Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα - του Θεόδωρου Καρυώτη
Η πρόσφατη ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας μας προσγείωσε στην τραγική πραγματικότητα:
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία».
Με αυτή την λιτή ανακοίνωση η Ελλάδα, που έπαψε να είναι τριτοκοσμική χώρα τον προηγούμενο αιώνα, επανήλθε, στον 21Ο αιώνα, στις τριτοκοσμικές χώρες! Ο λόγος είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ο διεθνής οργανισμός του ΟΗΕ που χρηματοδοτεί προγράμματα, σχεδιάζει πολιτικές και παραδίδει έργα με στόχο τον τερματισμό της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε αρχικά σχεδιαστεί για να βοηθήσει κράτη που χρειάζονταν βοήθεια για ανοικοδόμηση μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, ο οργανισμός βοηθά τα φτωχότερα κράτη να ανακουφισθούν από φυσικές καταστροφές, αναδιάρθρωση του χρέους, και άλλες οικονομικές ανάγκες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν σε μια διεθνή διάσκεψη που συγκλήθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Bretton Woods του New Hampshire, τον Ιούλιο του 1944. Ο στόχος της διάσκεψης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη που θα οδηγούσε σε μια πιο σταθερή και ευημερούσα παγκόσμια οικονομία. Ενώ ο στόχος αυτός παραμένει κεντρική επιδίωξη και των δύο θεσμικών οργάνων, το έργο τους εξελίσσεται συνεχώς ως απάντηση στις νέες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις.
Το αρχηγείο της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από τον Μάρτιο του 1946, και απέχει μόνο ένα τετράγωνο από τον άλλον διάσημο διεθνή οργανισμό, το IMF ή ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα. To ΔΝΤ προωθεί τη νομισματική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και προσφέρει συμβουλές και βοήθεια για τη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση της οικονομίας μιας χώρας. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, όπως η κατασκευή κέντρων υγείας και σχολείων, εγγειοβελτιωτικα έργα ή η επέκταση των δικτύων ηλεκτρισμού και υδροδότησης.
Σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως μέλη της 185 κράτη με παραρτήματα σε έξι περιοχές της γης, στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ανατολική Ασία, στην Ευρώπη, την Νότια Ασία και την Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ήταν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ο μεγαλύτερος και κυρίαρχος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι το μοναδικό κράτος που διαθέτει βέτο στις αποφάσεις της.
Η τελευταία ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει: «Το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι προσηλωμένο στους σκοπούς της: τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας- μείωση του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο 3% μέχρι το έτος 2030 – και την προώθηση της κοινής ευημερίας – την αύξηση του εισοδήματος του κατώτερου 40 % του πληθυσμού. Και οι δύο από αυτούς τους στόχους πρέπει να πληρούνται κατά τρόπο βιώσιμο.»
Η Ελλάδα και η Παγκόσμια Τράπεζα
Η Ελλάδα έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1945 και ήταν ένα από τα πρώτα κράτη που δανείστηκε για να μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των κρατών που περιλαμβάνει και την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αλβανία, τον Άγιο Μαρίνο, το Τίμορ-Λέστε και την Μάλτα. Εκτελεστικός Διευθυντής είναι ο Ιταλός Πατρίζιο Παγκάνο και Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής ο Πορτογάλος Νούνο Μότα Πίντο. Η ομάδα αυτή έχει την ίδια σύνθεση στο ΔΝΤ. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής είναι και εκεί Ιταλός αλλά την θέση του Αναπληρωτή κατέχει ένας Έλληνας , ο καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Για την ιστορία μπορούμε να αναφέρουμε ότι όταν έγινε η αναδιοργάνωση και των δυο διεθνών οργανισμών την δεκαετία του 1970 αποφασίστηκε ότι ο Ιταλός εκπρόσωπος θα είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής και στους δυο οργανισμούς, αλλά ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής θα είναι Έλληνας στον έναν οργανισμό και Πορτογάλος στον άλλον. (Τότε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Κώστας Καρανίκας, λες και γνώριζε τι θα συνέβαινε δεκαετίες αργότερα, διάλεξε τη θέση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή στο ΔΝΤ). Η Ελλάδα κατέχει το 0,09% των μετοχών της Παγκόσμιας Τράπεζας και το 0,11% των ψήφων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείται συνήθως από τους Υπουργούς Οικονομικών ή Ανάπτυξης των κρατών-μελών.
