Αφιέρωμα Καναδικού σταθμού στον συμφωνικό Θεοδωράκη
Μεγάλη τιμητική διάκριση του Μίκη Θεοδωράκη στον Καναδά
Aνακηρύχθηκε «συνθέτης της εβδομάδας» από το γνωστό Καναδικό ραδιοφωνικό κανάλι κλασσικής μουσικής «The New Classical FM». Μεγάλο αφιέρωμα.
Ο κρητικής και μικρασιατικής καταγωγής συνθέτης και παγκοσμίως καταξιωμένος Έλληνας μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης ανακηρύχθηκε «συνθέτης της εβδομάδας» από το γνωστό Καναδικό ραδιοφωνικό κανάλι κλασσικής μουσικής «The New Classical FM». Η διάκριση αυτή καταδεικνύει και τιμά τη φήμη του Μίκη Θεοδωράκη μεταξύ των κορυφαίων συνθετών κλασσικής μουσικής όλων των εποχών, ενώ συγκαταλέγεται και συμπληρώνει τη συλλογή των διεθνών του βραβεύσεων, από τα πρώιμα βήματα της καριέρας του έως σήμερα.
Οι σύγχρονές του και ακόλουθες γενιές των Ελλήνων έχουν γαλουχηθεί με το εκτενές μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλαμβάνει περίπου 1,000 αριστουργηματικά τραγούδια λαϊκής μουσικής, καθώς πολλά από αυτά αφομοιώθηκαν από την ελληνική παράδοση και αποτελούν πλέον μέρος της εθνικής συνείδησης και μουσικής ταυτότητας. Τα έργα του Θεοδωράκη έχουν ερμηνευτεί από πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών, όπως οι Beatles, η Edith Piaf και η Joan Baez. Έχει γράψει μουσική για κινηματογράφο [Zorba the Greek (ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος ελληνικός ρυθμός), Ζ, Serpico, Actas de Marusia κ.ά.], αρχαίο δράμα (Φόνισσες, Ικέτιδες, Ορέστεια, Αντιγόνη, Ιππής κ.ά.), καθώς και μελοποιημένη ποίηση, έχοντας μελοποιήσει τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές (από τον Δ. Σολωμό και τον Α. Κάλβο ως τον Γ. Σεφέρη, τον Οδ. Ελύτη, Γ. Ρίτσο, Κ. Βάρναλη κλπ.) αλλά και ποιήματα του F.G. Lorca, του Pablo Neruda και του Σενεγαλέζου ποιητή L.S. Senghor.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ο πρώτος συνθέτης που επέλεξε συνειδητά να μελοποιήσει μεγάλους ποιητές, με σκοπό να κάνει πιο προσιτή την ποίηση στον απλό λαό. Παράλληλα, ο Θεοδωράκης έχει συνεισφέρει στην ποίηση, την πεζογραφία και τη μουσικολογία πάνω από 20 δημοσιευμένα βιβλία και συλλογές. Από το 1989, έχει αφιερωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην συμφωνική μουσική με κυριότερα έργα του τις όπερες Κώστας Καρυωτάκης, Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη και Λυσιστράτη.
Εν τούτοις, λιγότεροι Έλληνες γνωρίζουν τη μέγιστη συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στην κλασσική μουσική, συμβολή που καταδεικνύεται από την επίδραση των συμφωνιών, μπαλέτων, ορατορίων, της όπερας και της μουσικής δωματίου στις συνθέσεις των μεταγενέστερων μουσικών, Ελλήνων και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, ο Θεοδωράκης ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή ως συμφωνιστής, δεν εγκατέλειψε ποτέ την συμφωνική μουσική, ούτε όταν συνέθετε τα πιο γνωστά του λαϊκά τραγούδια και έκλεισε την διαδρομή αυτή συνθέτοντας τις πέντε Όπερές του. Η σύνδεση των δύο, λαϊκής και κλασικής δημιουργίας, αντικατοπτρίζει ολόκληρο το μουσικό έργο του Μίκη.
