περισσότερο από μία δεκαετία για να διαχυθούν στην κοινωνία και να διαποτίσουν την κοινή γνώμη.
Το 2014 όμως, με μια τροπολογία, ο αστικός κώδικας της Γαλλίας αναγνώρισε, επιτέλους, τα ζώα ως έμβια όντα με –συγχωρήστε με εδώ οι ζηλωτές της νευροβιολογίας– «ψυχή».
Λίγο νωρίτερα, μια πανεθνική έρευνα είχε δείξει ότι το 89% των Γάλλων πολιτών αποδέχονταν την τροποποίηση αυτή, τασσόμενοι στο πλευρό εκατοντάδων διανοουμένων, φιλοσόφων, συγγραφέων, ιστορικών και επιστημόνων στη χώρα.
Η χίμαιρα του εξανθρωπισμού της αντίληψής μας για ό,τι αναπνέει αλλά δεν είναι ανθρώπινο ξεχύθηκε με καθυστέρηση μερικών ετών και στην Ελλάδα. Στις 21 Ιανουαρίου, 55 βουλευτές της κυβέρνησης κατέθεσαν «πρόταση για την υιοθέτηση διάταξης για την προστασία των ζώων» (εντάξει, δεν είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί στους τίτλους, αλλά ας μη σταθούμε εδώ...) ως τροπολογία στο άρθρο 24 του συντάγματος. Σ’ αυτήν, τα ζώα δεν περιγράφονται πλέον, γενικόλογα, ως πανίδα ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος, αλλά αυθύπαρκτα πλάσματα με δικαίωμα στη ζωή. Δικαίωμα στη ζωή. Το αυτονόητο με όρους πολιτικής ορθότητας.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Η κυβέρνηση προτείνει. Η βουλευτική πλειοψηφία νομοθετεί. «Τίποτα», θα μου πείτε. Τουναντίον, πολλά θα μπορούσαν να πάνε προς το καλύτερο, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τους βασανισμούς ζώων, η θωράκιση ενός νομικού πλαισίου προστασίας, η αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς μας με τον φόβο του κνούτου –έστω–, αφού το καρότο απέδωσε φτωχά αποτελέσματα.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι (!) οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταψήφισαν την τροπολογία. Παρέα τους, 84 βουλευτές της κυβέρνησης μαζί με διάφορους άλλους που ψήφισαν κατά ή παρών. «Παρών» με τα μάτια στραμμένα στο παρελθόν και αδιαφορία για το μέλλον.
Οι οικολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αιτιολόγησαν την απόφασή τους ισχυριζόμενοι ότι «αυτή η τροπολογία ανοίγει ένα παράθυρο στους καταπατητές των δασών και στους ολετήρες του περιβάλλοντος». Διότι, σαφώς, μια ασπίδα προστασίας στα χιλιάδες κακοποιημένα ζώα από τους νοσηρούς εγκληματίες της διπλανής πόρτας έχει ως στόχο τα δάση και το φυσικό κάλλος που μας περιβάλλει. Κάντε μόνοι σας τη σύνδεση, γιατί η οξυμωρία της διατύπωσης με ξεπερνά.
Αν ήμουν καχύποπτος, θα σκεφτόμουν ότι οι παθιασμένοι με την επανεκλογή τους βουλευτές όλων των χρωμάτων ζύγισαν την ψηφοθηρία από τη μια και το κόστος μιας απόφασης που θα τους εκθέσει διεθνώς από την άλλη και –για κάποιον λόγο– βρήκαν το πρώτο βαρύτερο από το δεύτερο.
Είναι όμως οι πατέρες του έθνους. Και ως τέτοιοι, ίσως μας τιμωρούν από γονική υποχρέωση, διδάσκοντάς μας παράλληλα ότι μπροστά στις επερχόμενες εκλογές και στην εκλογική πελατεία που πρέπει να ικανοποιηθεί, τα ζώα μπορούν να περιμένουν.
Δυστυχώς για μας, τα ζώα δεν ψηφίζουν. Δυστυχώς γι’ αυτούς, εμείς ναι.
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Η αλυσίδα
Την αλυσίδα τη βαρειά
την κάνω χελιδόνι
τη φυλακή τη σκοτεινή
την κάνω ξαστεριά.
Την αλυσίδα τη βαρειά
εγώ κι εσύ κι εσύ κι εσύ
την κόβουμε μαζί......
