Δεκάλογος των Λαμπράκηδων
Για ένα Πατριωτικό – Δημοκρατικό Μέτωπο της Ελληνικής Νεολαίας
Εμείς οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας!
1. Θέλουμε την Ελλάδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη, Αδέσμευτη, Κυρίαρχη. Θέλουμε τη νεολαία της Ελλάδας ελεύθερη και απερίσπαστη να δρα δημιουργικά για το ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον της.
2. Θέλουμε Ελληνική Εξωτερική Πολιτική. Χωρίς προκαταλήψεις και δεσμεύσεις. Ίση και ίδια απέναντι σε όλους τους ειρηνόφιλους Λαούς της γης. Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την υπεράσπιση της Ειρήνης και τα Δικαιώματα των Λαών. Θέλουμε την Πατρίδα μας φορέα Ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
3. Θέλουμε την Ελλάδα χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις, απαλλαγμένη από ταπεινωτικά στρατιωτικά σύμφωνα, ουδέτερη, να κρίνει κάθε φορά η ίδια τα διεθνή γεγονότα και να παίρνει θέση σύμφωνα με τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού, της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού.
4. Θέλουμε την Κύπρο ελεύθερη και αδέσμευτη, Ενωμένη με την ελεύθερη και αδέσμευτη μητέρα Ελλάδα.
5. Θέλουμε Εθνική Οικονομική πολιτική. Να καταργηθούν τα προνόμια των ξένων μονοπωλίων. Να εθνικοποιηθούν οι βασικές ξένες επιχειρήσεις. Να καταργηθούν όλες οι ασύμφορες προς το Έθνος οικονομικές συμβάσεις. Άνοιγμα των αγορών και των δανείων προς όλες τις κατευθύνσεις με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του Λαού μας.
6. Θέλουμε Εθνική Αναγέννηση. Να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν ( και σε ό, τι μας χωρίζει ) και να στραφούμε ολόψυχα προς το μέλλον ( που πρέπει να μας ενώνει ). Να εδραιωθεί η Δημοκρατία σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Να περιοριστεί η Αυλή. Να γίνουν όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στο Νόμο. Να καταργηθούν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ. Να δοθεί Γενική Αμνηστία. Να μπούνε όλες οι δημοκρατικές - δημιουργικές δυνάμεις του Λαού μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, μέσα στο μεγάλο Πατριωτικό Μέτωπο, που θα βγάλει την χώρας μας από τη λάσπη της μιζέριας και την ανυποληψίας. Κριτήριο, από δω και πέρα, η πίστη και η προσφορά του καθενός στο ιδανικό της Εθνικής Αναγέννησης.
7. Θέλουμε Πατριωτική Ανασυγκρότηση. Να εκπονηθεί, με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, μακρόπνοο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της Πατρίδας. Να εκμεταλλευθούμε συστηματικά τον πλούτο της χώρας. Να αξιοποιήσουμε τις ενεργειακές μας πηγές. Να δημιουργήσουμε βασικές μονάδες βαρειάς βιομηχανίας. Να αναπτύξουμε ελαφρά βιομηχανία πλατειάς κατανάλωσης. Να προστατεύσουμε την εθνική μας βιομηχανία. Να ολοκληρώσουμε τον εξηλεκτρισμό και το συγκοινωνιακό δίχτυο της χώρας. Να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες. Να μπούμε σιγά-σιγά στον 20ό αιώνα. Από χώρα υπανάπτυκτη να γίνουμε σύντομα Έθνος αναπτυγμένο και σύγχρονο.
8. Θέλουμε ο κρατικός μηχανισμός, ο στρατός, η χωροφυλακή και η αστυνομία να βρίσκονται στην υπηρεσία του Λαού μας και της Πατρίδας.
9. Θέλουμε να λείψει η τρομακτική ανισομέρεια στην κατανομή του εθνικού μας πλούτου. Να λείψουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ύπαιθρο και την πόλη. Να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα Ελληνόπουλα. Να νοιώσει ο Λαός αφέντης στον τόπο του. Πιστεύουμε ότι ο κύριος δημιουργός του πλούτου της χώρας είναι η εργατική και αγροτική μας τάξη. Όμως σε αντίθεση με ό, τι προσφέρουν, που είναι μέγα, λαβαίνουν για ανταμοιβή λίγα ψυχία. Τους μαστίζει η υποαπασχόληση, η ανεργία και η μετανάστευση. Κατοικούν σε τρώγλες και σε καλύβες. Πεινούν και υποσιτίζονται μόνιμα. Ντύνονται με κουρέλια. Μένουν αγράμματοι, υπανάπτυκτοι, έξω από το σύγχρονο πολιτισμό. Στα χωριά. Ιδιαίτερα, που’ ναι χωρίς δρόμο και φως, η ζωή βρίσκεται πίσω έναν αιώνα. Θέλουμε ριζικά μέτρα για τη ραγδαία άνοδο της εργατικής και αγροτικής μας τάξης. Εργασία για όλους. Καλύτερες αμοιβές για τους νέους εργαζόμενους. Δωρεάν επαγγελματική μόρφωση για τους νέους εργάτες. Απαγόρευση της εργασίας στα παιδιά. Προστασία της αγροτικής παραγωγής. Αγροτικές σχολές. Ηλεκτρισμό και δρόμους σε όλα τα χωριά. Καινούργιες κατοικίες στη συνοικία και στο χωριό.