Πρόσφατα, το περιοδικό Global Finance δημοσίευσε τον κατάλογο των πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Στις αρχές του 21ου αιώνα η Ελλάδα κατατάσσονταν ανάμεσα στα 30 πλουσιότερα κράτη του κόσμου αλλά σήμερα βρίσκεται στην 58η θέση. Σε καλύτερη θέση από εμάς βρίσκονται Ισραήλ, Κύπρος, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Πολωνία και Ουγγαρία.
Η Ελλάδα για το 2017 καταλαμβάνει επίσης τη διόλου αξιοζήλευτη τέταρτη θέση παγκοσμίως στο «Δείκτη Μιζέριας» που συντάσσει το δίκτυο Bloomberg με βάση τις προοπτικές απασχόλησης και πληθωρισμού. Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη θέση – η Βενεζουέλα. Η πολύχρονη οικονομική κρίση στη χώρα αυτή έχει οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών αγαθών και σε καλπάζοντα πληθωρισμό. Ακολουθεί η Νότιος Αφρική, η Αργεντινή και η Ελλάδα, με επιδείνωση του δείκτη σε σχέση με το 2016. Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Τουρκία, η οποία ανέβηκε από την έβδομη θέση ,όπου βρισκόταν πέρυσι. Ακολουθούν η Ισπανία, η Ουκρανία, η Σερβία, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.
Όλοι γνωρίζουν πως φτάσαμε εδώ αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως τελικά θα ξεφύγουμε. Ο χρόνος δεν περιμένει. Ο Γιώργος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν προσκάλεσε το ΔΝΤ στην Αθήνα και τώρα ο Αλέξης, ζηλεύοντας τον Γιώργο και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, προσκάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα που έχει σαν αποστολή να βάλει τέλος στην πιο ακραία μορφή φτώχειας στον πλανήτη Γη. Ο Αλέξης, βέβαια, δεν έμαθε ούτε άκουσε ποτέ στο Πολυτεχνείο για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Politico υποστηρίζει ότι η προσέγγιση που φαίνεται να επιχειρεί η Αθήνα στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Έτσι ο οικονομολόγος Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics δήλωσε:
«Εάν η Ελλάδα όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό θα ήταν κυρίως σημάδι απελπισίας. Yπάρχει ένα μάλλον δυσάρεστο στίγμα γύρω από την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια θεωρητικά “ανεπτυγμένη” οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πιο γρήγορα πρόσβαση στις αγορές ομολόγων».
Επίλογος
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1992 η Παγκόσμια Τράπεζα με το Ψήφισμα # 40 (Αναταξινόμηση Ελλάδας) του Διοικητικού Συμβουλίου της ανακοίνωσε ότι ο Πολυμερής Οργανισμός Εγγύησης Επενδύσεων (MIGA) αναταξινόμησε την Ελλάδα ως μέλος της Κατηγορίας Ένα, δηλαδή η Ελλάδα έπαψε να είναι αναπτυσσόμενη χώρα και προβιβάστηκε στις αναπτυγμένες χώρες. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα υποβιβάστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Ξεκάθαρα ο κύριος ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η βοήθεια προς τους απανταχού φτωχούς του πλανήτη Γη και τώρα μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και η χώρα με την απαράμιλλη ιστορία ,που έφτασε να ζητιανεύει μαζί με την Βενεζουέλα. Τώρα, κατόπιν εορτής, θα ήταν ίσως καλύτερα να απευθυνόμασταν από την αρχή της κρίσης στην Παγκόσμια Τράπεζα αντί του ΔΝΤ. Αλλά ο οικονομολόγος που θα μπορούσε να μας δώσει την σωστή απάντηση απεβίωσε στις 23 Ιουνίου 1996.
Όπως έγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς πρόσφατα στην Καθημερινή: «Η Ελλάδα θα αλλάξει όταν στο κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα οργανωθεί μία «ημέρα καριέρας» από μικρές και μεγάλες εταιρείες χωρίς να ανοίξει μύτη! Απέχουμε πολύ από μια τέτοια ημέρα; Αναζητούνται οι γενναίοι που θα επωμισθούν αυτό το στοίχημα.»