Αξίζει να τονισθεί ότι, στο εξωτερικό, το κλασικό έργο του Μίκη είναι ιδιαίτερα σεβαστό, όπως υπογραμμίζεται από τη διάκριση που αποδίδει ο Καναδικός ραδιοφωνικός σταθμός, καθώς και πληθώρα προηγούμενων διακρίσεων (έχει βραβευθεί από το Ντμίτρι Σοστακόβιτς, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής, το Μεγάλο Δουκάτο Λουξεμβούργου, την UNESCO κ.ά). Για τον ίδιο το Σοστακόβιτς, ο Θεοδωράκης θα πει αργότερα “Αποτελεί μυθική φυσιογνωμία για μένα, κυρίως γιατί θεωρώ τη φόρμα Συμφωνία μια συνέχεια της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, που υπήρξε για μένα πρότυπο”. Σε κείμενα που έγραψε τη δεκαετία του ’50, ο Μίκης αναφέρεται στη σχέση του με το διάσημο Ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι, ο οποίος τον επηρέασε βαθύτατα: “Νομίζω πως η επιρροή του Στραβίνσκι πάνω μου οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι ακουμπάμε και οι δύο πάνω σε μουσικές παραδόσεις – ρωσική, ελληνική, που η βάση τους είναι οι σιδερένιοι ρυθμοί των λαϊκών χορών”. Ο Μίκης Θεοδωράκης και η ομάδα του έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες σε χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος, το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος ο Μίκης, περιλαμβάνει αποσπάσματα από τα πιο αριστουργηματικά και αντιπροσωπευτικά του έργα, για περίπου 15 λεπτά την ημέρα, ακολουθούμενα από συζήτηση γύρω από τη ζωή και το έργο του, σε διάρκεια πέντε ημερών (από Δευτέρα έως Παρασκευή). Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί την εβδομάδα από Δευτέρα 28 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00 (τοπική ώρα Τορόντο), καθημερινά.
Οι κάτοικοι της Ελλάδας καλούνται να το παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας www.classicalfm.ca
Παρακάτω παραθέτουμε το πρόγραμμα με τη συλλογή έργων και αποσπασμάτων, που διαμορφώθηκε κατόπιν επιλογής του ίδιου του Μίκη:
ΔΕΥΤΕΡΑ
Μουσική Δωματίου.
Σονατίνα αρ. 1 για βιολί και πιάνο
Διάρκεια: 10.00′.
ΤΡΙΤΗ
Συμφωνίες.
7η Συμφωνία (Εαρινή)
4ο μερος (Η Κυρά των Αμπελιών, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου)
Διάρκεια: 11.24′.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Όπερες.
α) Η μεγάλη άρια της Μήδειας (8.07′)
β) Η τελευταία σκηνή από την Αντιγόνη (Ήλιε μου και φως αγαπημένο) (2.40′)
Συνολική διάρκεια: 10.47′.
ΠΕΜΠΤΗ
“Canto General”, σε ποίηση Pablo Neruda.
α) Vegetationes (7.07′)
β) United Fruit (7.48′)
Συνολική διάρκεια: 14.47′.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μπαλέτο “Ζορμπάς”.
α) Μαρίνα, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (2.46′)
β) Φινάλε (8.32′)
Συνολική διάρκεια: 10.78′
Σε μήνυμα του για την πρόσφατη συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο, στις 24 Ιουνίου, ο Μίκης σημειώνει: «Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα, αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων». Παραθέτοντας τα λόγια αυτά, προτρέπουμε κι εμείς τους συμπατριώτες μας να ενωθούν στο ραδιοφωνικό σταθμό «The New Classical FM». κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, για να γιορτάσουν και να τιμήσουν το συνθέτη, καθώς και την προβολή του πέραν των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με την τιμητική αυτή αναγνώριση, ο Μίκης αναδεικνύεται όχι μόνο ως ο σημαντικότερος Έλληνας συνθέτης λαϊκής μουσικής, αλλά και ως διεθνούς εμβελείας συμφωνικός δημιουργός.
Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι το αφιέρωμα αυτό είναι διπλά εορταστικό, αφού πρόσφατα η Ελλάδα γιόρτασε ολόκληρη μαζί με τον Μίκη για τα ενενηκοστά τέταρτα γενέθλια του, υπερήφανη για το γίγαντα του διεθνούς προσκηνίου που ανέθρεψε. Το έργο του- πολύτιμη καλλιτεχνική και ιστορική παρακαταθήκη, κληροδοτείται στις επόμενες γενιές όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων όσων αισθάνονται μέρος του οικουμενικού μηνύματος της μουσικής του, αγαπώντας την τέχνη, την ιστορία, την αρμονία και τη δημιουργία.
Συγχαρητήρια Μίκη, για την κορυφαία σου διάκριση.
Το άρθρο συνέγραψαν οι:
Νίνα-Μαρία Φαναροπούλου
Ιωάννης Πρασσάς
Μαρία Διαμαντή-Πάσικ
Ελευθέριος Διαμαντής
Για τυχόν ακροατές που δε θα έχουν πρόσβαση τις παραπάνω μέρες και ώρες, έχουμε προετοιμάσει ένα βίντεο με τη μουσική του προγράμματος.
ΔΕΙΤΕ/ΑΚΟΥΣΤΕ/ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
09.01.2021
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' της 9.1.2021
Ο κοασμός των βατράχων
Από την πλευρά της δημιουργίας και της παρουσίας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στη χώρα μας, η δεκαετία του 2020 είναι η πιο φτωχή σε σύγκριση με όλες τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι σήμερα.
Στην δεκαετία του '40 είχαμε πόλεμο, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο.
Στην δεκαετία του '50 η χώρα ήταν κατεστραμμένη και υπήρχε η κυριαρχία του Παλατιού και της αστυνομικής βίας.
-
29.12.2020
Η «Όμορφή πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming
Η παράσταση θα προβληθεί σε online streaming από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021
Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή της χρονιάς, που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στο Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide με μιας υψηλής τεχνολογικής κάλυψης ήχου και εικόνας της παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. -
130 ΠΟΙΗΜΑΤΑ
12.02.2014
Όστρια
-
3191 ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
1997
Mikis-Αρκούδα
Mikis Theodorakis,Θανάσης Ζώτος,Henning Schmiedt,Jens Naumilkat,Volker Schlott,Michael Kiedaisch
-
78 ΑΡΘΡΑ
19.07.2018
Σχόλιο του Μ.Θεοδωράκη στο άρθρο του Δ. Κωνσταντακόπουλου "Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις και η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία"
Και βέβαια είναι μόνο η αρχή. Γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα (Πρέσπες κλπ.) είναι η «μικρή εικόνα», γιατί φυσικά την «μεγάλη» την αποκρύπτουν επιμελώς από τον λαό μας. Κι αυτή είναι το Σχέδιο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την διάλυση της Ρωσίας! Εκεί εντάσσεται και ο νέος ρόλος της χώρας μας ως κεντρικού κρίκου στην αλυσσίδα των δύο άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων: της Αλβανίας και των Σκοπίων.
-
38 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
2005
Συνέντευξη Μίκη Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Ακούει Κανείς;» της Ηγουμενίτσας
Ήταν στα 1964, σε μια δύσκολη εποχή και μολονότι πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να ξύνουμε τις πληγές, εν τούτοις θα σας διηγηθώ την ιστορία της πρώτης επίσκεψής μου στην Ηγουμενίτσα. Πρώτον για να δείτε ότι μοιάζει με παραμύθι και δεύτερον για να διαπιστώσετε την μεγάλη απόσταση που χωρίζει το τότε από το τώρα.
