Συμπεράσματα και ερμηνεία της ημερίδας της Πάφου - του Γεωργίου Κασιμάτη
Η ημερίδα της Πάφου της 1.7.2017 οργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Ομάδας των 10 για το Κυπριακό» την 1η Ιουλίου 2017 σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, εν όψει της πολιτικής περιπέτειας του μεγάλου εθνικού θέματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επαναδρομολόγησαν οι δύο τελευταίες διασκέψεις της Γενεύης, μετά τη συντριβή του διαβόητου «Σχεδίου Ανάν» στο τείχος του πατριωτισμού των ελεύθερων Ελληνοκυπρίων και του αείμνηστου Προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου. Η «Ομάδα των 10 για το Κυπριακό» συστήθηκε με πρωτοβουλία του Πρέσβη ε.τ. Περικλή Νεάρχου το 2016, για τον αγώνα κατά της νέα προσπάθειας κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου κράτους, που εκδηλώθηκε επίσημα με τις τελευταίες δύο διασκέψεις της Γενεύης. Στην Ημερίδα ήταν ομιλητές από την εν λόγω Ομάδα επιστήμονες που κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικής γνώσης για το μεγάλο εθνικό ζήτημα και προκάλεσαν μια υψηλού επιπέδου συζήτηση με το κοινό της κατάμεστης αίθουσας. Ομιλητές της Ομάδας ήταν οι εξής: Αλευρομάγειρος Δημήτρης, Αντιστράτηγος ε.α., Υπερασπιστής της Λευκωσίας το 1974, Αξελός Λουκάς, Δρ. του Παν/μίου Αθηνών, Εκδότης των Εκδόσεων «Στοχαστής» και του περιοδικού «Τετράδια», Γρίβας Κωνσταντίνος, Καθηγητής Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, Ήφαιστος Πανίκος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κασιμάτης Γιώργος, Ομ. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ιδρυτικό μέλος και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου, Μάζης Ιωάννης, Καθηγητής Οικονομικής και Γεωπολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νεάρχου Περικλής, Πρέσβυς ε.τ., Στοφορόπουλος Θέμος, πρώην Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, Φίλιας Βασίλης, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Αυτή η συζήτηση παρήγαγε ένα πλούσιο υλικό για ουσιαστική και μη χειραγωγημένη ενημέρωση του Κυπριακού Λαού ως προς τους άμεσους κινδύνους της ύπαρξης του. Λεπτομέρειες της συζήτησης αυτής μπορεί κανείς να αναζητήσει στο κείμενο που έδωσε η Ομάδα στη δημοσιότητα.
Στο παρόν κείμενο καταγράφομε συνοπτικά τρείς βασικούς κύκλους συμπερασματικών σκέψεων, οι οποίες προκύπτουν από τις συζητήσεις της Ημερίδας της Πάφου, εκφράζουν το όλο πνεύμα των εισηγήσεων και στηρίζονται στέρεα στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι σκέψεις που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, τη μόνη ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική ασπίδα λαϊκής και εθνικής άμυνας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία, δυστυχώς, έχουν ρίψει κατάχαμα οι πολιτικές ηγεσίες που είναι επίσημα ταγμένες να την κρατούν ψηλά.