‘Όταν πραγματοποιηθεί το όνειρο αυτό, τότε και μόνο τότε δεν θα έχουμε πλέον την ανάγκη ούτε του ΔΝΤ ούτε της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πηγή: Ξαφνικά η Ελλάδα έγινε τριτοκοσμική χώρα: Σημάδι απελπισίας η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα http://mignatiou.com/2017/03/xafnika-i-ellada-egine-tritokosmiki-chora-simadi-apelpisias-i-prosfigi-stin-pagkosmia-trapeza/
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Πάμε βόλτα στα Χανιά
Το Σαββάτο το βράδυ φτάνει
δωσ’ μου μάνα καινούρια αλλαξιά.
Τα παιδιά με προσμένουν στο λιμάνι
στο μπαλκόνι καθισμένη η κοπελιά..... -
78 ΑΡΘΡΑ
01.09.2013
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως άμεσο πολιτικό του στόχο τις Εκλογές. Δεν απαντά όμως στο ερώτημα: Στην περίπτωση που κερδίσει και σχηματίσει Κυβέρνηση, τι θα γίνει με τα Μνημόνια; Θα εξακολουθήσει η συνεργασία με την Τρόικα τηρώντας τις δεσμεύσεις που περιέχουν ή θα τα καταγγείλει;
-
11 VIDEOS
13.12.2017
Ο Μίκης Θεοδωράκης στους "Πρωταγωνιστές"
20/06/2010 Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, ανάμεσα στις παρτιτούρες του. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τη θεωρία του περί μουσικής, για το ανικανοποίητο του ανθρώπου και την αληθινή επανάσταση, όπως του την είχε περιγράψει ο Τσε Γκεβάρα, στο πρώτο του ταξίδι στην Κούβα.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
08.10.2011
Αναγκαία η συγκρότηση εθνικού παλλαϊκού μετώπου αντίστασης - Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη
Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Εκείνο που με απασχολεί, με προβληματίζει και με στεναχωρεί είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός σχεδόν στο σύνολό του γνωρίζει πια πολύ καλά τους εχθρούς του και είναι έτοιμος να τους πολεμήσει, όμως βρίσκεται σε αδυναμία να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει η ηγετική δύναμη που θα τον οδηγήσει στον νέο αγώνα του.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
06.02.2011
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης
Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
13.02.2014
Ομιλία πριν την εκτέλεση της καντάτας του Μαουτχάουζεν, στο Μαουτχάουζεν 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του
Επετειακή συναυλία στο Μαουτχάουζεν τον Μάϊο 1988 για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του στρατοπέδου, με το ομώνυμο έργο
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
15/5/1950
Απόκομμα τύπου για το "Πανηγύρι της Ασή-Γωνιάς"
Άρθρο του Γεωργίου Σκλάβου με αφορμή την πρώτη δημόσια εκτέλεση του έργου "Το Πανηνύρι της Ασή-Γωνιάς", στην εφημερίδα "Νέα Δημιουργία"
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
12.05.2019
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Σχετικά με κείμενο που κυκλοφορεί τελευταία στο διαδίκτυο με τίτλο "ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ" και με το όνομα μου πρώτο στη λίστα αυτών που συνυπογράφουν, θα πρέπει να πω ότι αν και δεν διαφωνώ γενικά με την ουσία του μηνύματος που εκπέμπει, όμως για πρώτη φορά το είδα σήμερα στο διαδίκτυο και ουδέποτε το υπέγραψα. Δεν γνωρίζω πού αποσκοπούν αυτοί που κυκλοφόρησαν το κείμενο, θεωρώ όμως ότι είναι ή πολύ αφελείς ή πολύ πονηροί.
Αθήνα, 13 Μαΐου 2019
Μικης Θεοδωρακης -
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
15.12.2011
Γιά μιά Νέα Ἑλληνική Ἀριστερά μετά τό Πολυτεχνεῖο
Ἄν τό στρατιωτικό πραξικόπημα στήν Ἑλλάδα δέν στάθηκε ἁπλῶς καί μόνον ἕνας συνήθης χειρισμός τῆς ἀμερικανικῆς πολιτικῆς, γιά νά σταθεροποιήσει καί νά ἐνισχύσει τίς θέσεις ἐξάρτησης στή χώρα μας...