-
19 ΟΜΙΛΙΕΣ
09.01.2012
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στον εμπορικό σύλλογο Πειραιώς
Μου ζητήθηκε να σας πω τις σκέψεις μου για την παρούσα κατάσταση. Δίστασα. Και ο λόγος είναι ότι φοβάμαι ότι θα σας στεναχωρήσω. Όμως τελικά σκέφτηκα ότι οφείλουμε να λέμε την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες κάποιες ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας.
-
149 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & KEIMENA
12.02.2014
Επιφάνια - Γενικό Άσμα (Canto General)
Περιγραφή τoυ "Canto General" με αφορμή την συναυλία στο Στάδιο "Καραϊσκάκη" το 1975 με την Εθνική Χορωδία Γαλλίας "Choeur National" και τα Kρουστά του Στρασβούργου
-
153 ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ
17/10/1962
Η "Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών" αρχίζει τις συναυλίες
Αναγγελία του προγράμματος των πρώτων 6 συναυλιών της ορχήστρας στην εφημερία "Ελευθερία" στις 17/10/1962
-
49 ΔΗΛΩΣΕΙΣ
30.11.2019
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
Τον Νοέμβριο του 2017 δήλωνα ότι διαβάζω στον τύπο τα σχετικά με τους πλειστηριασμούς «με αληθινή ντροπή, γιατί έχω παγιδευτεί λόγω της ηλικίας μου στον ρόλο του παρατηρητή μιας εθνικής τραγωδίας.
Διότι με εθνική τραγωδία ισοδυναμεί η προσπάθεια κλοπής από τον ελληνικό Λαό του τελευταίου του οχυρού: της προσωπικής του κατοικίας, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο ζωτικής και πολιτισμικής ιδιοσυστασίας της εθνικής του ταυτότητας.
-
28 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ
28.08.1970
Ένας ποιητής έφτιαξε την επανάσταση
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην ελληνική ιστορία, φτάνουμε τώρα στην καρδιά της ουσίας του “φαινομένου Θεοδωράκη”, σε αυτό το ανεπανάληπτο του πώς κανείς μπορεί να εκφράσει έναν ολόκληρο λαό μέσα από τη μουσική του.
-
64 ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΠΙΘΑ
18.09.2011
Για τον Εργοτέλη
Οι σχέσεις μου με τον ΕΡΓΟΤΕΛΗ ξεκινούν από την παιδική μου ηλικία, δεδομένου ότι ο Χανιώτης πατέρας μου είχε πάρει μέρος ως αθλητής σε διάφορους «σκοπευτικούς» αγώνες και ήταν πολύ περήφανος γι' αυτό.
-
20 ΜΟΥΣΙΚΑ VIDEOS
30.04.2020
Ακολουθία εις κεκοιμημένους, Requiem, Μίκης Θεοδωράκης, Α' παγκόσμια παρουσίαση, 1985
Όπως αναφέρει ο συνθέτης σε προλογικό σημείωμά του στο πρόγραμμα της συναυλίας «Η βασική διαφορά του Requiem από τα προηγούμενα εκκλησιαστικά έργα μου έγκειται τόσο στην ίδια την υφή του μέλους, όσο και στην εναρμόνισή του. Από ‘κει και πέρα μεγάλη σημασία έχει η χρήση των φωνών της χορωδίας, καθώς και η σχέση ανάμεσα στα τρία βασικά μουσικά υλικά, δηλαδή τους σολίστ, τη μικτή και την παιδική χορωδία»
-
32 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
05.11.2014
Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη στο Έθνος της Κυριακής - Δελτίο τύπου
Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.
-
51 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
29.01.2015
Αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους δικούς του
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, Σάββατο 31 Ιανουαρίου & Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 στον Ιανό.
Θα ακουστούν τραγούδια σε στίχους του συνθέτη από τους κύκλους τραγουδιών:
Παιδικά τραγούδια, Αρχιπέλαγος, Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Μαγική πόλη, Τραγούδια για το ΠΑΜ,
Ο Ήλιος και ο Χρόνος, Τα τραγούδια του Ανδρέα, Αρκαδία Ι, Τα τραγούδια του Αγώνα, Στην ανατολή,
Τραγούδια για τον Αλέκο Παναγούλη, Της εξορίας, Ταξίδι μέσα στη νύχτα, Χαιρετισμοί, Διόνυσος.
