Ο Μίκης ακυρώνει τη ρητορεία περί ακροδεξιάς και ενοχλεί το Μαξίμου - του Αντώνη Μάρκου
Τα τελευταία τρία χρόνια, με την κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία, το εξωτερικό του σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στου Φιλοπάππου απασχόλησε δύο φορές το φωτορεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός μόλις έναν μήνα, για την ακρίβεια 29 ημέρες. Η δεύτερη ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2018, όταν κάποιοι πήγαν έξω από το σπίτι του και έγραψαν συνθήματα μετά την απόφασή του να είναι ομιλητής στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το όνομα της Μακεδονίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2015 ο πρωθυπουργός, μόνος και χωρίς συνοδεία, διάβαινε το κατώφλι του σπιτιού του πιο διάσημου παγκοσμίως Έλληνα, ο οποίος μόλις την προηγουμένη είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του ιστολόγιο ένα άρθρο στο οποίο απευθυνόταν προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Αγαπητέ Αλέξη, μου έγραψες πριν λίγες μέρες ότι είστε έτοιμοι να ματώσετε. Με τα μέτρα που σου προτείνω, δεν πρόκειται να ματώσετε ούτε εσείς ούτε ο Λαός μας. Θα περάσουμε ίσως δύσκολες μέρες μαζί, αλλά σκέψου ότι ζούμε στο 2015 και όχι σε εκείνες τις σκοτεινές και επώδυνες εποχές που οι ξένοι και ντόπιοι εξουσιαστές μας αλώνιζαν ανεμπόδιστα, γιατί δεν υπήρχε απέναντί τους δύναμη ικανή να τους σταματήσει».
Ο Μίκης πρότεινε στην κυβέρνηση «για να ξεκινήσουν αποφασιστικά, να καταργήσουν άμεσα όλα τα μέτρα των Μνημονίων, ξεκινώντας από την αποκατάσταση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, για την οποία δεν άκουσα ως τώρα να γίνεται λόγος».
Ο κ. Τσίπρας είχε πριν από την επίσκεψη τηλεφωνήσει στον κ. Θεοδωράκη. Και όταν ήρθε η ώρα της επίσκεψης, πήγε μόνος, χτύπησε το κουδούνι, περίμενε να του ανοίξουν και μπήκε μέσα.
Βγαίνοντας, κινήθηκε στο πνεύμα του άρθρου του κ. Θεοδωράκη, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο, λέγοντας ότι πρόκειται για «πολεμιστή» και κάνοντας λόγο για πόλεμο. «Στον πόλεμο απαιτείται, μεταξύ άλλων, στρατηγική και μυαλό» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.
Ο τοίχος είχε τη δική του αλητεία…
Τρία χρόνια αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, ο τοίχος του σπιτιού του συνθέτη βάφτηκε με ένα σύνθημα. «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της πλατείας Συντάγματος» είχαν γράψει το προηγούμενο βράδυ.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανάρτησή της στο Indymedia μια ομάδα που υπέγραφε ως αναρχικοί/αναρχικές. «Ο Μίκης θα είναι αύριο κεντρικός ομιλητής στο “συλλαλητήριο για το Μακεδονικό”, παίρνοντας θέση στην ανασυγκρότηση του εθνικού κορμού, μαζί με όλο τον εθνικιστικό, πατριωτικό συρφετό, την ίδια ώρα που η επίθεση στους “από τα κάτω” εντείνεται με αντιαπεργιακούς νόμους, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κ.λπ., συμβάλλοντας στη γενικότερη υποτίμηση των ζωών μας» έλεγαν στην ανακοίνωση.
Δεν διευκρινιζόταν τι θα ήθελαν να κάνει ο συνθέτης για όλα αυτά που συμπύκνωναν σε λίγες γραμμές, πάντως η παρουσία του στο συλλαλητήριο τους είχε ενοχλήσει τόσο όσο είχε ενοχλήσει και την κυβέρνηση.
«Η αγωνία ενός τμήματος του λαού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εθνικιστικών, ακροδεξιών και μισαλλόδοξων δυνάμεων» είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είχε κινηθεί με πολύ περισσότερη μετριοπάθεια σε σχέση με το συλλαλητήριο που είχε προηγηθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από τρεις εβδομάδες.
«Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν» είχε πει στις 22 Ιανουαρίου, την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο, ακόμη και για το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, να χαρακτηρίσει τον Μίκη ακροδεξιό. Άλλωστε ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε διαφορετικές απόψεις για το θέμα του ονόματος από τότε που αυτό ανέκυψε.
21 χρόνια μετά την ιστορική συναυλία στα Σκόπια
Αυτό δεν τον είχε εμποδίσει όμως να ανταποκριθεί το 1997 σε μια πρόταση που του έγινε τότε να κάνει μία συναυλία στα Σκόπια, όπου βρίσκεται ο τάφος του θρυλικού ήρωα του Καζαντζάκη, του Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος στο βιβλίο έγινε Αλέξης. Η συναυλία έγινε με τη Συμφωνική των Σκοπίων υπό τη διεύθυνσή του, χωρίς αντιδράσεις, εκτός από τρεις μουσικούς που αρνήθηκαν να παίξουν επικαλούμενοι τις παλαιότερες δηλώσεις του, ενώ στο ακροατήριο ήταν και ο ίδιος ο αείμνηστος τότε Πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης της γειτονικής χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.
