Έστι δίκης οφθαλμός - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
[Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής την Κυριακής 12.10.2014]
ΟΤΑΝ Η ΑΜΕΣΗ κινητοποίηση φιλόζωων και Αρχών κάνει θαύματα.
Τρεις μέρες. Τόσο χρειάστηκε από τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας για την πυρπόληση ενός δυστυχισμένου ζωντανού στην Άρτα μέχρι την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών.
Τρεις μέρες. Όσο διαρκούν τα θαύματα. Μόνο που το συγκεκριμένο θαύμα θέλουμε να κρατήσει πολύ περισσότερο.
Οι φιλόζωοι και τα media ισχυρίζονται ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων έχουν χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια. Παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν ή να καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, τον αμφισβητώ έντονα. Κακοποιήσεις ζώων είχαμε πάντα. Δημοσιεύσεις στο κανάλι του Youtube δεν είχαμε. Κι αν έχουμε σήμερα, είναι γιατί κάποιοι πιστεύουν πως, μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο που ευφημίζεται ως εύρυθμη, πολιτισμένη κοινωνία, μπορούν να διαφημίζουν ακόμη και τα εγκλήματά τους, ατιμώρητοι.
Επίσης δεν είχαμε τέτοιο, αμείωτο ενδιαφέρον από την πλευρά των φιλόζωων, που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Ούτε ακαριαίες αντιδράσεις από την αστυνομία. Ευτυχώς, τώρα τα έχουμε και τα δύο.
Τα τρία ανήλικα παιδιά που πυρπόλησαν το αδέσποτο σκυλί ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν ασήμαντο το έγκλημα της κακοποίησης ζώων. Κάποτε, το πλήθος των καταγγελιών που έφτανε στο Κ9 έδειχνε ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκαν και εκπρόσωποι του νόμου και της τάξης.
Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ανέλαβε την έρευνα και έκλεισε την υπόθεση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, αποτελεί εξαίρεση. Μια εξαίρεση που θέλουμε -και θα πετύχουμε συνεργαζόμενοι- να γίνει κανόνας. Όχι επειδή το απαιτούν οι συνθήκες. Αλλά επειδή εκεί μέσα λειτουργούν άνθρωποι που σέβονται τη ζωή και το νόμο. Τους γνωρίζω και το ξέρω.
Συγχαρητήρια σε όσους έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα. Συγχαρητήρια στην αστυνομία για την άμεση ανταπόκριση. Και μια προειδοποίηση σε όσους θεωρούν παιχνίδι το βασανισμό ζώων: όπου κι αν βρίσκεστε, όποιοι κι αν είστε, απ’ όπου κι αν προέρχεστε, θα σας πιάσουμε. Να είστε σίγουροι.
ΥΓ. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι το σκυλί επιβίωσε και απολαμβάνει τη φροντίδα των φιλόζωων της περιοχής του.
Γιώργος Φραντζεσκάκης (k9mailbox@yahoo.com)
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Στα περβόλια
Στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους
σαν άλλοτε θα στήσουμε χορό
και το Χάρο θα καλέσουμε
να πιούμε αντάμα και να τραγουδήσουμε μαζί...... -
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1974
18 Λιανοτράγουδα Της Πικρής Πατρίδας (Β' Εκδοση)-Αυγή
Γιώργος Νταλάρας,Άννα Βίσση
-
78 ΑΡΘΡΑ
07.02.1987
Αντιμανιφέστο - Για τις ανθρωπομονάδες
Στα πλαίσια της πολιτικής ζύμωσης των μελών μας αλλά και των απλών αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που εκφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών», στη Δυτική Γερμανία, το 1987, όπου ο Θεοδωράκης ήταν εισηγητής, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Ελλάδα η κραυγή της σιωπής
257/5000
Πρωτότυπος τίτλος: "La Grece - Le cri du silence" (Ελλάδα - Η κραυγή της σιωπής). Λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ (από τον Έλληνα Ρόμπερτ Μανθούλη) για τη μουσική της χώρας του. -
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
17.08.2015
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη τον Ιούλιο του 2015 σε περιοδικό του Ισραήλ
Όλα τα αξιόλογα μουσικά έργα εκφράζουν τις δυνατότητες και τη δύναμη του συνθέτη στη διαχείριση του έργου του. Δηλαδή στην πηγαία και δυνατή έμπνευση, στη δύναμη της φαντασίας και στην αρτιότητα της τεχνικής. Όπως σε όλα τα έργα Τέχνης, υπάρχει ένα ιδεατό «Ωραίο» και ένας επίσης ιδεατός βαθμός συγκίνησης που καθορίζουν την αξία του μουσικού έργου. Όλα αυτά τα στοιχεία καθορίζουν την ποιότητα του μουσικού έργου και τελικά την αξιολόγησή του.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
09.01.2012
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον εμπορικό σύλλογο Πειραιώς
Μου ζητήθηκε να σας πω τις σκέψεις μου για την παρούσα κατάσταση. Δίστασα. Και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι ότι θα σας στεναχωρήσω. Όμως τελικά σκέφτηκα ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες κάποιες ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
12.02.2014
Σύγχρονος ρυθμός και παιδί
Δακτυλόγραφο κείμενο από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιου που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
12.05.2019
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Σχετικά με κείμενο που κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο με τίτλο "ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ" και με το όνομα μου πρώτο στη λίστα αυτών που συνυπογράφουν, θα πρέπει να πω ότι αν και δεν διαφωνώ γενικά με την ουσία του μηνύματος που εκπέμπει, όμως για πρώτη φορά το είδα σήμερα στο διαδίκτυο και ουδέποτε το υπέγραψα. Δεν γνωρίζω πού αποσκοπούν αυτοί που κυκλοφόρησαν το κείμενο, θεωρώ όμως ότι είναι ή πολύ αφελείς ή πολύ πονηροί.
