Ανοκτή επιστολή στον κ. Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ΑΟΖ: Είδατε τη δήλωση των G7; - του Θεόδωρου Καρυώτη
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζω στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στην εφημερίδα The Manilla Times, ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Ιταλίας περιλαμβάνεται και η εξής δήλωση:
Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες στον τομέα της ναυτιλίας, θεμελιωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως περιλαμβάνεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και στην ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών μέσω διπλωματικών και νομικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας και είμαστε έντονα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδιώξουν την αποστρατικοποίηση των αμφισβητούμενων περιοχών.
Όπως, σίγουρα, γνωρίζετε μέλη του G7 είναι η Γερμανία, η Γαλλία, και η Ιταλία. Επίσης στη σύνοδο ήταν παρόντες και οι κύριοι Γιούνκερ και Τουσκ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς, βέβαια, από τους Ευρωπαίους φίλους μας δεν σκέφτηκε να συμπεριλάβει και την αυξανόμενη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Ταορμίνα είναι πολύ κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά πολύ μακριά από την Σινική Θάλασσα. Έτσι ασχολήθηκαν με την ΑΟΖ της Κίνας και δεν σκέφτηκαν να μνημονεύσουν και τα προβλήματα της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εμείς δεν πρέπει, ασφαλώς, να ζητήσουμε την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, αλλά να ζητήσουμε από τους G7 να παρέμβουν, όπως έκαναν για την Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας για την Ελληνοτουρκική διένεξη:
«Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος με βάση την σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) καλούνται να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών μέσω διπλωματικών και νομικών μέσων, συμπεριλαμβανομένης της διαιτησίας.»
Τέλος, μετά την Ιταλία, η Καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα, το δικαίωμα διέλευσης και άλλα θαλάσσια δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας και άλλες αρχές του διεθνούς δικαίου. Επίσης, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη συνδεσιμότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Όπως βλέπετε κ. Υπουργέ, όλα τα παραθαλάσσια κράτη του πλανήτη μας ασχολούνται με την ΑΟΖ εκτός από το κράτος που έγραψε μια λαμπρά ιστορία με τις θάλασσες της από αρχαιοτάτων χρόνων.
Με εκτίμηση, Θεόδωρος Καρυώτης
AFP-The Manilla Times: http://www.manilatimes.net/g7-pushes-demilitarization-south-china-sea/330003/
Κοινό Ανακοινωθέν G7: http://www.g7italy.it/sites/default/files/documents/G7 Taormina Leaders' Communique_27052017_0.pdf
Πηγή: Ανοκτή επιστολή στον κ. Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ΑΟΖ: Είδατε τη δήλωση των G7; http://mignatiou.com/2017/05/anokti-epistoli-ston-k-niko-kotzia-gia-to-thema-tis-aoz-idate-ti-dilosi-ton-g7/
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Η αρκούδα
Μιαν αλυσίδα μου δένουν γύρω στο λαιμό
είμαι αρκούδα, χορεύω γύφτικο χορό.
Μέσα στα γήπεδα με γυμνάζουνε
τ’ άγρια πλήθη να χαιρετώ..... -
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1984
Λειτουργια Ν°2 "Για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο""-Psalm Of The Saint Musician - Ψαλμός Για Τον Άγιο Μουσικό
Choir of the Church of Saint Jacob Stockholm,Stefan Sköld
-
78 ΑΡΘΡΑ
07.02.1987
Αντιμανιφέστο - Για τις ανθρωπομονάδες
Στα πλαίσια της πολιτικής ζύμωσης των μελών μας αλλά και των απλών αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που εκφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών», στη Δυτική Γερμανία, το 1987, όπου ο Θεοδωράκης ήταν εισηγητής, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Ο Μίκης Θεοδωράκης στην εκπομπή "Έχει Γούστο"
Τον Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενεί η Μπήλιω Τσουκαλά στην εκπομπή «Έχει Γούστο ....την Κυριακή» Μαχητής της ζωής, αγωνιστής, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του, αφήνεται στις μνήμες του και εξομολογείται για πρώτη φορά , στη Μπήλιω Τσουκαλά, όλα όσα σημάδεψαν την προσωπική, πολιτική και μουσική του ζωή.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
28.04.2014
Αυτός ο Νέος Ύμνος
Κείμενο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στα ελληνικά και αγγλικά, για το "Άξιον Εστί"
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