Υπάρχουν πολλές φωνές και σιωπηρές δυνάμεις που αποκρούουν μετά βδελυγμίας το ειδεχθές εθνικό έγκλημα κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Κυπριακού Λαού και συνάμα το διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ανάμεσα στις φωνές αυτές ξεχωρίζει το γεμάτο πατριωτισμό και μαχητικότητα κείμενο, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο Μίκης Θεοδωράκης για το διαρκές έγκλημα που τελείται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μια δυνατή φωνή του μεγάλου Έλληνα και παγκόσμιας εμβέλειας Δημιουργού για το «χρυσοπράσινο φύλλο, ριγμένο στο πέλαγο». Το κείμενο αυτό, που συζητείται ευρύτατα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ανυψώνει το ηθικό του κυπριακού Ελληνισμού, υπογράφω και με τις δικές μου σκέψεις:
Πρώτος κύκλος σκέψεων: Το πραγματικό «Κυπριακό Πρόβλημα»
- Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο και ενιαίο κράτος, η δε κυριαρχία του, το δημοκρατικό του πολίτευμα και τα δικαιώματα του ενιαίου λαού του ως κυρίαρχου οργάνου και ως κοινωνίας των μελών του τελούν υπό την εγγύηση: του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων αποτελεί ισότιμο μέλος, των ειδικών αποφάσεων και Πράξεων του Παγκόσμιου Οργανισμού και της Συνθήκης Ένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ, του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ, του γενικού διεθνούς δικαίου και των Συνθηκών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και , τέλος, του ισχύοντος Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, των διατάξεών του εκείνων που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Η ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίου κυρίαρχου κράτους είναι διεθνώς ακλόνητη.
- Το μοναδικό αντικείμενο «επίλυσης του Κυπριακού», που είναι σύμφωνο με το σύνολο του παραπάνω υπερκείμενου δικαίου, είναι η πλήρης αποκατάσταση της συνταγματικής και διεθνούς νομιμότητας στο παράνομα κατεχόμενο μέρος του εδάφους της, με άμεση και πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τα κατεχόμενα εδάφη και με ριζική άρση όλων των στοιχείων της παράνομης κατοχής και των συνεπειών της.
- Οι εγγυήτριες χώρες Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Σύμβαση Εγγύησης του 1959, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συντάγματος, έχουν μόνο μία αρμοδιότητα: τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της κυριαρχίας, του δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα να διατυπώνουν απόψεις ή να συμμετέχουν σε συζητήσεις για μεταβολή του πολιτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για παραχωρήσεις δικαιωμάτων κυριαρχίας, δημοκρατίας και διακυβέρνησης, που ανήκουν στον ενιαίο Λαό του κυρίαρχου κράτους. Με τη συμμετοχή τους σε τέτοιες συζητήσεις, όπως σήμερα στη Γενεύη, υπερβαίνουν και καταχρώνται την αρμοδιότητά τους και παραβιάζουν βαρύτατα οι ίδιες την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Η από χρόνια εκτροπή του αντικειμένου της «Λύσης» του «Κυπριακού» από το νόμιμο αντικείμενο της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχου ενιαίου κράτους και της κατάργησης του καθεστώτος της παράνομης κατοχής τμήματός της σε αντικείμενο κατάλυσης του κυρίαρχου ενιαίου κράτους σε μη κυρίαρχο μόρφωμα δεν αποτελεί διεθνώς τετελεσμένο γεγονός και νέα βάση νομιμότητας για ανατροπή του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μορφής του κράτους της. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας ότι αυτό δεν είναι ουτοπία, αλλά πολιτικά ρεαλιστική βάση για τις πολιτικές αξιώσεις στο επίπεδο του ΟΗΕ και της ΕΕ.
- Ουτοπία είναι η όποια σκέψη και ελπίδα ότι μπορεί να επιβιώσουν η κυπριακή οντότητα και ταυτότητα των Κυπρίων πολιτών, η εθνική τους περιουσία, η πλούσια κυπριακή οικονομία, η κυπριακή παιδεία, ο κυπριακός πολιτισμός χωρίς κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία
Δεύτερος κύκλος σκέψεων: Η παράνομη Διάσκεψη της Γενεύης
- Το αντικείμενο των συζητήσεων της Γενεύης, από τη στιγμή που δεν ήταν αποκλειστικά και μόνο συζήτηση ολοκληρωτικής άρσης της παράνομης κατοχής και προσβολής της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, αλλά αφορούσε και μεταβολή των συνταγματικών βάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της μορφής του κράτους, όπως είναι εγγυημένα από το Σύνταγμά της, από τον ΟΗΕ, από την ΕΕ και από το υπερεθνικό δίκαιο. Η συζήτηση θεμάτων, όπως το πολιτειακό σύστημα, τα δικαιώματα και ποσοστά συμμετοχής στη διακυβέρνηση και στο έδαφος των κοινοτήτων και τα παρόμοια αποτελούν βαρύτατη επέμβαση στη λαϊκή κυριαρχία και στη συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Η διάσκεψη της Γενεύης είναι κατά το διεθνές δίκαιο ανυπόστατη, εκτός του παράνομου αντικειμένου της, επιπλέον και λόγω παράνομης σύνθεσης όσο και λόγω παραβίασης της αρμοδιότητας και της αποστολής των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα:
α. Η πλήρης απουσία του κυρίαρχου ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας –πρωτοφανές φαινόμενο στη νεότερη ιστορία του διεθνούς δικαίου- από διεθνούς επιπέδου διάσκεψη με θέμα τη μορφή και την ίδια την ύπαρξη της ίδιας. Θυμίζει τα Συμβούλια του Λονδίνου και της Ιεράς Συμμαχίας του 19ου, που καθόριζαν τα εθνικά κράτη, τα προτεκτοράτα και της αποικίες των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.
