Πολιτεία Γ '

1990

Ο κύκλος τραγουδιών Πολιτεία Γ’  έρχεται σαν συνέχεια της Α’ και της Β’, που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Τη μουσική της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Α’ τη συνέθεσα στα 1960, πάνω σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και του Δημήτρη Χριστοδούλου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο Μανώλης Χιώτης ήταν ο κορυφαίος στη μικρή λαϊκή ορχήστρα.

Λίγο αργότερα, στα 1964, πάνω σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Γκάτσου, Μιχάλη Κατσαρού, Δημήτρη Χριστοδούλου κι ενός αγνώστου τότε στιχουργού, του Πάνου Κοκκινόπουλου, συνέθεσα την ΠΟΛΙΤΕΙΑ Β’, που την ερμήνευσαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κι ο Κώστας Χατζής. Στη θέση του Χιώτη είχα τότε τον Κώστα Παπαδόπουλο και τον Λάκη Καρνέζη. 

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, παρουσιάζω την ΠΟΛΙΤΕΙΑ Γ’ βασισμένη σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Δημήτρη Κεσίσογλου και της Λίνας Νικολακοπούλου, που μαζί της συνεργάζομαι για πρώτη φορά.

Τη θέση του Μπιθικώτση και του Καζαντζίδη την παίρνει τώρα ο Μανώλης Μητσιάς, που τον συνοδεύει συμμετέχοντας φιλικά στο δίσκο η Δήμητρα Γαλάνη. Στα μπουζούκια είναι ο Λάκης Καρνέζης (και πάλι) και ο Χρήστος Κωνσταντίνου. Οι υπόλοιποι μουσικοί είναι ο Δημήτρης Παπαγγελίδης, μπάσο, (που συμμετείχε και στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ Β’ ), ο Γιάννης Σαρίκος στα τύμπανα και ο Γιάννης Ιωάννου στο πιάνο, που είχε και τη γενικότερη επιμέλεια και εποπτεία της ορχήστρας, στη θέση του αξέχαστου συνεργάτη μου Γιάννη Διδίλη.

Ευχαριστώ το φωνολήπτη Δημήτρη Ξενικάκη. Αυτός είχε να σηκώσει το βάρος της σκιάς του Νίκου Κανελλόπουλου, ενός πραγματικού μάγου, που απέδειξε, ότι η τεχνολογική παγκυριαρχία της εποχής μας δεν μπόρεσε να φτάσει την τελειότητα του ήχου εκείνης της εποχής. Κι αυτό χάρη στο ταλέντο εκείνου του μοναδικού ηχολήπτη. ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ, ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ και τόσα άλλα έργα μου οφείλουν στο Νίκο Κανελλόπουλο ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας τους. Ας είναι το σημείωμα αυτό μια μικρή προσφορά στη μνήμη του.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ επίσης με μεγάλους ζωγράφους, που ανέδειξαν τη μορφή του δίσκου σε έργο τέχνης: Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Μποστ. Οι χαράκτες Τάσος και Βάσω Κατράκη. Την παράδοση συνεχίζει ο Μάριος Σπηλιόπουλος. Τον ευχαριστώ.

Αθήνα, Σεπτέμβριος 1994
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