Δημοσίευμα της Ελβετικής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung

24.01.2011

Η νέα, αιματηρή επίθεση στη Μόσχα κυριαρχεί σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο. Ορισμένες όμως γερμανόφωνες εφημερίδες σχολιάζουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, π.χ. το κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών "Σπίθα" του Μ. Θεοδωράκη.
 
«Ο Μίκης Θεοδωράκης και το τραγούδι της παράνοιας», είναι ο τίτλος σχολίου στην ελβετική Neue Zurcher Zeitung με θέμα το νέο κίνημα «Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» που ως γνωστόν ίδρυσε ο Θεοδωράκης τον Δεκέμβριο: «Ο Μίκης Θεοδωράκης εκπροσωπούσε πάντα το καλό. Στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο βασανίστηκε από τους φασίστες, στη χούντα το ίδιο. Με τις αντιστασιακές του συναυλίες κίνησε τότε το ενδιαφέρον του κόσμου για την κατάσταση στην πατρίδα του. Αγωνίστηκε για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ασφαλώς πάνω από όλα είναι ο δημιουργός της περίφημης μουσικής του Ζορμπά. Πως κατέληξε όμως τώρα;»
 
Η εφημερίδα ενημερώνει για την ίδρυση του κινήματος «των Ανεξάρτητων Πολιτών η Σπίθα» και υπογραμμίζει: «Ο Θεοδωράκης βλέπει τη χώρα του περικυκλωμένη από εχθρούς. Εάν ήταν ένας από αυτούς τους θερμοκέφαλους συνωμοσιολόγους που κατακλύζουν τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια και εκτονώνονται, δεν θα πείραζε.

Όμως η μεταστροφή του Θεοδωράκη από αντιφασίστα-αντιστασιακό σε παρανοϊκό, εθνικιστή και φιλοπόλεμο φανφαρόνο μας αφήνει άναυδους.

Ας ελπίσουμε ότι οι περίπου 10.000 οπαδοί που έχει το κίνημά του στο Facebook έχουν πιο κριτικό πνεύμα.»


Απάντηση από το Γραφείο Τύπου της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών» στο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλει πόλεμο αλλά ειρήνη κι αυτό το έχει αποδείξει με τις προσπάθειές του για την ελληνοτουρκική φιλία και τη συναυλία του στα Σκόπια.

Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γείτονες της Ελλάδας. Έτσι, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας με στόχο την «Μεγάλη Αλβανία» διεκδικούν την Ήπειρο που είναι επαρχία του ελληνικού κράτους και τα Σκόπια με το δόγμα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» διεκδικούν επίσης ελληνικά εδάφη φτάνοντας στις παρυφές του Ολύμπου!

Η δε Τουρκία, με βάση το Προξενείο της στην Κομοτηνή, εργάζεται δραστήρια για την αναζωπύρωση του Τουρκικού Εθνικισμού μεταξύ των μελών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα ο Τουρκικός στρατός έχει εγκαταστήσει στην ανατολική ακτή του ποταμού Έβρου πλωτές πλατφόρμες-γέφυρες, έτοιμες να ενώσουν τις ακτές του ποταμού, προκειμένου να περάσουν βαρειά τανκς. Στη δε περιοχή του Αιγαίου πολεμικά αεροπλάνα και πλοία παραβιάζουν τον εθνικό χώρο της Ελλάδας σε καθημερινή βάση.

Πώς θα αμυνθούμε σ' αυτή την εχθρική περικύκλωση, αφού οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται πίσω από αυτούς που μας απειλούν;

Γι' αυτό το λόγο ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας εκ μέρους της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών» προτείνει για τη χώρα μας ένα νέο αμυντικό δόγμα, που θα μας εξασφαλίσει από κάθε ενδεχόμενη απειλή.

Εμείς ως Έλληνες δεν διεκδικούμε ξένα εδάφη ούτε απειλούμε κανένα. Αντιθέτως επιδιώκουμε φιλικές και ειρηνικές σχέσεις.