β. Η συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή διάσκεψη, όχι ως εκπροσώπου της, όπως ορίζει το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο, αλλά ως εκπροσώπου ενός μέρους της, μιας κοινότητας, που είναι προϊόν παράνομης εισβολής, χωρίς καμιά διεθνή ή εθνική νομική υπόσταση. Αυτό αποτελεί βαρύτατη παραβίαση του Συντάγματος και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
γ. Η συμμετοχή του παράνομου αρχηγού της και χωρίς νόμιμη βάση «εκπροσώπου» της κατεχόμενης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και του καθεστώτος κατοχής. Η αποδοχή αυτού του «εκπροσώπου» σε διεθνή διάσκεψη αποτελεί βαρύτατη παραβίαση της κυριαρχίας και του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και του διεθνούς δικαίου.
δ. Η παράνομη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών χωρίς αρμοδιότητα και με κατάχρηση εξουσίας για το αντικείμενο της Διάσκεψης.
ε. Η αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και με υπέρβαση εξουσίας πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη της Γενεύης και η συμμετοχή σ’ αυτή της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ. Η Γενική Γραμματεία είναι εντολοδόχος του Συμβουλίου Ασφαλείας παροχής καλών υπηρεσιών για την προστασία της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι για την μεταβολή ή την κατάλυσή της. Η υποχρέωσή της ήταν να αποτρέψει την παράνομη Διάσκεψη και να παράσχει υπηρεσίες για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητα στα Κατεχόμενα.
στ. Η αποδοχή της Διάσκεψης και η παρουσία σ’ αυτήν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είχε την υποχρέωση –με βάση τις Συνθήκες της Ένωσης- να την αποτρέψει και να αξιώσει την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Κατεχόμενα και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» των πολιτών της. Χωρίς αυτή τη στάση, με τί κύρος αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μέλη κυρίαρχα, δημοκρατικά και με πλήρη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού τους;
- Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παρακαμφθεί ο Λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δοθεί οποιαδήποτε λύση με αναθεώρηση του Συντάγματος. Οποιαδήποτε τέτοια σκέψη –η οποία ήταν και στο τραπέζι της Διάσκεψης- προσκρούει στις μη αναθεωρήσιμες διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο διεθνές δίκαιο και θα είναι νομικά και ουσιαστικά ανυπόστατη.
Τελικός κύκλος σκέψεων: Η ανάγκη ουσιώδους αλλαγής της πολιτικής
- Βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την Ημερίδα της Πάφου ήταν να υπάρξει ριζική αλλαγή στρατηγικής στην πολιτική αντιμετώπισης του Κυπριακού ζητήματος με τις ακόλουθες βάσεις:
α. Την αδιαπραγμάτευτη βάση όλων των συζητήσεων να αποτελεί και να παραμείνει αλώβητη η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
β. Την αδιαπραγμάτευτη βάση νομιμότητας, όπως αυτή καθορίζεται: από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τον Καταστατικό του Χάρτη, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της Κυριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου μέλους της και, προ παντός από το ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
γ. Σε πρώτο πλάνο της πολιτικής των εσωτερικών και διεθνών συζητήσεων να είναι ένα και μόνο αντικείμενο: η πλήρης κατάργηση της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών και πλήρης αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής, και ολοκληρωτική απάλειψη των μέσων επιβολής της. Αυτό είναι έργο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις: πρωτίστως της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίου κυρίαρχου κράτους, και ακολούθως του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς και των εγγυητριών χωρών, που δε χρειάζονται πια, αλλά όσο υπάρχουν.