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
30.10.2009
Η μεγάλη φωτιά*
Στα 2007 άναψε η φλόγα που θα έφτανε στη σημερινή πυρκαγιά που καίει την Ελλάδα και το Λαό μας. Ξεκίνησε με ένα βιβλίο Ιστορίας για τη ΣΤ΄ Δημοτικού, για να εξελιχθεί σε ένα τσουνάμι αμφισβήτησης της εθνικής μας συνείδησης, της ιστορίας του πολιτισμού και της ελληνικότητας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η λέξη. Στην ουσία, όπως αποδείχθηκε, ότι το βιβλίο αυτό υπήρξε η κορυφή του κρυμμένου παγόβουνου, που μας αποκαλύφθηκε ξαφνικά σε όλη του την ανατριχιαστική μεγαλοπρέπεια
-
18 ΠΟΛΙΤΙΚΑ VIDEOS
18.03.2014
Τιμώντας τον Αντρέα Λεντάκη…
Πέρασαν 17 χρόνια από τη χρονιά που έφυγε μακριά μας – τόσο νωρίς – ο φίλος και σύντροφος Αντρέας Λεντάκης. Η έλλειψή του είναι ακόμα αισθητή. Η σκέψη του, η αισιοδοξία του, ο δυναμισμός του και αυτό το χαμόγελο, αυτή η σπιρτάδα στο μάτι είναι ακόμα μπροστά μου.
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
15.11.2019
Δελτίο Τύπου
Το Μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το λιμπρέτο όπως είναι γνωστό βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συνεχίζει την διεθνή του καριέρα.
Μετά τις παραστάσεις στην Ρήγα της Λετονίας που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 με μεγάλη επιτυχία, το μπαλέτο «Ζορμπάς» παρουσιάζεται στην Λιθουανία από το τέλος Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 με την «κλασική» χορογραφία του Lorca Massine και διεύθυνση του Martynas Staškus ενώ στην Λειψία οι παραστάσεις του «Ζορμπά» που ξεκίνησαν αρχές Οκτωβρίου του 2019, συνεχίζονται μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2020 με νέα χορογραφία του Mirko Mahr και διεύθυνση του Stefan Klingele. -
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
01.02.2015
Μίκης Θεοδωράκης - Ποιος τη ζωή μου…
Η παράσταση που συγκίνησε όλη την Ελλάδα
Στο θέατρο Badminton από 28 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου
ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ -
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
15.06.2017
Ο Πρωθυπουργός ανακήρυξε ΑΟΖ χθες στη Θεσσαλονίκη! Τι σημαίνει η δήλωση του Τσίπρα - του Θεόδωρου Καρυώτη
Πραγματοποιήθηκε χθες (15 Ιουνίου 2017) στη Θεσσαλονίκη η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. Στο τέλος έγιναν δηλώσεις και από τους τρεις ηγέτες αλλά προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας δίνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική». -
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
05.07.2017
Γνώμη για την άγνωστης σύνθεσης και αγνώστων σκοπών πολυμερή διάσκεψη Γενεύης - του Γεωργίου Κασιμάτη
Αδιαμφισβήτητο και μη διαπραγματεύσιμο δεδομένο είναι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί πλήρους κυριαρχίας μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι εγγυημένα από το Σύνταγμά της, από το διεθνές δίκαιο, από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και από τις Συνθήκες της ΕΈ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
16.08.2014
Περί καταφυγίων και αδέσποτων - του Γιώργου Φραντζεσκάκη
Καταφύγια αδέσποτων ζώων. Υπάρχουν ελάχιστα και, με εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, άθλια Στο τελευταίο που επισκέφτηκα incognito, ο νόμος για τα ζώα συντροφιάς και την παθητική κακοποίηση υπέφερε σχεδόν το ίδιο όσο και τα «φιλοξενούμενα» ζώα.
-
22 VIDEO ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟN
03.09.2014
dog...
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
08.02.2018
Μίκης-Διόνυσος - του Σάκη Τόδουλου
Για εμάς, που η μοίρα το έφερε να είμαστε στενά δεμένοι με το Μίκη Θεοδωράκη, είναι απόλυτα βέβαιο, ότι ο Μίκης είναι η σύγχρονη μορφή του Διονύσου. Είναι το πρόσωπο, με το οποίο ο Διόνυσος θέλησε να σωθεί από την καταδίωξη της Ήρας, της Ήρας της ελλαδικής κακοδαιμονίας. Μέσα στο πανύψηλο σώμα, στο ευρύ πνεύμα και στην μεγάλη ψυχή του Μίκη βρήκε ο Διόνυσος ιδανικό κρησφύγετο για να συνεχίσει το αέναο ταξίδι της Ελληνικότητας και της Δικαιοσύνης, θνήσκων και αναγεννώμενος.