Πολλά χρόνια μετά, απαντώντας μάλιστα στον γνωστό τενόρο από τα Σκόπια Μπλαγκόι Νεκόσκι, παρέπεμψε στη συναυλία του στα Σκόπια: «Δεν έχω κανέναν δισταγμό να πω ότι δεν έχω τίποτε εναντίον του λαού σας, ότι αισθάνομαι πολύ κοντά, όπως όταν διηύθυνα τον «Ζορμπά» στα Σκόπια».
Τη συναυλία στα Σκόπια είχε επικαλεστεί το Σάββατο πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας και η «Εφημερίδα των Συντακτών», για να επισημάνει ότι «όσοι κατήγγειλαν τη σύμπραξη του Μίκη με την “Παμμακεδονική”, την υπερατλαντική Α.Ε. που διακηρύσσει πως οι ΗΠΑ ενσαρκώνουν “το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη θλίψη τους γι’ αυτή την απροσδόκητη κατρακύλα».
Όπως προκύπτει, το κυβερνητικό πρόβλημα ήταν ότι με ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη τα συλλαλητήρια διεμβόλιζαν έναν κόσμο τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι μπορεί να κερδίζει όσο την έκφραση των συλλαλητηρίων είχαν οι ακραίοι που είχαν εμφανιστεί στην εξέδρα στη Θεσσαλονίκη, η αποδόμηση των οποίων ήταν εύκολη.
Όμως η παρουσία του Μίκη καθιστούσε το εγχείρημα δύσκολο, διότι ήταν δύσκολη η ταύτιση της ιστορίας του Μίκη με τον εθνικισμό. Πολύ δε περισσότερο όταν επικαλούνται την παρουσία του στο «βουνό» αναρχικές ομάδες που μάλλον αγνοούσαν ότι οι ομοϊδεάτες τους της Αντίστασης και του Εμφυλίου στο «βουνό» όχι μόνο δεν ήταν δεκτοί από το ΚΚΕ αλλά η ιδεολογία τους αποτελούσε λόγο εκτέλεσης.
Να ζητήσουν δημοψήφισμα
«Είμαι ήρεμος και έτοιμος» είχε απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε το πρωί της Κυριακής του συλλαλητηρίου πώς αισθάνεται μετά την επίθεση και παράλληλα κάλεσε τους πολίτες που ήθελαν να πάνε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα «να μην πτοηθούν, να αυξήσουν τη θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους», ενώ στην ομιλία του χαρακτήρισε «βαποράκια» αυτούς που πέταξαν τις μπογιές.
Η κυβερνητική απάντηση την επόμενη μέρα ήταν η επίσπευση της ανάδειξης της υπόθεσης Novartis.
Μόλις τέσσερις μήνες μετά, η Novartis έχει ξεχαστεί ακόμη και για τους φανατικούς των διχασμών που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ομιλία του κ. Θεοδωράκη έμεινε και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όσων ήταν εκεί και όσων την παρακολούθησαν μακρόθεν.
«Είμαι διεθνιστής και μάχομαι τον φασισμό, ειδικά στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη, σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες, σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας».
Την ίδια μέρα στην ίδια ομιλία είχε πει ότι «απευθύνουμε έκκληση στους βουλευτές, που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα, γιατί μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μη δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος “Μακεδονία” ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού».
Η πρότασή του επανέρχεται στο προσκήνιο…
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
30.03.2021
«Μίκης Θεοδωράκης – ''Ποιος τη ζωή μου…''» – Η παράσταση στη Μακρόνησο
Μουσική παράσταση – «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, από τη Μικρά Ασία του 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από περιστατικά της πατρικής οικογένειας, της πορείας ζωής και της δημιουργίας του μεγάλου μας συνθέτη. Σταθμοί η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση. -
25.03.2021
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»: Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821.
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821. -
09.07.2013
Τo Ελληνικό έθνος και το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές του ’21
Όταν οι λιγοστοί γενναίοι έπαιρναν τα όπλα και κήρυτταν την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821, ασφαλώς δεν υποψιάζονταν τα ιστορικά βάρη που έμελλαν να σηκώσουν στους αδύναμους ώμους τους πέραν των κινδύνων της ένοπλης σύγκρουσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα βάρη αυτά οφείλονταν στην ένδοξη καταγωγή τους με τη βαρειά κληρονομιά
-
11.06.2015
Ποια είναι η αληθινή πραγματικότητα - του Μίκη Θεοδωράκη
Αν και μου είναι πολύ δύσκολο, αναγκάζομαι να παρέμβω, γιατί διαπιστώνω ότι δεν ακούστηκε από καμιά πλευρά κάτι πολύ σοβαρό (σε σχέση με την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα και της ανταπάντησης των Ευρωπαίων με ένα κείμενο με νέα μέτρα, προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο): Εννοώ το ιδεολογικό στοιχείο που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, που διαλαλεί με υπερηφάνεια ότι είναι Αριστερή.
