Μοιραστείτε ένα αρνί με τον γείτονα … Και όχι μόνο για λόγους οικονομίας - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
[Αναδημοσίευση από το περιοδικό «Κ» της Κυριακάτικης Καθημερινής στις 19-20.4.2014]
Το αστείο είναι ότι οι περισσότεροι δεν τρώνε το αρνί. Πολλοί Αθηναίοι ούτε να το μυρίσουμε δεν αντέχουμε πια. Μαθημένοι στα αποβουτυρωμένα γάλατα και τα Styrofoam πουλερικά, δεν έχουμε πλέον ανοχές για κρέατα που μυρίζουν «κρέας». Ούτε και στην επαρχία το προτιμούν. Από εκεί έρχομαι και ξέρω. Αν μιλούσαμε για τους Άραβες ή τους Τούρκους, θα το καταλάβαινα. Αλλά στην Ελλάδα, παιδιά, το αρνί το έχουμε κομμένο. Εκτός από το Πάσχα…
Το γιατί η γιορτή της Ανάστασης και της άδολης αγάπης πρέπει να συνοδεύεται από εκατόμβες σφαγιασμένων ζώων που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά το αρχικό τσιμπολόγημα είναι κάτι που ποτέ δεν θα κατανοήσω, μια και δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με το πρωτόκολλο ή το δόγμα του χριστιανισμού.
Έχω όμως με τη λογιστική.
Πέρυσι το αρνί κόστιζε περίπου 7 ευρώ το κιλό. Ένα «αρνάκι γάλακτος» στοίχιζε 70 ευρώ -από αυτά που δεν μας περισσεύουν πια. Μια ιστοσελίδα διατροφικού ενδιαφέροντος υπολόγιζε ότι στο πασχαλινό τραπέζι καταναλώνεται, κατά μέσον όρο, το 35% του οβελία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικογένεια πετάει το Πάσχα ένα πενηντάευρο. Από αυτά που δεν μας περισσεύουν…
Φέτος δεν αποτείνομαι στην ευαισθησία σας. Δεν θα σας θυμίσω ότι «γάλακτος» σημαίνει ένα ζώο που δεν έχει ζήσει καλά-καλά τρεις μήνες. Ούτε ότι η μοναδική ηθική αιτιολογία στο φόνο των ζώων είναι η επιβίωσή μας -όχι το κέφι του «γυρίσματος».
Φέτος θα μιλήσω στην ευαισθησία της τσέπης σας. Μοιραστείτε ένα αρνί με τον γείτονα. Θα φάτε όσο χρειάζεστε, θα εξοικονομήσετε από ένα πενηντάευρο έκαστος και του χρόνου ίσως τα σφαγεία να «κόψουν» τα μισά αρνάκια απ’ ό,τι φέτος, «αφουγκραζόμενα» την αγορά.
Αυτό, στη δική μου λογιστική, λέγεται «επένδυση ζωής». Και ταιριάζει περισσότερο με το νόημα της Ανάστασης από ό,τι η τσίκνα της υπαίθριας ευωχίας -που δεν είναι καν χριστιανική παράδοση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Παλικάρι
Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε
τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
Παλικάρι στη δουλειά
στο σπίτι παλικάρι
μίλαγες κι η γειτονιά μας
γέμιζε πουλιά.