Αθήνα, 13 Μαΐου 2019
Μικης Θεοδωρακης -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
15.02.1970
Ο σύγχρονος αμερικανικός ιμπεριαλισμός
Σκέφτομαι ὅτι τό πιό ἐπαναστατικό καθῆκον τῶν προοδευτικῶν μας δυνάμεων καί ὅλου τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ ἦταν χθές, εἶναι σήμερα καί θά εἶναι αὔριο ἡ ἐξόντωση τοῦ φασισμοῦ στή χώρα μας. Νά ὑπό ποιό πρίσμα νομίζω ὅτι θά πρέπει νά ἐξετασθεῖ τό σύνολο τῶν σκέψεων πού ἀναπτύσσονται ἐδῶ ἤ πού ἀνέπτυξα αὐτή τήν περίοδο.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
19.01.2011
Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου - Real fm 97.8
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης μέσω της παρέμβασής του από τον realfm 97.8 κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών που συγκρότησε πριν από περίπου δυο μήνες, χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «πραξικόπημα» και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή σύλληψης των εκπροσώπων της τροϊκας.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
16.02.2014
Μίκης Θεοδωράκης - ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ - Μπαλέτο
Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε στη Βασιλική Πλατεία του Μονάχου, το καλοκαίρι του 1995, το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
-
18 ΠΟΛΙΤΙΚΑ VIDEOS
03.12.2011
1ο Συνέδριο Κ.Α.Π. στην Καβάλα
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
12.05.2019
Αναμνήσεις ενός κοριτσιού
Την Κυριακή 19/05/2019 στην μπουάτ Απανεμιά, το νέο μικρό μουσικό σύνολο με το όνομα ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ ίδρυσε η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Η παράσταση έχει τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» και βασίζεται σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσει ο Παναγιώτης Πετράκης και σε κείμενα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που θα διαβάσει η ίδια. Τραγούδια που διατρέχουν όλη την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, από τους «Λιποτάκτες» που έδωσαν και το όνομα στο Μουσικό Σύνολο μέχρι τα «Λυρικά» και από τις «Μικρές Κυκλάδες» μέχρι τα «Τραγούδια για τον Αλέξανδρο Παναγούλη» και κείμενα-αναμνήσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη από την παιδική και εφηβική της ηλικία. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 / 21:00
Dimitris Kalantzis Quintet Modes & Moods - Music by Mikis Theodorakis
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Mano’s - A jazz tribute to Manos Hadjidakis», μια νέα τζαζ πρόταση - άποψη μουσικής κατατίθεται, σε υλικό του Μίκη Θεοδωράκη αυτή τη φορά, από το κουϊντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
19.02.2016
Το Καστελόριζο και τα μάτια μας: Η ΑΟΖ, το ΝΑΤΟ και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος - του Θεόδωρου Καρυώτη
Ακόμα θυμάμαι την μοναδική αλλά σημαντική ήττα μας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982). Σε μια συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής που η συζήτηση αφορούσε στην έννοια του «Αρχιπελαγικού Κράτους», ο αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος έλαβε το λόγο για να εξηγήσει την ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
02.03.2015
Το νόημα των διαπραγματεύσεων και η κριτική
Όπως έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα και οι δύο (βλ. ήδη Γ. Κασιμάτη, Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας, Α. Λιβάνης, Αθήνα, 2015), οι Δανειακές Συμβάσεις και τα Μνημόνια παραβιάζουν με βασικούς τους όρους σε βάρος της χώρας μας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς και της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
07.08.2014
Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα
Με νέα εγκύκλιο η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας για όλα όσα ορίζει ο νόμος 4039/2012 και ζητάει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ώστε όσοι κακοποιούν ζώα να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
26.03.2019
Αν θέλει το έθνος να πεθάνει, ας πεθάνει - του Στάθη Σταυρόπουλου
Αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το χορός του Ζαλόγγου δεν έγινε ποτέ, κι ας τον περιγράφει κι ας τον υμνεί ο Σολωμός, αν δεν μας νοιάζει ότι ο Μακρυγιάννης ήταν ήρωας και μας νοιάζει ότι ήταν αλκοολικός, αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν σφαγέας, το έθνος αυτό θα πεθάνει.
Όταν στα σχολεία διδάσκουμε την Ιστορία διαμελισμένη, όταν τα παιδάκια εξ απαλών ονύχων μαθαίνουν τη γλώσσα μας μέσα από σχολικά ανθολόγια με συνταγές μαγειρικής ή από διαφημιστικά κείμενα κι όχι από τον λογοτεχνικό μας θησαυρό, όταν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν απεργήσει για όλα τα άλλα εκτός από το περιεχόμενο των σπουδών, τότε αυτή η χώρα πάει για προτεκτοράτο, πήγε κι έφθασε.