10. Πιστεύουμε στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Πιστεύουμε στην ελληνική λογοτεχνική και καλλιτεχνική παράδοση. Είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες δημιουργούς, επιστήμονες, λογοτέχνες, καλλιτέχνες. Θέλουμε με όπλο την Παιδεία και την Επιστήμη, την Κουλτούρα και το Αθλητικό Πνεύμα, να διαπαιδαγωγήσουμε τη νέα γενιά, σύμφωνα με τις πατριωτικές μας παραδόσεις και την κληρονομία του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέλουμε να γεμίσει η Χώρα μας σχολειά, πανεπιστήμια, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες συναυλιών, θέατρα, μουσεία, στάδια και γήπεδα.
Οραματιζόμαστε ένα φωτεινό Αύριο γεμάτο σκαλωσιές και τραγούδια, γεμάτο ανθρωπιά, πολιτισμό και δημιουργία!
Πηγή: Θεοδωράκης Μίκης, Το μανιφέστο των Λαμπράκηδων, επανέκδοση, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Παλικάρι
Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε
τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.
Παλικάρι στη δουλειά
στο σπίτι παλικάρι
μίλαγες κι η γειτονιά μας
γέμιζε πουλιά.
Άπλωνες το χέρι σου
κι έκοβες το φεγγάρι
ως σ’ έκοψε σα λούλουδο
ο Χάρος μια νυχτιά..... -
78 ΑΡΘΡΑ
22.02.2015
Η Ελλάδα µετά τις εκλογές. ΔΕΝ συνιστά κίνδυνο αλλά ελπίδα για την Ευρώπη.
Δημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο των Γερμανικών Συνδικάτων υπενθυμίζοντας ότι τα Γερμανικά Συνδικάτα είναι τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα στην Ευρώπη.
O πολιτικός σεισµός που συνέβη στην Ελλάδα, δεν είναι µόνο µια ευκαιρία για την ίδια τη χώρα που βρίσκεται ακόµα σε κρίση, αλλά και µια ευκαιρία για να επανεξεταστούν και να διορθωθούν οι οικονοµικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ. -
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
13.08.2015
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στο περιοδικό MENSA το 2010
Η μοναξιά πράγματι αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργική πράξη. Επειδή ξεκίνησα από πολύ νωρίς την σχέση μου με την Τέχνη και φυσικά περισσότερο με την Μουσική, έμαθα να νοιώθω μόνος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, σε σημείο οι άλλοι να μην υπάρχουν καν για μένα, ακόμα και όταν ο άλλος εαυτός μου, ο αγωνιστής, με οδηγούσε σε χρονοβόρες, ψυχοφθόρες έως και σαρκοφάγους θυσίες εναντίον του εαυτού μου για χάρη των άλλων!......
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Φώτα Πορείας - Μίκης Θεοδωράκης
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
26.02.2014
Το "Άξιον Εστί" η ιδεολογία του τότε και του τώρα
Δοκίμιο της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ολυμπίας Ψυχοπαίδη-Φράγκου
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
16.01.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο Rex - Μπορούμε !
Από την εποχή ακόμα της επανάστασης του ΄21 το πρόβλημα της ξένης εξάρτησης έγινε αναπόσπαστο οργανικό μέρος της εθνικής μας ζωής. Μπήκε μέσα στο πετσί του νεοσύστατου ελληνικού έθνους αλλάζοντας μορφές και λειτουργίες και γνωρίζοντας καλά να προσαρμόζεται σοφά και καίρια σε όλες τις ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές, που πολλές φορές τις προκαλεί η ίδια.
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
25.07.2014
Νεοφασιστική οργάνωσις προειδοποιεί "Θα έχεις την τύχη του Γρ.Λαμπράκη"
Άρθρο στο οποίο περιγράφονται οι απειλές κατά της ζωής του που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
17.04.2012
Δ Η Λ Ω Σ Η - για τον Δημήτρη Μητροπάνο
Τον Δημήτρη Μητροπάνο τον θεωρούσα πνευματικό μου παιδί. Έφηβος ξεκίνησε μαζί μου την πορεία του στο τραγούδι για να φτάσει στις κορυφές της λαϊκής αποδοχής, της μεγάλης αγάπης και της καλλιτεχνικής καταξίωσης.