Άπλωνες το χέρι σου
κι έκοβες το φεγγάρι
ως σ’ έκοψε σα λούλουδο
ο Χάρος μια νυχτιά..... -
78 ΑΡΘΡΑ
16.10.2018
Στη διαλεκτική της Συμπαντικής Αρμονίας - των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος Κακογιάννη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη και του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμου «ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ». Ο μεγάλος Μίκης ήταν παρών, αειθαλής, στο πάνελ των ομιλητών. Μίλησε πρώτος και ανέλυσε με το γνωστό του πάθος και την αργή και αδύναμη πιά φωνή του τους προβληματισμούς του και την φιλοσοφία του για τον σύγχρονο κόσμο. Τα όσα αναπτύσσει στο βιβλίο του και τον διάλογο που είχε με τον Κώστα Γουλιάμο και παρουσιάζεται στο βιβλίο. -
11 VIDEOS
13.12.2017
Ο Μίκης Θεοδωράκης στην εκπομπή "Έχει Γούστο"
Τον Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενεί η Μπήλιω Τσουκαλά στην εκπομπή «Έχει Γούστο ....την Κυριακή» Μαχητής της ζωής, αγωνιστής, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του, αφήνεται στις μνήμες του και εξομολογείται για πρώτη φορά , στη Μπήλιω Τσουκαλά, όλα όσα σημάδεψαν την προσωπική, πολιτική και μουσική του ζωή.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
2006
Για την «Ερημιά» (Στην Όλγα Μπακομάρου)
Όσον αφορά τον εαυτό μου, νοιώθω την ανάγκη και κλείνομαι όλο και πιο πολύ μέσα μου. Η ψυχική ηρεμία που επιδιώκω ή η ΕΡΗΜΙΑ δεν έχει τίποτα το αρνητικό. Αντιθέτως με βοηθά να δουλεύω πνευματικά πολύ πιο ουσιαστικά από πριν.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
15.09.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον πρώην δυτικό αεροδρόμιο - για το Ελληνικό
Όσο πολύτιμα είναι το οξυγόνο και το νερό για τη ζωή άλλο τόσο πολύτιμες για την ανθρώπινη κοινωνία είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Και ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να μας κατηγορήσει ότι δεν αγαπάμε ή ότι δεν παλέψαμε γι' αυτά τα δύο μέγιστα αγαθά...
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
12.05.2013
Δήλωση προς τους σπιθιστές
Ας τελειώνουμε επί τέλους με όλες αυτές τις παιδικές ασθένειες και ας ασχοληθούμε με τα καθήκοντα που βάζουν μπροστά μας η ζωή και οι ηθικές μας δεσμεύσεις.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
01/1/1965
Ο κόσμος της μουσικής
Μουσική ανασκόπηση της χρόνιας που πέρασε (1964).
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
15.12.2011
Τί εἶναι καί σέ τί ἀποβλέπει ἡ πανσπερμία στό χῶρο τῆς ἑλληνικῆς Ἀριστερᾶς
Ἡ πανσπερμία στό χῶρο τῆς ἑλληνικῆς Ἀριστερᾶς εἶναι μήπως μονάχα φαινόμενο κοινωνικοπολιτικό; Ἤ μήπως εἶναι πολύ περισσότερο σύμπτωμα ψυχολογικό; Ἡ ἑλληνική Ἀριστερά δέν φόβισε μόνο τούς ἐχθρούς της, καταπίεσε ψυχολογικά ὁρισμένα στρώματα –κυρίως διανοουμένων– ἀπό τίς νεότερες γενιές, πού ἀνήκουν φυσιολογικά στίς γραμμές της.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
09.09.2013
Για την Σπίθα Θερμαϊκού
Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση των σκέψεων της Σπίθας Θερμαϊκού για το 5ο κεφάλαιο (Έξοδος από την κρίση). Πιστεύω ότι οι σκέψεις αυτές συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να εμπλουτίσουμε με τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των μελών τις προγραμματικές μας θέσεις και αρχές.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
07.01.2015
Anna RF - Weeping Eyes
ANNA RF feat AMIR BAR-DAVID & REVITAL KHALFON playing the piece 'weeping eyes' , composed by seluvenin. MIKIS THEODORAKIS
-
18 ΠΟΛΙΤΙΚΑ VIDEOS
18.03.2014
Τιμώντας τον Αντρέα Λεντάκη…
Πέρασαν 17 χρόνια από τη χρονιά που έφυγε μακριά μας – τόσο νωρίς – ο φίλος και σύντροφος Αντρέας Λεντάκης. Η έλλειψή του είναι ακόμα αισθητή. Η σκέψη του, η αισιοδοξία του, ο δυναμισμός του και αυτό το χαμόγελο, αυτή η σπιρτάδα στο μάτι είναι ακόμα μπροστά μου.