δ. Το δεύτερο πλάνο πολιτικής, που περιλαμβάνει κάθε επακόλουθο ζήτημα της παράνομης εισβολής και κατοχής, καθώς και κάθε ζήτημα πολιτειακής διαμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμόρφωσής του πολιτεύματος και της συνταγματικής τάξης της, πρέπει να μείνει απαρεγκλίτως αναφαίρετο δικαίωμα και αντικείμενο της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς «κατεχόμενα εδάφη» και με ολόκληρο το Λαό της ελεύθερο.
- Η σωστή πολιτική είναι έργο του Λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων της και ανήκει στον πατριωτισμό τους.
- Ο Λαός έχει όλη τη δύναμη και την συνταγματική υποχρέωση να αποτρέψει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ένα βροντερό ΟΧΙ –όπως επιβάλλει η ιστορία του- και με όλα τα μέσα άσκησης του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαιώματος της αντίστασης.
- Ο λαός έχει όλη την πολιτική δύναμη – με ή και χωρίς την πολιτική ηγεσία του- να κινήσει τους διεθνείς οργανισμούς. Μην ξεχνάμε ότι από κοινωνικές ομάδες κινήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη αποπομπή του δικτατορικού καθεστώτος της Ελλάδας από το σώμα των μελών του.
- Για την ουσιώδη αυτή αλλαγή της πολιτικής του Κυπριακού απαιτείται, ο Κυπριακός Λαός: πρώτον, να ενημερωθεί σωστά από Έλληνες και Κυπρίους πατριώτες και από ανθρώπους γενικότερα που είναι ελεύθεροι, διαθέτοντας «αρετήν και τόλμην», και δεύτερον, να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία θα χάσει κάθε προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του για την εθνική του περιουσία, τις περιουσίες και την οικονομική δράση των πολιτών του, την πατρίδα του, τον πολιτισμό του και γενικά για την κοινωνική και πολιτική του οντότητα ως λαού.
- Όσο αφορά στους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν: πρώτον, ότι η κατάλυσή της ως κυρίαρχου εθνικού κράτους, η οποία δρομολογήθηκε επίσημα από το 2010 με τις δανειακές συμβάσεις κατοχής της, αρχίζει από την Κύπρο και τελειώνει στη Θράκη, δεύτερον, ότι το Κυπριακό αποτελεί ενιαίο υπαρξιακό εθνικό πρόβλημα της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τρίτον, ότι ο λαός των δύο Δημοκρατιών οφείλει να αναβιώσει από κοινού το θεμελιώδους πολιτικής σημασίας «ενιαίο αμυντικό δόγμα», που δολίως εγκαταλείφθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες και των δύο μερών, και να το μετουσιώσει σε αδιάσπαστο «ενιαίο δόγμα αντίστασης» κατά της κατάλυσής τους ως ελεύθερων λαών.
Πάφος, Ιούλιος 2017
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
17.04.2021
Διαδικτυακή συναυλία με το ''Τρίο'' του Μίκη Θεοδωράκη (19.4.2021, ώρα 20:00)
Το "Τρίο" του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 19 Απριλίου και ώρα 20.00' και θα παραμείνει για ένα μήνα στο κανάλι GNO TV.
