Το 0,06% δεν είναι αμελητέο. Πόσο ασφαλές είναι ένα αεροπορικό ταξίδι για τον σκύλο σας; - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
(περιοδικό «Κ» της Καθημερινής της Κυριακής 10.6.2018)
Οι θάνατοι των ζώων εν ώρα πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πλέον πολύ από το να χαρακτηριστούν «μεμονωμένα περιστατικά».
Τη χρονιά που μας πέρασε, η United μέτρησε 18 θανάτους και 13 τραυματισμούς. Η πλειονότητα των θανάτων είχε να κάνει με τις συνθήκες μεταφοράς των ζώων -κυρίως σκύλων. Λόγω περιορισμού μεγέθους, οι μεγαλόσωμες φυλές ταξιδεύουν στον χώρο των αποσκευών και ο χώρος των αποσκευών ούτε κλιματίζεται αλλά (απ’ ό,τι αναφέρουν οι καταγγελίες) ούτε και αερίζεται επαρκώς. Ο συνδυασμός των δύο αποδεικνύεται μοιραίος, ειδικά για τις βραχυκεφαλικές ράτσες που δυσκολεύονται στην αναπνοή και υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναγκάσει στο παρελθόν επιβάτες της να τοποθετήσουν τα κουτιά μεταφοράς μικρών ζώων -αυτά που επιτρέπονται μέσα στην καμπίνα- στα ντουλάπια των χειραποσκευών. Όσο βλακώδες και de facto επικίνδυνο κι αν ακούγεται, πολλοί πελάτες συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις, πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας ότι δεν προκύπτει κίνδυνος και προσγειώθηκαν στον προορισμό τους με ένα ζώο νεκρό από ασφυξία και θερμοπληξία μαζί.
Βέβαια, στις ΗΠΑ τέτοιες περιπτώσεις δεν περνούν στα ψιλά των ειδήσεων. Με το πολύ σοβαρό ζήτημα ασχολήθηκαν media του βεληνεκούς της Washington Post και του CNN και έτσι, έπειτα από 85 απώλειες από το 2015 έως το 2017, οι αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα. Και στις αρχικές τους δηλώσεις ότι «μεταξύ των 140.000 ζώων που έχουν μεταφερθεί στο ίδιο διάστημα, το 85 παραμένει ένας αστρονομικά μικρός αριθμός» (το ποσοστό είναι όντως μόλις 0,06%) έχουν τώρα προστεθεί νέες ρυθμίσεις.
Κάποιες εταιρίες φλερτάρουν με την ιδέα να μην «πετάνε» βραχυκεφαλικές φυλές και να παραπέμπουν τους πελάτες τους να πάνε αλλού. Κάποιες χρεώνουν ένα επιπλέον ποσό για να επιτρέψουν ακόμα και μεσαίου μεγέθους σκυλιά στην καμπίνα (αλλά με περιορισμό θέσεων ανά πτήση). Και οι μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι εξειδικευμένες εταιρίες, όπως η Pet Airways, που προγραμματίζει τσάρτερ πτήσεις σε ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη μόνο για κατοικίδια. Με το αζημίωτο φυσικά. Και αρκετά τσιμπημένο αζημίωτο, αν κρίνω από κάποιες ενδεικτικές τιμές που βλέπω στην ιστοσελίδα της.
Αν λοιπόν σκέφτεστε να μετοικήσετε στο εξωτερικό ή να φύγετε για ένα μεγάλο ταξίδι και να πάρετε μαζί το αγαπημένο σας Boxer, κρατήστε στο μυαλό σας αυτό το 0,06%. Στατιστικά μπορεί να είναι ασήμαντο. Για όλες τις στατιστικές όμως ισχύει ο αφορισμός της διάσημης στατιστικολόγου Γκέρτρουντ Φοξ: «Στατιστικά είναι διαπιστωμένο ότι ένα απειροελάχιστο στατιστικό μέγεθος περνάει απαρατήρητο από όλους -εκτός κι αν συμβεί να τους αφορά προσωπικά. Τότε το 0,01% και το 100% δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους».