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
14.02.2014
Βραβείο του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα βασισμένο στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη
Με το βραβείο για «Το Πολυτιμότερο Ντοκιμαντέρ για το 2014» του Ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη» τιμήθηκε στο Βερολίνο η ταινία «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» («Recycling Medea») του Αστέρη Κούτουλα.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
27.05.2017
Θριαμβευτική υποδοχή του συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη από το Γερμανικό κοινό στην Tonhalle του Düsseldorf
Θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξε το γερμανικό κοινό στα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 24 Μαϊου στην αίθουσα Tonhalle του Düsseldorf παρουσία του συνθέτη, αποθεώνοντάς τον τόσο κατά την είσοδό του όσο κυρίως στο τέλος της συναυλίας, τα εισιτήρια της οποίας είχαν προπωληθεί μήνες πριν.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
30.11.2012
Η ομιλία του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου (ενεργειακού συμβούλου της κυβέρνησης του Καναδά) (προφορικά – μέσω Skype)
Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο κοινό που μας ακούει αυτή τη στιγμή. Και θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα που έγινε προ δεκαπέντε ετών με τη Ρωσία. Η Ρωσία του Γιέλτσιν είχε οδηγήσει τη χώρα σε μία καταστροφή. Είχανε δανειστεί χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρωστούσαν στη Γερμανία και μόλις ο Γιέλτσιν έφυγε και ανέβηκε ο Πούτιν, αξιοποίησε τον ορυκτό πλούτο και ξεπλήρωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν πέντε χρόνια και τη Γερμανία.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14.05.2018
Τα παιδιά εδώ, οι σκύλοι στο βουνό - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Το σύνθημα του τίτλου έγινε πανό και αναρτήθηκε σε δημοτικό σχολείο της Τριανδρίας Θεσσαλονίκης. «Τα παιδιά εδώ». Εδώ, όπου θα τους διδάξουμε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη, τη φιλανθρωπία και τον αλτρουισμό. «Τα σκυλιά στο βουνό». Όχι για βόλτα. Για εξορία. Εκεί, όπου θα τους διδάξουμε ότι τη συμπόνια και όλα τα υπόλοιπα τα αξίζουν μόνο οι άνθρωποι. Γιατί έχουμε χρέος να προετοιμάσουμε και την επόμενη γενιά, που θα βλέπουν τα ζώα σαν αναλώσιμα αντικείμενα που δικαιούμαστε να πετάξουμε όταν έχουν εξαντλήσει τη χρήση τους.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
09.12.1999
Ο προεκλογικός αγώνας η εκστρατεία ψεύδους και τα πολιτικά ήθη ορισμένες αλήθειες για τους εκλογείς
Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να ασκήσει στις 17 Ιουνίου το ύπατο πολιτικό του δικαίωμα. Οι έλληνες πολίτες σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο, αντί να έχουν μια πλήρη ενημέρωση για να σχηματίσουν μια ψύχραιμη και σωστή πολιτική γνώμη για την άσκηση του εκλογικού τους καθήκοντος, υπόκεινται καθημερινά σε μια ανελέητη συστηματική επίθεση παραπλάνησης και παραπληροφόρησης ως προς την ουσία και την αλήθεια της πορείας της χώρας, για την οποία καλούνται να εκφράσουν τη θέλησή τους
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
03.12.2018
Να είστε καλοί - βάλτε μας έξω!
Τα περισσότερα πλάσματα είναι αβλαβή και απλά θέλουν να ζήσουν τις μικρές ζωές τους με ειρήνη.
Οι αράχνες είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές επειδή είναι πραγματικά υπέροχα πλάσματα.
Χωρίς αράχνες, οι πληθυσμοί των εντόμων θα εκραγούν, αποδεκατίζοντας τις καλλιέργειες τροφίμων μας, και η οικολογική ισορροπία θα διακυβευόταν σοβαρά. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
07.05.2017
Για το βιβλίο του Μίκη Θεοδωράκη «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» (δεύτερο μέρος) - της Αναστασίας Βούλγαρη
Η Σπίθα και η γέννηση της νέας αντίστασης
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο βιβλίο του «Μονόλογοι στο Λυκαυγές», ορίζει ως σημείο εκκίνησης της σημερινής κατάστασης της χώρας το 1974, όταν οι δυνάμεις του Χάους συντονίζουν τη συστηματική επίθεση σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής: οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό.