Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη προς όλες τις Σπίθες

08.05.2011

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

Γνωρίζω καλά τι περνάτε. Γνωρίζω τις αγωνίες σας, την οργή σας, τους φόβους αλλά και τις προσδοκίες σας. Γνωρίζω την ανάγκη σας για άμεση αλλαγή, για άμεση  απαλλαγή από το οικονομικό αδιέξοδο και την ανέχεια. Όπως γνωρίζω και την ανάγκη σας να αρθρώσετε πολιτικό λόγο, να εκφράσετε την αγανάκτησή σας, να διαδώσετε στους άλλους τις ιδέες μας...

Είμαι βέβαιος, ότι ο κάθε ένας από σας θέλει να σηκώσει την σημαία της αντίστασης στο σάπιο πολιτικό σύστημα, που επί δεκαετίες προσπαθεί να καταρρακώσει τον πλέον ατίθασο, μαχητικό και ιδεαλιστή λαό, ίσως ολόκληρου του πλανήτη.

Αυτός ο τόπος που ονομάζουμε πατρίδα, έθρεψε γενιές και γενιές ανθρώπων που πλήρωσαν με ιδρώτα, πόνο και αίμα, το δικαίωμα να ζουν σε αυτό τον τόπο αυτοί, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους. Μία σκυτάλη που περνά από γενιά σε γενιά, σαν δικαίωμα αλλά και σαν υποχρέωση. Αυτό σημαίνει πατρίδα. Αυτό σημαίνει Ελλάδα.

Είμαι περήφανος που σας έχω δίπλα μου, συναγωνιστές στον αγώνα που ξεκίνησα πριν πάρα πολλά χρόνια, με μοναδικό στόχο και όραμα την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Σε όλη αυτή την πορεία, στάθηκαν δίπλα μου πολλοί αγωνιστές, άξιοι πατριώτες και άνθρωποι. Και ο αγώνας με έκανε να τους τιμώ και να τους αναγνωρίζω, όπως με αναγνώριζαν και εκείνοι. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό στον αγώνα. Να τιμάς και να αναγνωρίζεις τους συναγωνιστές σου.

Κάποιοι από σας, ενθυμούμενοι στάσεις και καταστάσεις του παρελθόντος, που ερμηνεύουν από την δική τους οπτική, λένε ότι έχω μεταβολές και μεταπτώσεις. Ότι αλλάζω γνώμη και γραμμή και δικαιολογούν σε αυτό το σκεπτικό την όποια αμφιβολία ή και την αντίδραση που μπορεί να έχουν. Ξεχνούν όμως κάτι σημαντικό. Ότι στον αγώνα δεν υπάρχουν συνταγές. Και δεν υπάρχουν παντογνώστες. Γι αυτό είναι αγώνας. Γιατί ο αγώνας δεν είναι μόνο στα οδοφράγματα, αλλά είναι και στις ιδέες, τις αγωνίες, την επιμονή στην προσπάθεια. Το πείσμα κόντρα τους φόβους και την απογοήτευση. Και μπορώ να πω με την σιγουριά που μου δίνει η εμπειρία μου επί τόσες δεκαετίες, ότι ο αγώνας είναι πρώτα μέσα μας. Είναι ενάντια στην αμφιβολία, στην αδιαφορία, στο βόλεμα, στην αδιαλλαξία, στην "αυθεντία", στον δογματισμό και ειδικότερα σήμερα στον κομματισμό και τους μηχανισμούς. Όποιος παραιτείται από αυτόν τον αγώνα, δεν τον άρχισε ποτέ. 

Όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα ήταν οι φυσικές αναταράξεις που προκαλούνται σε κάθε νέο ξεκίνημα. Είναι συμπτώματα που τα έχω ζήσει δεκάδες φορές, σε κάθε περίπτωση που αρχίζαμε ένα νέο κίνημα αντίστασης. Όσοι έχετε γνωρίσει την πορεία μου ξέρετε καλά τι εννοώ.

Έφτιαξα τρείς προσωρινές επιτροπές, που μαζί με την συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούν το δικό μου επιτελείο, ή αν θέλετε την δική μου Σπίθα, την πρώτη Σπίθα που έβαλα και από αυτήν ξεπετάχθηκαν όλες οι άλλες. Αυτές οι επιτροπές έχουν σκοπό να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην καλή λειτουργία της Κίνησής μας, ώστε να εξασφαλίσουν τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν στον τελικό μας προορισμό. Κι αυτός ο προορισμός θα είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο στο οποίο θα εκλέξετε τα όργανα και τους ανθρώπους που θα τα στελεχώσουν.

Για το θέμα αυτό αποφασίσαμε με την Συμβουλευτική Επιτροπή να ασχοληθούμε στην επόμενη εβδομαδιαία μας συνεδρίαση της οποίας τα συμπεράσματα (οι θέσεις και οι προτάσεις) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, ώστε να ληφθούν υπ' όψη από τις Σπίθες. Προς το παρόν προτείνουμε να γίνει στην Αθήνα το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου μια ειδική σύσκεψη με θέμα το Συνέδριο και καλούμε την κάθε Σπίθα να στείλει διμελή εκπροσώπηση, ώστε μαζί με την Συμβουλευτική να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα που αφορούν το Συνέδριο, από την ημερομηνία που θα γίνει ως τα κεφάλαια που θα συζητηθούν, τις διαδικασίες και τις προτάσεις για τους θεσμούς, τις λειτουργίες και τη μορφή που θα πάρει η Κίνησή μας.

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των επί μέρους οργανωτικών θεμάτων που αφορούν στην εγγραφή Σπιθών καθώς και την γενικότερη λειτουργία της επίσημης ιστοσελίδας, ώστε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην δράση των Σπιθών.

Επίσης θα λειτουργήσουν τα γραφεία που κάποιοι θεώρησαν ότι αποτελούν βάση ίδρυσης κόμματος, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα "στέκι" συνάντησης, όπου θα μπορούν οι εκπρόσωποι των Σπιθών να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με τους συνεργάτες και έτσι θα διευθετούνται τα θέματα που προκύπτουν και τους απασχολούν.

Αθήνα, 5.5.2011
Μίκης Θεοδωράκης