Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα.
Σε ευγνωμονώ, γιατί πίστεψες στη μουσική μου και στο έργο μου, συχνά μόνος εναντίον όλων των άλλων και με στήριξες στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Τόσο, που κάποια στιγμή ένοιωσα πως πρέπει να συνεχίσω να προχωρώ έστω και μόνο για να δικαιώσω τον αγώνα σου και να σου δώσω χαρά.
Όμως δεν είναι μόνο η δυνατή σκέψη σου, η βαθειά σου μόρφωση και η ατσάλινη θέλησή σου που σε ξεχώριζαν απ’ όλους τους άλλους αλλά κυρίως η μοναδική ευγένεια της ψυχής σου και η ακεραιότητα του χαρακτήρα σου.
Ήσουν ακέραιος και ασυμβίβαστος. Μεγάλες αρετές, σπάνιες στην σκοτεινή εποχή μας, που με φώτιζαν και με οδηγούσαν στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής μου.
Πόσο ευτυχής, πόσο ευλογημένος ήμουν, αγαπητέ μου Guy, που σε γνώρισα και συνδέθηκα τόσο στενά μαζί σου και με την πιστή, την άξια, την πολύτιμη σύντροφο της ζωής σου, την πολυαγαπημένη μας Ariel…
Και τώρα εσύ έφυγες και με άφησες μόνο, χωρίς την πολύτιμη αγάπη σου, την ακλόνητη πίστη σου και το απαράμιλλο ήθος σου που υπήρξαν από τα πολυτιμότερα δώρα που μου χάρισε η ζωή.
Τώρα σε βλέπω και σε αγκαλιάζω, έστω και από μακριά, για τελευταία φορά. Όμως να ξέρεις, πως σ’ αυτό το μακρινό σου ταξίδι, ο αγαπημένος σου φίλος Μίκης θα είναι πάντα κοντά σου. Η μεγάλη μου αγάπη, η ευγνωμοσύνη μου, ο βαθύς σεβασμός μου, η σκέψη μου, οι ευχαριστίες μου και πάνω απ’ όλα η Μουσική μου που τόσο πολύ την πίστεψες και την αγάπησες, θα σε συνοδεύουν για πάντα στο μακρινό σου ταξίδι.
Αντίο, αγαπημένε μου φίλε.
Αθήνα, 27.5.2016
Μίκης Θεοδωράκης
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Μαργαρίτα
Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ
περιστεράκι στον ουρανό
τον ουρανό μες στα δυο σου μάτια κοιτάζω
βλέπω την πούλια και τον αστερισμό.....
-
78 ΑΡΘΡΑ
28.08.2013
Τύμπανα Πολέμου
Το έχουμε, νομίζω, πει. Κάθε τόσο πρέπει να γίνεται και ένας πόλεμος για να κρατηθεί το επίπεδο ζωής στις χώρες που στηρίζουν την κοινωνική τους ανάπτυξη στην εξαγωγή του μαύρου θανάτου. Κάποτε ο πρόεδρος Μιττεράν μου εκμυστηρεύθηκε ότι εάν δεν πουλήσουν όπλα, θα πέσει κάθετα το επίπεδο της ζωής στην Γαλλία.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
2005
Συνέντευξη στο περιοδικό «Στιγμές»
Εάν ήταν δυνατόν να βλέπατε την Ελλάδα του ΄40, του ΄50 και του ΄60, τότε είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνούσατε μαζί μου ότι τα άλματα που έκανε η χώρα μας προς τα εμπρός είναι κολοσσιαία. Από κάθε άποψη και κυρίως την οικονομική, κοινωνική, της δημοκρατίας, της μόρφωσης και της καθημερινότητας...
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
24.07.2014
Suite No 2
Ανάλυση του έργου στα γαλλικά. Δακτυλόγραφο κείμενο.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
07.06.2018
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου του Salzburg (6.6.2018)
Μια από τις πλέον μαύρες στιγμές ντροπής για την ανθρώπινη κοινωνία ήταν όταν το καρότσι σκουπιδιών της Βιέννης χτυπούσε την πόρτα του νεκρού Μότσαρτ για να πάρει το άψυχο σώμα του και να το ρίξει στον λάκκο με τους ανώνυμους και άκληρους πολίτες μιας απάνθρωπης ζωής.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
12.04.2020
75 χρόνια, ίδια μυαλά !