Ερμηνεύουν η Καλλιόπη Βέττα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Ζαχαρίας Καρούνης .
Συμμετέχει ο Δώρος Δημοσθένους.
-
16 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
06.11.2012
Η Ομιλία του Ηλία Κονοφάγου στο Ίδρυμα Κακογιάννη
"Θα συνεχίσω στο πνεύμα του Αντώνη Φώσκολου, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί επιστημονικά και ανταποκριθήκαμε βεβαίως στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη γιατί πιστεύουμε στο όραμά του και νομίζω το όραμά μας είναι κοινό.
-
61 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19.01.2011
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για βασανισμό ζώων
Αυτό που συνέβη στα Τρίκαλα με τον βασανισμό των ζώων, το θεωρώ τερατώδες. Και με προσβάλλει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Έλληνα.
-
16 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
26.11.2014
Λόγια οργής - Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη - Οι “δαγκάνες” των δανειστών, η τρόικα και τα όπλα μας
Ο Μίκης Θεοδώρακης, ακόμη και αν κάνεις δε θα μείνει δίπλα του, θα κρατάει μέχρι την τελευταία του πνοή, χέρι-χέρι, την Αντίσταση κατά της Βαρβαρότητας και θα ζει μ’ αυτή και μόνο. Έτσι, έβγαλε και πάλι μια δυνατή κραυγή οργής για τη σημερινή δουλεία της Ελλάδας, η οποία δουλεία φαίνεται να αφήνει ήσυχους τους Έλληνες και τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους να καθεύδουν ανενόχλητοι.
-
1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ GUY WAGNER
25.05.2016
Στον Guy Wagner: Αποχαιρετισμός
Αγαπημένε μου Guy,
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες για πάντα εσύ που με την αγάπη και την φιλία σου ήσουν το πιο πολύτιμο στήριγμά μου από την στιγμή που σε γνώρισα, εδώ και 43 περίπου χρόνια, μέχρι αυτή τη στιγμή που σε χάνω για πάντα. -
1 ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GAIL HOLST
18.02.2014
Αρχαίες και σύγχρονες ελληνικές τραγωδίες στις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη [«Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη»]
Η σχέση των Ελλήνων με την αρχαία τραγωδία είναι ιδιαίτερα συγκινητική αυτή την εποχή που η Ελλάδα φαίνεται να βυθίζεται σε μια άβυσσο φτώχειας, παράνοιας και κοινωνικής αποσύνθεσης. Η παρούσα οικτρή κατάσταση της χώρας προκαλεί συναισθήματα déjà vu στους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες, εκείνους που έζησαν όχι μόνον τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές του 1970, αλλά που θυμούνται και την πείνα της Κατοχής και την ωμότητα του Εμφύλιου Πολέμου. Τα διαστήματα σχετικής ειρήνης και δημοκρατίας στην πρόσφατη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βιωθεί στη σκιά των προηγούμενων πολύ τραγικών γεγονότων, τα οποία διαμόρφωσαν τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
-
52 ΑΡΘΡΑ ΑΛΛΩΝ
06.02.2018
Η πλατεία ήταν γεμάτη - του Γιώργου Παπαχρήστου
Η συγκέντρωση δεν ήταν της ΕΦΕΕ (δεν υπάρχει πια ΕΦΕΕ, χάθηκε ανάμεσα σε κάτι γραφεία κομματικών νεολαιών) αλλά για τη Μακεδονία. Ομως ο διαχρονικός και αξεπέραστος στίχος του Διονύση Σαββόπουλου ηχεί από χθες στ' αφτιά μου επιτακτικά και με συνεπαίρνει. Οπως «τότε». Που οι αγώνες είχαν νόημα και ουσία.....