Η μετάδοση για τους ενδιαφερομένους είναι δωρεάν (χωρίς εισιτήριο), χρειάζεται απλώς η εγγραφή στο κανάλι. -
30.03.2021
«Μίκης Θεοδωράκης – ''Ποιος τη ζωή μου…''» – Η παράσταση στη Μακρόνησο
Μουσική παράσταση – «ταξίδι» στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, από τη Μικρά Ασία του 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από περιστατικά της πατρικής οικογένειας, της πορείας ζωής και της δημιουργίας του μεγάλου μας συνθέτη. Σταθμοί η Μικρασιατική Καταστροφή, η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι εξορίες, η «άνοιξη της δεκαετίας του 60», η δικτατορία, η μεταπολίτευση. -
25.03.2021
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»: Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821.
Αύριο η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός θα γιορτάσει την 25η Μαρτίου, τη μεγαλύτερη επέτειο στην εθνική του ιστορία και ένα από τα κορυφαία διεθνή και επαναστατικά γεγονότα, τον Αγώνα για Ανεξαρτησία που ξεκίνησε το 1821. -
09.07.2013
Τo Ελληνικό έθνος και το χρέος μας απέναντι στους αγωνιστές του ’21
Όταν οι λιγοστοί γενναίοι έπαιρναν τα όπλα και κήρυτταν την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821, ασφαλώς δεν υποψιάζονταν τα ιστορικά βάρη που έμελλαν να σηκώσουν στους αδύναμους ώμους τους πέραν των κινδύνων της ένοπλης σύγκρουσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα βάρη αυτά οφείλονταν στην ένδοξη καταγωγή τους με τη βαρειά κληρονομιά
-
11.06.2015
Ποια είναι η αληθινή πραγματικότητα - του Μίκη Θεοδωράκη
Αν και μου είναι πολύ δύσκολο, αναγκάζομαι να παρέμβω, γιατί διαπιστώνω ότι δεν ακούστηκε από καμιά πλευρά κάτι πολύ σοβαρό (σε σχέση με την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα και της ανταπάντησης των Ευρωπαίων με ένα κείμενο με νέα μέτρα, προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο): Εννοώ το ιδεολογικό στοιχείο που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, που διαλαλεί με υπερηφάνεια ότι είναι Αριστερή.
-
07.02.1987
Αντιμανιφέστο - Για τις ανθρωπομονάδες
Στα πλαίσια της πολιτικής ζύμωσης των μελών μας αλλά και των απλών αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που εκφωνήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών», στη Δυτική Γερμανία, το 1987, όπου ο Θεοδωράκης ήταν εισηγητής, και δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
-
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Ποιήματα μ’ επιλεγόμενα του Φ. Γενάρη
ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΗΣ (*)
Σ Ι Α Ο
ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Μ’ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ
Φ. Γ Ε Ν Α Ρ Η -
79 ΑΡΘΡΑ
16.04.1987
Αντιμανιφέστο
Το επίκαιρο αυτό κείμενο πρέπει να γίνει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι αντιστέκονται στην σημερινή νεοφιλελεύθερη εργασιακή λαίλαπα της τροικανικής κυβέρνησης και διεκδικούν δικαίως ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, το οποίο αυτονόητα τους ανήκει.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12.04.2011
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην Μαρία Λυσάνδρου
Αποτελεί κάτι το εντελώς διαφορετικό, γιατί ο ρόλος ο δικός μου και των συνεργατών μου περιορίζεται σε μια ΠΡΟΤΑΣΗ για ένα σύστημα διακυβέρνησης που το Πρόγραμμά της και οι μέθοδοι που θα επιλέξει για να φτάσει στην Κυβερνητική Εξουσία θα διαμορφωθούν από τη βάση του λαού.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
07.10.2006
Ομιλία στη Ζάτουνα Αρκαδίας, Οκτώβρης 2006
Τύχη αγαθή μου δίνεται η ευκαιρία να εκφωνήσω εγκώμιο για δυο αγίους της νεοελληνικής μας ιστορίας, εδώ στον ίδιο χώρο, στον Ναό της Παναγίας, όπου πριν 38 χρόνια μαθήτευα την Βυζαντινή μουσική με Δάσκαλο τον Ιερομόναχο Πατέρα Θεοδόση περιστοιχιζόμενος από χορό ψαλτών χωροφυλάκων σε κείνους τους χλωμούς καιρούς της εθνικής μας ντροπής.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
03.02.2014
Τρίτη Συμφωνία
Η Τρίτη Συμφωνία είναι ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη..