-
07.02.1987
Αντιμανιφέστο - Για τις ανθρωπομονάδες
Στα πλαίσια της πολιτικής ζύμωσης των μελών μας αλλά και των απλών αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που εκφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών», στη Δυτική Γερμανία, το 1987, όπου ο Θεοδωράκης ήταν εισηγητής, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Ποιήματα μ’ επιλεγόμενα του Φ. Γενάρη
ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΗΣ (*)
Σ Ι Α Ο
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Μ’ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ
Φ. Γ Ε Ν Α Ρ Η -
79 ΑΡΘΡΑ
16.04.1987
Αντιμανιφέστο
Το επίκαιρο αυτό κείμενο πρέπει να γίνει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιστέκονται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη εργασιακή λαίλαπα της τροικανικής κυβέρνησης και διεκδικούν δικαίως ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, το οποίο αυτονόητα τους ανήκει.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
03.02.2014
Τρίτη Συμφωνία
Η Τρίτη Συμφωνία είναι ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη..
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
07.10.2006
Ομιλία στη Ζάτουνα Αρκαδίας, Οκτώβρης 2006
Τύχη αγαθή μου δίνεται η ευκαιρία να εκφωνήσω εγκώμιο για δυο αγίους της νεοελληνικής μας ιστορίας, εδώ στον ίδιο χώρο, στον Ναό της Παναγίας, όπου πριν 38 χρόνια μαθήτευα την Βυζαντινή μουσική με Δάσκαλο τον Ιερομόναχο Πατέρα Θεοδόση περιστοιχιζόμενος από χορό ψαλτών χωροφυλάκων σε κείνους τους χλωμούς καιρούς της εθνικής μας ντροπής.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
26.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Τη χαρά μας για την ίδρυση Επιτροπών Πρωτοβουλίας («Σπίθα») της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Κύπρο σκίασε το γεγονός ότι κάποιοι Σπιθιστές δεν υπολόγισαν σωστά τη θετική σημασία που είχε για την Κύπρο...
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
29/7/1995
Γεια σου Μίκη
Κείμενο του Γιάννη Ρίτσου δημοσιευμένο στην Ελευθεροτυπία με αφορμή τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
24.08.2010
Για τον Μαρξ, το μαρξισμό και την αριστερά*
Εδώ θα αναφερθώ ειδικά στον Μαρξ και το Μαρξισμό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον καπιταλισμό αλλά τελικά δεν κατάφερε να δαμάσει και να εξαφανίσει την παρουσία του Χάους με τη μορφή μιας νέας Εξουσίας που ακύρωνε στην πράξη τον τελικό στόχο δηλαδή το θρίαμβο της Αρμονίας μέσα στις νέες κοινωνίες που προήλθαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
19.01.2011
Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου - Real fm 97.8
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης μέσω της παρέμβασής του από τον realfm 97.8 κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών που συγκρότησε πριν από περίπου δυο μήνες, χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «πραξικόπημα» και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή σύλληψης των εκπροσώπων της τροϊκας.
-
22 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
23.05.2013
Badminton, Τετάρτη 22.5.2013
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
20.06.2013
Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea»
Badminton,20 Ιουνίου 2013. Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea» («Ανακυκλώνοντας την Μήδεια») του Αστέρη Κούτουλα βασισμένης στην Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «ΜΗΔΕΙΑ». Πριν την έναρξη της προβολής ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε το παρακάτω κείμενο προλογίζοντας την ταινία
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
03.07.2012
Το Canto General του Πάμπλο Νερούδα στο Ηρώδειο
Το θρυλικό Κάντο Χενεράλ, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 21.00΄, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
30.05.2017
Ανοκτή επιστολή στον κ. Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ΑΟΖ: Είδατε τη δήλωση των G7; - του Θεόδωρου Καρυώτη
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζω στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στην εφημερίδα The Manilla Times, ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Ιταλίας περιλαμβάνεται και η εξής δήλωση....
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
15.02.2014
Η πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακαδημία Αθηνών και η ιστορική της σημασία
Χαιρετίζω τη νέα Ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδώρακη, με την οποία ο μεγάλος Έλληνας αγωνιστής θα συνεχίσει τον ακαταπόνητο και ακαταμάχητο αγώνα ζωής του Πολιτισμού κατά της Βαρβαρότητας και θα δώσει με το τεράστιο έργο του ανεξάντλητη πνευματική τροφή στον άνθρωπο. Με το κείμενο αυτό αρχίζω και τη δική μου μικρή συμβολή στην αποστολή και στο έργο της Ιστοσελίδας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για βασανισμό ζώων
Αυτό που συνέβη στα Τρίκαλα με τον βασανισμό των ζώων, το θεωρώ τερατώδες. Και με προσβάλλει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Έλληνα.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
23 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
11.06.2014
Man του Steve Cutts
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
15.02.2014
Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο και την Ιστορία - της Ιωάννας Κολοβού
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το σχέδιο Ανάν αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνοκυπριακού λαού, μπαίνει από το παράθυρο!