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Το ψυγείο
Μη ρωτάς καρδιά μου
μην καρδιοχτυπάς
πίκρες, παραμύθια
τέλειωσαν για μας
στο τηλέφωνό σου
όλοι οι αριθμοί
έχουν παραλήπτη
μια ζωή νεκρή..... -
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1977
Τα Λυρικά-Στο κατώφλι των καιρών
Mikis Theodorakis,Μαργαρίτα Ζορμπαλά,Πέτρος Πανδής,Σοφία Μιχαηλίδου
-
78 ΑΡΘΡΑ
11.08.2018
Μυρτώ Θεοδωράκη
Στα διάφορα αφιερώματα στη μνήμη της Γιούλιας Γαζετοπούλου που διαβάσαμε πρόσφατα, κάποιοι δημοσιογράφοι, προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο και επικαλούμενοι ως “πηγή” τους «επιστήθιο φίλο της οικογένειας» προχώρησαν σε τόσο μεγάλες υπερβολές και αναλήθειες, που πλέον καταντά να αποτελούν ύβρι για την Μυρτώ Θεοδωράκη, που όλες ανεξαιρέτως τις δύσκολες στιγμές του Μίκη Θεοδωράκη και της οικογένειας (εξορία, φυλακές, διώξεις, θέματα υγείας, γενικώς τα πάντα) τις πέρασε όλες κυριολεκτικά μόνη της.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Αρχονταρίκι - "Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Αρχονταρίκι"
Η εκπόμπή "Αρχονταρίκι" με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και καλεσμένο τον κ. Μίκη Θεοδωράκη η οποία μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 στις 9/3/2008.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
26.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν περάσει μόλις 3 μήνες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κίνησή μας ακτινοβόλησε αμέσως με τέτοια λάμψη και δύναμη, ώστε αυτή τη στιγμή να μετράμε τις Σπίθες που γεννήθηκαν σε όλη την Ελλάδα κατά εκατοντάδες.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
13.02.2014
Σημείωμα για το Canto General
Κείμενο για το ιστορικό της σύνθεσης του "Canto General"
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
30.03.2020
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για τον Μανώλη Γλέζο
Ο Μανώλης Γλέζος ξέσκισε την Σβάστικα και τυλίχτηκε την Ελληνική Σημαία.
Ταυτίστηκε με τον Λαό μας.
Αιώνιο Σύμβολο Ελευθερίας!
Αθήνα, 30.3.2020
Μίκης Θεοδωράκης -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
25.06.1989
Που πάμε;
Οι «Είκοσι Θέσεις» μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν πρόπλασμα για κάποια ιδεατή πολιτική κίνηση, που αν δεν έγινε οφείλεται κυρίως στο ότι η σημερινή κομματική πόλωση δεν επιτρέπει την ύπαρξη νέων βιώσιμων πολιτικών σχημάτων. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να χρεοκοπήσουν στην πράξη και στο λαό οι ιδέες, οι πρακτικές και οι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
08.05.2011
Ανακοίνωση κεντρικού Ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδας και απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη
Η μουσική, η τέχνη, στόχο έχει να ενώνει τους ανθρώπους, να ενώνει τους λαούς αλλά και να θυμίζει.
Το έργο λοιπόν του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» είναι ένας ύμνος στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και αυτό το έργο δεν αλλάζει, δεν λογοκρίνεται. -
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
11.02.2021
Για τον Αντώνη Καλογιάννη
Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.
Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…
Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!
Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
22.02.2018
Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής!
Τρία έργα-ορόσημα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης: η Ανδαλουσία για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano που ο συνθέτης ξαναδούλεψε πριν από μερικά χρόνια), η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα Μυθιστόρημα (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το Πνευματικό Εμβατήριο (σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού).
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
07.06.2017
‘Εχει “πιάσει φωτιά” η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα: Ήρθε η ώρα της Κρήτης και της Ελλάδας - του Θεόδωρου Καρυώτη
Φαίνεται ότι, ξαφνικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει πιάσει φωτιά και τρέχει, με δυο χρόνια καθυστέρηση, να παραχωρήσει για έρευνα και εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς νότια της Κρήτης.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η αμερικανική ExxonMobil ( επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον) και η γαλλική TOTAL ενδιαφέρονται για θαλάσσια οικόπεδα, που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας. -
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14.01.2019
Πριν ανάψετε τη μηχανή του οχήματος σας χτυπήστε το καπό!
Πριν ανάψετε τη μηχανή του οχήματος σας χτυπήστε το καπό! Καταφύγιο στις μηχανές οχημάτων παντός είδους βρίσκουν συχνά μικρόσωμες γάτες και γατάκια προκειμένου να προφυλαχθούν από το κρύο εξαιτίας της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται εκεί.Προληπτικά πριν βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο χτυπήστε το καπό. Αν βρείτε εγκλωβισμένο ζώο και δεν μπορείτε να το βγάλετε καλέστε την οδική βοήθεια ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό του.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
14.02.2014
Για τη Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και τη Συμφωνία Έγκρισης του ΔΝΤ
Η Δανειοδοτική Σύμβαση, το Μνημόνιο και η Συμφωνία έγκρισης του ΔΝΤ αποτελούν μια ενιαία διεθνή σύμβαση που υπογράφουν η Ελληνική Δημοκρατία, οι 16 χώρες της Ευρωζώνης... -
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
06.12.2014
Το παιδί πίσω απ’ τα κάγκελα - της Έλενας Ακρίτα
ΤΟ ΠΑΙΔΙ που χαιρετάει πίσω απ’ τα κάγκελα δεν είναι ο Τσε Γκεβάρα. Το παιδί που χαιρετάει πίσω απ’ τα κάγκελα δεν είναι ο Χάιμπαλ Λέκτορ. Δεν είναι ήρωας ή τσογλάνι, σωτήρας ή φονιάς. Δεν είναι άγγελος ή διάολος, επαναστάτης ή τρομοκράτης.