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
29/7/1995
Γεια σου Μίκη
Κείμενο του Γιάννη Ρίτσου δημοσιευμένο στην Ελευθεροτυπία με αφορμή τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
26.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Τη χαρά μας για την ίδρυση Επιτροπών Πρωτοβουλίας («Σπίθα») της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Κύπρο σκίασε το γεγονός ότι κάποιοι Σπιθιστές δεν υπολόγισαν σωστά τη θετική σημασία που είχε για την Κύπρο...
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
24.08.2010
Για τον Μαρξ, το μαρξισμό και την αριστερά*
Εδώ θα αναφερθώ ειδικά στον Μαρξ και το Μαρξισμό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα βήμα πιο μπροστά από τον καπιταλισμό αλλά τελικά δεν κατάφερε να δαμάσει και να εξαφανίσει την παρουσία του Χάους με τη μορφή μιας νέας Εξουσίας που ακύρωνε στην πράξη τον τελικό στόχο δηλαδή το θρίαμβο της Αρμονίας μέσα στις νέες κοινωνίες που προήλθαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
19.01.2011
Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου - Real fm 97.8
Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης μέσω της παρέμβασής του από τον realfm 97.8 κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών που συγκρότησε πριν από περίπου δυο μήνες, χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «πραξικόπημα» και υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε δώσει εντολή σύλληψης των εκπροσώπων της τροϊκας.
-
22 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
23.05.2013
Badminton, Τετάρτη 22.5.2013
-
33 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
20.06.2013
Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea»
Badminton,20 Ιουνίου 2013. Παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας «Recycling Medea» («Ανακυκλώνοντας την Μήδεια») του Αστέρη Κούτουλα βασισμένης στην Όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «ΜΗΔΕΙΑ». Πριν την έναρξη της προβολής ο Μίκης Θεοδωράκης διάβασε το παρακάτω κείμενο προλογίζοντας την ταινία
-
52 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
03.07.2012
Το Canto General του Πάμπλο Νερούδα στο Ηρώδειο
Το θρυλικό Κάντο Χενεράλ, ιστορικό σημείο συνάντησης της μεγαλειώδους ποίησης του νομπελίστα Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα με τη μουσική του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Τρίτη 17 Ιουλίου, στις 21.00΄, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
30.05.2017
Ανοκτή επιστολή στον κ. Νίκο Κοτζιά για το θέμα της ΑΟΖ: Είδατε τη δήλωση των G7; - του Θεόδωρου Καρυώτη
Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ,
Διαβάζω στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στην εφημερίδα The Manilla Times, ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Ιταλίας περιλαμβάνεται και η εξής δήλωση....
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
15.02.2014
Η πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη στην Ακαδημία Αθηνών και η ιστορική της σημασία
Χαιρετίζω τη νέα Ιστοσελίδα του Μίκη Θεοδώρακη, με την οποία ο μεγάλος Έλληνας αγωνιστής θα συνεχίσει τον ακαταπόνητο και ακαταμάχητο αγώνα ζωής του Πολιτισμού κατά της Βαρβαρότητας και θα δώσει με το τεράστιο έργο του ανεξάντλητη πνευματική τροφή στον άνθρωπο. Με το κείμενο αυτό αρχίζω και τη δική μου μικρή συμβολή στην αποστολή και στο έργο της Ιστοσελίδας.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για βασανισμό ζώων
Αυτό που συνέβη στα Τρίκαλα με τον βασανισμό των ζώων, το θεωρώ τερατώδες. Και με προσβάλλει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Έλληνα.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
23 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
11.06.2014
Man του Steve Cutts
-
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
15.02.2014
Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο και την Ιστορία - της Ιωάννας Κολοβού
Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου και το σχέδιο Ανάν αυτό που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνοκυπριακού λαού, μπαίνει από το παράθυρο!