-
78 ΑΡΘΡΑ
05.10.2017
Απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη σε μια άγνωστη φωνή στο φεστιβάλ της ΚΝΕ (B' μέρος)
Γιατί το ΚΚΕ δεν ήθελε τους 300.000 νέους που έφερε η πολιτική μου στην αγκαλιά της Αριστεράς; Τόσο πολύ τους ενοχλούσε ή τους φόβιζε η παρουσία μου, ώστε μαζί με μένα να θυσιάσουν ένα τόσο μεγάλο κίνημα που αναπτύχθηκε μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς κρατικής-αστυνομικής τρομοκρατίας αψηφώντας διώξεις και συνέπειες όπως την απώλεια της εργασίας, τον αποκλεισμό από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας, ακόμα και της ζωής τους;
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Αρχονταρίκι - "Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Αρχονταρίκι"
Η εκπόμπή "Αρχονταρίκι" με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και καλεσμένο τον κ. Μίκη Θεοδωράκη η οποία μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 στις 9/3/2008.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
2005
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Ακούει Κανείς;» της Ηγουμενίτσας
Ήταν στα 1964, σε μια δύσκολη εποχή και μολονότι πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να ξύνουμε τις πληγές, εν τούτοις θα σας διηγηθώ την ιστορία της πρώτης επίσκεψής μου στην Ηγουμενίτσα. Πρώτον για να δείτε ότι μοιάζει με παραμύθι και δεύτερον για να διαπιστώσετε την μεγάλη απόσταση που χωρίζει το τότε από το τώρα.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
24.06.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας
Τελικός σκοπός του Κινήματός μας είναι η οριστική κατάκτηση από το Λαό μας της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και της διακυβέρνησης της χώρας από τους εκπροσώπους του Παλλαϊκού Πατριωτικού Μετώπου, που φιλοδοξούμε να σχηματίσουμε μαζί με όλες τις υπόλοιπες ανεξάρτητες δυνάμεις που παλεύουν σήμερα για τον ίδιο σκοπό.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
31.12.2002
Έβδομη Συμφωνία
Στο πρώτο μέρος της 7ης Συμφωνίας θα λέγαμε ότι η μουσική είναι «περιγραφική» με την έννοια που την συναντάμε στα έργα των μορφών του «Μουσικού Ποιήματος», σαν να θέλει ο συνθέτης να μεταφέρει το νόημα των στίχων σε αντίστοιχες μουσικές. Και φυσικά να εκφράσει το ΟΛΟΝ της Ποίησης σε μια νέα ενότητα Ποίησης και Μουσικής σε ένα ΟΛΟΝ ενός νέου έργου.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
01/12/1961
Το Ε.Ι.Ρ. απέκλεισε απ' τις εκπομπές του τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη
Δημοσίευμα της "Αυγής" την 1/12/1961 όπου περιγράφεται ο σιωπηρός αποκλεισμός των ραδιοφωνικών εκτελέσεων των τραγουδιών του συνθέτη
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
08.03.2020
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες, η σκέψη μου βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών μας που υπερασπίζουν τα σύνορα της πατρίδας και στους γενναίους άντρες και γυναίκες του Έβρου...
Αθήνα, 8.3.2020 -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
15.02.1970
Σαν πρόλογος
Ἡ μορφωτική ἐπανάσταση στήν Εὐρώπη ἔχει ἕνα πρόσωπο, τοῦ Μίκη Θεοδωράκη.
Ἡ μορφωτική ἐπανάσταση δέν εἶναι μόνο μιά ἐπανάσταση μέσα στόν πολιτισμό –σάν νά ἦταν ἡ μόρφωση ἕνας τομέας χωρισμένος ἀπό τήν καθημερινή ζωή–, οὔτε μιά ἐπανάσταση μέ μέσο τή μόρφωση –πού ἔτσι θά παρουσιαζόταν ἔξω καί πίσω ἀπό τούς λαϊκούς ἀγῶνες–, εἶναι ἡ ἑνότητα τοῦ πολιτισμοῦ καί τῆς ἐπανάστασης: ἡ ὑψηλότερη μόρφωση, αὐτή πού καλεῖ καθένα μας ν’ ἀλλάξει τή ζωή του, γίνεται ἀγαθό κοινό γιά ὅλον τό λαό καί ἡ ψυχή τοῦ ἀγώνα του γιά ν’ ἀλλάξει τόν κόσμο. -
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
27.05.2011
Η φιέστα της συναίνεσης - Μίκης Θεοδωράκης
Η πολυσυζητημένη συνάντηση των Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμα φιέστα από αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποσπάσει την κοινή γνώμη από την πραγματικότητα και να κερδίσει χρόνο.
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
11.06.2018
Το Μεγάλο «ΝΑΙ»
Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.
Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.
Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
04.05.2020
Μένουμε σπίτι: Ο Γιώργος Νταλάρας με τραγούδια Θεοδωράκη και Τσιτσάνη στο MEGA
Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει τραγούδια δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών, του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Τσιτσάνη το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαϊου στις 11 το βράδυ, στο MEGA.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
09.03.2017
Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα - του Θεόδωρου Καρυώτη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας προσγείωσε στην τραγική πραγματικότητα:
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία».
Με αυτή την λιτή ανακοίνωση η Ελλάδα, που έπαψε να είναι τριτοκοσμική χώρα τον προηγούμενο αιώνα, επανήλθε, στον 21Ο αιώνα, στις τριτοκοσμικές χώρες!
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
02.03.2015
Το νόημα των διαπραγματεύσεων και η κριτική
Όπως έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα και οι δύο (βλ. ήδη Γ. Κασιμάτη, Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας, Α. Λιβάνης, Αθήνα, 2015), οι Δανειακές Συμβάσεις και τα Μνημόνια παραβιάζουν με βασικούς τους όρους σε βάρος της χώρας μας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς και της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20.02.2018
If you eat meat...
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
28.09.2017
Αρνάκι του γάλακτος
Έχουμε συνειδητοποιήσει τι είναι το «αρνάκι του γάλακτος»
που με τόση ευκολία παραγγέλνουμε στον χασάπη ή στο εστιατόριο;;;
Δείτε το βίντεο -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
18.02.2014
Ο Μίκης και οι πληγές της Αριστεράς - του Γεωργίου Bότση
Όλοι μας, είμαι σίγουρος, έχουμε ακούσει, σε κάποιες από τις παραλλαγές της, την φράση : «Μεγάλος δημιουργός ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μέγιστος. Αλλά όταν ανακατεύεται με την πολιτική, τα κάνει θάλασσα. Πραγματικός ανεμόμυλος».
Εκ του πονηρού, λέω, το πρώτο σκέλος για να ηχεί πειστικότερα το δεύτερο: Ότι ο Μίκης είναι o κορυφαίος δημιουργός μας στη μουσική δεν χρειάζεται του καθενός μας την επιβεβαίωση.