Το REQUIEM του Μίκη Θεοδωράκη από την Όπερα της Ρουμανίας. Μεγάλη Παρασκευή ώρα 19.00

30.04.2021

Την παραμονή της ημέρας που αφιέρωσε η Εκκλησία στην αναφορά των αποθανόντων ανάμεσά μας, η συναυλία εις μνήμην φέρνει στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κλούι-Ναπότσα μια ειδική εκδήλωση, για την εθνική πρεμιέρα, η οποία εξετάζει τις αξίες της μνήμης ενός από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, τη λυρική δημιουργία που φέρει την υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη, μια εξαιρετικά αντιπροσωπευτική προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής τέχνης, επίσης φημισμένη σε διεθνές επίπεδο. Αναγνωρισμένος επίσης για τα έργα του ευρείας επεξηγησιμότητας, καθώς και για εκείνα που αιχμαλωτίζουν με φινέτσα και προσοχή τις διάφορες υποστάσεις της ελληνικής λαογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών χορών, των στίχων των Ελλήνων ποιητών, των ευρύτερων μουσικών ειδών λατρευτικής ουσίας, ο Θεοδωράκης κλίνει με βάθος προς τη μνήμη του παρελθόντος, την αυθεντική επίκληση ιστορικών, πολιτικών στιγμών.

 


Από την πλευρά του, μια εξαιρετική απόδειξη της σήμανσης της ιστορικής αλήθειας, της πνευματικής ευαισθησίας και ενδοσκόπησης, το «Ρέκβιεμ» του Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο το 1984, αφιερώθηκε στους νεκρούς μετά τη σφαγή στην ελληνική πόλη των Καλαβρύτων, που θρηνήθηκε από ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο φωνητικός-συμφωνικός λόγος που αφιέρωσε ο συνθέτης στους πέντε σολίστες, τη μικτή χορωδία και την ορχήστρα, βασίζεται στα κείμενα του πατέρα Ιωάννη Δαμασκηνού.

 


Ο τίτλος του αριστουργήματος αναγγέλλει την πλαισίωση σε ένα είδος με μακρά παράδοση στη δυτική κουλτούρα, που προσεγγίζεται κατά τη διάρκεια των αιώνων από μεγάλους συνθέτες, έχοντας επίγνωση του βάθους που μπορεί να επιτύχει ο φωνητικός-συμφωνικός λόγος – φόρος τιμής σε όσους δεν είναι πλέον . Ένα πραγματικό τεστ μαεστρίας για κάθε συνθέτη, το είδος του ρέκβιεμ απολάμβανε την προσοχή και τη δημιουργική έμπνευση των W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti και B. Britten.

 


Η φωνητική-συμφωνική συναυλία, φέρνει στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της Ρουμανίας στο Cluj-Napoca ένα υψηλού επιπέδου καστ: 


σοπράνο Veronica Fizeşan, mezzosoprano Andrada Ioana Roşu, ο τενόρος Eusebiu Huțan, ο μπάσος-βαρύτονος Cristian Hodrea και ο μπάσος Simonfi Sandor, συνοδευόμενοι από τη Χορωδία και Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Ρουμανίας στο Cluj-Napoca, υπό τη σκυτάλη του Δασκάλου Adrian Morar, με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας "Junior VIP" του Μουσικού Γυμνασίου "Sigismund Toduță" Cluj-Napoca, Μαέστρος: Anca Mona Mariaş.