26.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν περάσει μόλις 3 μήνες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κίνησή μας ακτινοβόλησε αμέσως με τέτοια λάμψη και δύναμη, ώστε αυτή τη στιγμή να μετράμε τις Σπίθες που γεννήθηκαν σε όλη την Ελλάδα κατά εκατοντάδες.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
28.09.2011
Δήλωση-απάντηση Μίκη Θεοδωράκη
Στο φύλλο της 28.9.2011 της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύονται αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε η Kαγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ στη ΝΕΤ
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
25.07.2014
Νεοφασιστική οργάνωσις προειδοποιεί "Θα έχεις την τύχη του Γρ.Λαμπράκη"
Άρθρο στο οποίο περιγράφονται οι απειλές κατά της ζωής του που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
06.12.2009
Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης
Σ’ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:
Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις. -
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
09.07.2015
Για τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την παρουσίαση της «Πρώτης Συμφωνίας» και του «Άξιον εστί» από την ΚΟΑ στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών (14.7.2015)
Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την απόφασή τους να παρουσιάσουν στο Ηρώδειο τα έργα μου «Πρώτη Συμφωνία» και «Άξιον Εστί». Όπως επίσης να χαιρετήσω όλους τους άξιους συντελεστές, που είμαι βέβαιος ότι με το ταλέντο και την προσωπικότητά τους θα βοηθήσουν, ώστε τα έργα μου να έχουν την όσο γίνεται καλλίτερη ερμηνεία και παρουσία.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
19.04.2017
H “Theodorakis Academy” διοργανώνει στην Κολωνία μουσική βραδιά με έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη
Η “Theodorakis Academy” που έχει ιδρυθεί στο Βερολίνο εδώ και δύο χρόνια με σκοπό την μελέτη και διάδοση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει στις 22 Μαϊου στην Κολωνία βραδιά μουσικής δωματίου με έργα του.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
29.04.2017
Το μεγαλείο της κυπριακής ΑΟΖ και η κατάρα της ελληνικής: Η “Μάνα” δεν παραδειγματίζεται από την “Κόρη” - του Θεόδωρου Καρυώτη
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τον τίτλο αυτού του άρθρου πρέπει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή. Πολύ δύσκολα θα ξεχάσω το απόγευμα της Παρασκευής 30 Απριλίου 1982, όταν διεξήχθη στη Νέα Υόρκη η ψηφοφορία για τη νέα Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, ύστερα από διαπραγματεύσεις εννέα ετών και έντεκα συνόδων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: 130 υπέρ, 4 κατά και 17 αποχές. Τα τέσσερα κράτη με την αρνητική ψήφο ήταν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα. Από αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι η Τουρκία καταψήφισε τη νέα Σύμβαση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυσικά ψήφισε υπέρ της Σύμβασης, βγήκε κερδισμένη από το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
29.01.2015
Συνοπτική αποτίμηση των εκλογών
Τα βασικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας μηνύματα για τη νέα κυβέρνηση, την Ευρώπη και τα απερχόμενα ή «απερχόμενης» πολιτικής κόμματα είναι τα εξής...
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
01.07.2018
Λεπτή, κόκκινη γραμμή - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Στην πιλοτή της πολυκατοικίας μου έχουν βάλει σε μια κούτα μια γάτα και πέντε μικρά γατάκια. Εκτός από το ότι έχουμε γεμίσει ψύλλους, τα γατάκια έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν παντού και μου έχουν σκίσει την κουκούλα της μηχανής. (…). Ήθελα να σας ρωτήσω, αν ξέρετε, πώς θα μπορούσα να τα εμποδίσω από το να ανεβαίνουν πάνω στη μηχανή μου», γράφει ο ανυποψίαστος συντάκτης σε ομάδα του Facebook που ασχολείται με τα φιλοζωικά. -
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
01.04.2014
Η αποδόμηση της Ελληνικής ιστορίας: Ν. Δήμου, ΕΛΙΑΜΕΠ, Μ. Ρεπούση και ΣΙΑ - του Βασίλη Φίλια
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απέδειξε ότι εκτός από τις «παράπλευρες απώλειες» –όρος εισαχθείς από τη μεγάλη υπερατλαντική δημοκρατία– υπάρχουν και «παράπλευρες καριέρες» πολλών κατηγοριών. Λόγω σχετικής επικαιρότητας θα ασχοληθούμε με εκείνη των παραποιητών της ελληνικής ιστορίας και των κατ’ επάγγελμα συκοφαντών του λαού μας.