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
09.06.2013
Ἡ κρίσιμη μάχη γιά τό ὁριστικό τέλος τῆς ἐξάρτησης
Τό βασικό πρόβλημα τῆς χώρας μας σήμερα, ὅπως καί χτές, παραμένει τό πρόβλημα τῆς ἐξάρτησης. Ὁ ξένος παράγοντας ἔδειξε ὅτι οἱ Ἀμερικανοί ἐλέγχουν σέ ἀσφυκτικό βαθμό ὅλα τά σημαντικά καί, κυρίως, ὅλα τά δυναμικά «κέντρα ἀποφάσεων», ἀπό ὅπου διαμορφώνεται ἡ ἐθνική ζωή τῆς χώρας.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
01.04.2012
Μια αστραπή στην Πλατεία Συντάγματος - Μίκης Θεοδωράκης
Από την πολιτική διαθήκη του Έλληνα πατριώτη που επέλεξε την γεμάτη εθνικούς συμβολισμούς πλατεία Συντάγματος για να θυσιαστεί με την ελπίδα ότι θα ξυπνήσει τους Έλληνες...
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
29.05.2013
Ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη Συνεδρία της 30ης Μαΐου 2013, εξέλεξε ως επίτιμο μέλος της τον Μίκη Θεοδωράκη, μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.
-
18 ΠΟΛΙΤΙΚΑ VIDEOS
16.01.2011
Ιδρυτική Διακύρηξη Κ.Α.Π.
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
09.07.2015
Για τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την παρουσίαση της «Πρώτης Συμφωνίας» και του «Άξιον εστί» από την ΚΟΑ στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών (14.7.2015)
Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την απόφασή τους να παρουσιάσουν στο Ηρώδειο τα έργα μου «Πρώτη Συμφωνία» και «Άξιον Εστί». Όπως επίσης να χαιρετήσω όλους τους άξιους συντελεστές, που είμαι βέβαιος ότι με το ταλέντο και την προσωπικότητά τους θα βοηθήσουν, ώστε τα έργα μου να έχουν την όσο γίνεται καλλίτερη ερμηνεία και παρουσία.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
16.01.2013
Η Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο
Σημαντικές παρτιτούρες από τη συμφωνική εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιάσει η Συμφωνική της Ε.Ρ.Τ. υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης: 20.30) με τη συμμετοχή της ιδανικής ερμηνεύτριας των έργων του μεγάλου έλληνα συνθέτη, Μαρίας Φαραντούρη, του διεθνούς φήμης βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού και του καταξιωμένου κιθαριστή Ιάκωβου Κολανιάν.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
19.02.2016
Το Καστελόριζο και τα μάτια μας: Η ΑΟΖ, το ΝΑΤΟ και το Αιγαίο Αρχιπέλαγος - του Θεόδωρου Καρυώτη
Ακόμα θυμάμαι την μοναδική αλλά σημαντική ήττα μας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982). Σε μια συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής που η συζήτηση αφορούσε στην έννοια του «Αρχιπελαγικού Κράτους», ο αρχηγός της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος έλαβε το λόγο για να εξηγήσει την ελληνική λέξη Αρχιπέλαγος.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
29.01.2015
Συνοπτική αποτίμηση των εκλογών
Τα βασικά δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας μηνύματα για τη νέα κυβέρνηση, την Ευρώπη και τα απερχόμενα ή «απερχόμενης» πολιτικής κόμματα είναι τα εξής...
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19.02.2019
Η Ελληνική Βουλή και το έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας - του Κοσμά Βίδου
Μπήκα και εγώ στη διαδικασία να καταλάβω γιατί καταψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 24Α το οποίο αφορούσε στην προστασία των ζώων. Διάβασα όσα δημοσιεύτηκαν σε Τύπο και Διαδίκτυο. Άκουσα ραδιοφωνικές εκπομπές με καλεσμένους τους βουλευτές που δεν το ψήφισαν να (μην) εξηγούν (καθαρά) για ποιο λόγο έκαναν αυτή την επιλογή. Είδα τα σχετικά (ελάχιστα ήταν) τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Ομολογώ πως παραμένω μπερδεμένος.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
20.03.2019
Κάνε κάτι να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα!
''Η αγάπη μιας μητέρας δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο''- Αγάθα Κρίστι.
Τα σπαρακτικά εγκλήματα της σκληρής βιομηχανίας τροφίμων. Δείξε έλεος.
Δείτε το video -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
08.03.2017
Η Χρονιά του Δράκου - του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Δύο θηλειές σφίγγονται τώρα, όλο και πιο σφιχτά, γύρω από τους 'Ελληνες και τα δύο κράτη τους, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι δύο κρίσεις, συνδέονται βαθιά μεταξύ τους, έστω, κι ακριβώς επειδή, αυτό δεν γίνεται συνήθως αντιληπτό.
Σε ότι αφορά την Κύπρο, με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, η άρνηση του Σουλτάνου να υπογράψει την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, και μόνο αυτή, έχει οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή εκτελέσεως των Κυπρίων και του κράτους τους.