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Στα 1945-46 η τότε κυβέρνηση, για να βοηθήσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, οργάνωσε γι’ αυτούς συσσίτια. Να θυμίσω ότι την εποχή εκείνη οι άνθρωποι πεινούσαν. Εμείς οι σπουδαστές των Ωδείων είχαμε εξαιρεθεί από αυτό το σωτήριο μέτρο. Και είχαμε αφεθεί στην πείνα μας. -
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
18/11/1955
Η Συμφωνική του κ. Μανώλη Καλομοίρη
Κριτική για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με μαέστρο τον Ανδρέα Παρίδη, όπου εκτελέστηκε η "1η Συμφωνία" του Μίκη Θεοδωράκη. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Έθνος" στις 18/11/1955
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
13.02.2009
Και πάλι μόνος στο μεταπολιτευτικό σκηνικό - Στην πρωτοπορία για την ενότητα της αριστεράς και την εθνική συμφιλίωση - Γ' Μέρος
Κάτω από την κλιμάκωση των αντιθέσεων και των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων η Ενωμένη Αριστερά διαλύθηκε μέσα σε λίγους μήνες. Μετέωρος, για μια ακόμη φορά, κομματικά ο Θεοδωράκης πρωτοστάτησε στην ανασύνταξη των δυνάμεων της ΕΔΑ στην ηγεσία της οποίας εκλέχτηκε μαζί με τον Ηλιού, Γλέζο, Ηλιόπουλο, Λεντάκη, Κατριβάνο και άλλα στελέχη.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
11.06.2013
Η κυνική ομολογία “Λάθους” από το ΔΝΤ
Για τρίτη φορά ακούμε από επίσημα χείλη των δανειστών μας, για το επαχθές χρέος της Ελλάδας με τους απάνθρωπους όρους, ότι “κάναμε λάθος”. Η πρώτη ήταν εκείνη που ομολογούσε με διάφορους τρόπους ότι η επιβολή της οικονομικής πολιτικής, που είχε ως συνέπεια μια τόσο βαθιά ύφεση και επαχθή λιτότητα, ήταν «λάθος».
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
27.11.2016
Sandino - Μίκης Θεοδωράκης Πέτρος Πανδής, Κόυβα F.Castro 1981
Ένα ιστορικό ντοκουμέντο μπροστά απ' τον καθεδρικό ναό της Αβάνας -
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
14.12.2016
ΟΧΙ στην απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικών
Κάντε κλικ στην ανάρτηση για να δείτε το κείμενο -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παρασκευή 11, Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Αφιέρωμα στον Μάνο ελευθερίου Ποιήματα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη
Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει αποσπάσματα από κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
07.06.2017
‘Εχει “πιάσει φωτιά” η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα: Ήρθε η ώρα της Κρήτης και της Ελλάδας - του Θεόδωρου Καρυώτη
Φαίνεται ότι, ξαφνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πιάσει φωτιά και τρέχει, με δυο χρόνια καθυστέρηση, να παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς νότια της Κρήτης.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η αμερικανική ExxonMobil ( επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον) και η γαλλική TOTAL ενδιαφέρονται για θαλάσσια οικόπεδα, που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. -
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18.06.2019
Ένα σκυλί που το έλεγαν Γουάντα - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Δεν ξέρω αν πρόκειται για μια δυσάρεστη κοσμική σύμπτωση ή αν κάτι θέλει να μας πει ο ποιητής («ουρανού και γης» εννοώ), αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, τρεις πολύ καλοί μου φίλοι έχασαν τα σκυλιά τους. «Έχασαν» όπως: το ένα πέθανε από καρκίνο, το άλλο έσβησε ειρηνικά στον ύπνο του και το τρίτο, αυτός ο φουκαράκος ο Γουάντα, που, ναι, ήταν αρσενικός, αλλά έφτασε στα χέρια της φίλης μου ήδη βαφτισμένος με το λάθος όνομα, «έφυγε» από στροφή στομάχου – ένα ιατρικό σύνδρομο που σκοτώνει κάθε χρόνο πολύ περισσότερα μεγαλόσωμα σκυλιά απ’ όσα νομίζετε...
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
26.03.2015
Ο απαράδεκτος πόλεμος αντιπολίτευσης και ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης και υπέρ των δανειστών την ώρα των διαπραγματεύσεων της χωράς
Η θέση που παίρνω δημόσια για τη συκοφαντική επίθεση κατά του καθηγητή και υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου δεν είναι μόνο για να υπερασπιστώ τον άξιο πανεπιστημιακό δάσκαλο και πολιτικό, του οποίου τις ικανότητες, το ήθος και την αγωνιστικότητα για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα του ανθρώπου γνωρίζω πολύ καλά από την εποχή που ήταν μαθητής μου στο Πανεπιστήμιο και από τη συνεχή συνεργασία μαζί του μέχρι σήμερα.
-
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
20.04.2018
Earth Day 2018 Google Doodle
Το σημερινό ετήσιο Doodle της Ημέρας της Γης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του πλανήτη: ο Αιθολόγος (ειδικός της συμπεριφοράς των ζώων), ο ερασιτέχνης, ο ακτιβιστής και ο εραστής των ζώων Dr. Jane Goodall, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντός μας. Σε αυτήν, η Jane μοιράζεται το προσωπικό της μήνυμα στον κόσμο την Ημέρα της Γης 2018, συμπεριλαμβανομένης της έμπνευσής της και ό, τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
07.05.2017
Για το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» (πρώτο μέρος) - της Αναστασίας Βούλγαρη
Μετά τους Διαλόγους στο Λυκόφως, τότε που ήλιος γέρνει, ακολουθεί το Λυκαυγές, το φαινόμενο κατά το οποίο η νύχτα γίνεται πιο σκοτεινή, λίγο πριν χαράξει η μέρα. Αυτή τη στιγμή διάλεξα κι εγώ για να κυκλοφορήσω τους Μονολόγους στο Λυκαυγές, γιατί αμφιβάλλω αν υπήρξε ποτέ ή αν υπάρξει ποτέ στο μέλλον βαθύτερο σκοτάδι από αυτό που ζούμε σήμερα.