Για τον Εργοτέλη

18.09.2011

Οι σχέσεις μου με τον ΕΡΓΟΤΕΛΗ ξεκινούν από την παιδική μου ηλικία, δεδομένου ότι ο Χανιώτης πατέρας μου είχε πάρει μέρος ως αθλητής σε διάφορους «σκοπευτικούς» αγώνες και ήταν πολύ περήφανος γι' αυτό.

Έτσι έμαθα να θεωρώ τον αθλητισμό ως κορυφαίο κοινωνικό λειτούργημα, ισότιμο με την πνευματική και την καλλιτεχνική αγωγή. Και πιστεύω ότι ο απαράμιλλος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός οφείλεται στο γεγονός ότι οι σοφοί πρόγονοί μας έδιναν την ίδια σημασία στο Πνεύμα και στο Σώμα χτίζοντας ανθρώπους ισορροπημένους και γι' αυτό άξιους για μεγάλα κατορθώματα και μεγάλα έργα.

Δυστυχώς οι νεότεροι Έλληνες, ως φαίνεται, πήραμε από τους αρχαίους μόνο τα ελαττώματά τους και ένα απ' αυτά είναι η ουσιαστική υποτίμηση -για να μην πω περιφρόνηση- του αθλητισμού. Θυμάμαι το 1964, όταν συζητούσαμε στη Βουλή για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τόλμησα να προτείνω να θεωρηθεί ο αθλητισμός κύριο μάθημα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε με πόσα γέλια και αρνητικά επιφωνήματα υποδέχθηκαν την πρότασή μου οι Πατέρες του Έθνους... Άλλωστε την ίδια περιφρόνηση για τον αθλητισμό είχαν όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις από το 1830 έως σήμερα!

Για τους λόγους αυτούς εκτιμώ και θαυμάζω όλους εκείνους που όπως οι υπεύθυνοι του ΕΡΓΟΤΕΛΗ, πάνε αντίθετα στο ρεύμα και επιμένουν αθλητικά! Και φυσικά μαζί μ' αυτούς εκτιμώ και τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα τον κλασσικό. Όχι πως υποτιμώ το ποδόσφαιρο. Άλλωστε υπήρξα και εγώ στα νιάτα μου ποδοσφαιριστής και πιστεύω ότι το καλό ποδόσφαιρο, γιατί δυστυχώς υπάρχει και μάλιστα κυριαρχεί το κακό ποδόσφαιρο- αποτελεί μια κορυφαία αθλητική πράξη. Απαιτεί από τον παίκτη απόλυτη σωματική επάρκεια. Σωματική δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και συγχρόνως πνευματική διαύγεια, ευφυία και ταχύτητα στην σκέψη. Γι' αυτό άλλωστε μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί το δημοφιλέστερο θέαμα σε όλους τους λαούς. Όμως για να γίνει ένας καλός ποδοσφαιριστής, θα πρέπει να είναι πρώτα ένας πολύ καλός αθλητής. Γι' αυτό θεωρώ τον κλασσικό αθλητισμό ως τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να πατήσει κανείς, είτε θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής είτε απλός αθλητής είτε θεωρεί ότι η σωματική ανάπτυξη και υγεία αποτελεί προϋπόθεση για να είναι ωφέλιμος στην οικογένειά του και στην κοινωνία.

Σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον μιας βαθειάς εθνικής κρίσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια θετική αντίδραση θα ήταν να εξαπλωθεί και να δραστηριοποιηθεί ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ σε όλη την Κρήτη. Να ξεσηκώσει τη νεολαία και να την οδηγήσει σε μια θετική και θα ΄λεγα εθνική πατριωτική αντίδραση με όπλο τη εξάπλωση του αθλητισμού σε όλο το νησί. Τουλάχιστον να διαφυλάξουμε τους νέους και τις νέες μας από τις τοξίνες της εθνικής μας μιζέριας και να τους οδηγήσουμε στον αισιόδοξο δρόμο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς Ελλήνων Πολιτών με όπλο την αθλητική ιδέα και την αθλητική αγωγή. Ας μην ξεχνάμε ότι η σωματική ευεξία μας βοηθά να κατακτήσουμε την ψυχική και την πνευματική ανάπτυξη, ώστε μέσα από τη σημερινή κρίση να ξεπεταχτούν οι αυριανοί ώριμοι, δυνατοί και υπεύθυνοι πολίτες που θα σώσουν μια για πάντα αυτή την όμορφη χώρα και τον αδικημένο της λαό και να της δώσουν τη θέση που της αξίζει.

Είμαι βέβαιος ότι ο Μυθικός Εργοτέλης που αυτή τη στιγμή μας ακούει, θα συμφωνήσει μαζί μου.

Ηράκλειο,  19.9.2011
Μίκης Θεοδωράκης